mr.ra66it  Dołączył: 03.09.2011
Cytuj
Stało się jak zapowiedział Apas. Została udostępniona oficjalna wersja Darktable 2.4.0 dla Windows (x64) .
 

Michu  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
Pytanie: czy pod Linuksem Darktable działa tak samo jak pod Windowsem? Chodzi mi o możliwości, a nie szybkość/stabilność.
 

Apas  Dołączył: 26.01.2007
Cytuj
Michu napisał/a:
Pytanie: czy pod Linuksem Darktable działa tak samo jak pod Windowsem? Chodzi mi o możliwości, a nie szybkość/stabilność.

Zakładam, że tak - wersja windowsowa jest oparta na kodzie wersji linuksowej i pierwsze, nieformalne (oraz krytykowane pzrez twórców DT) próby portowania programu na Windows opierały sie na prostej rekompilacji źródeł Darktable. Jednakże na stronie projektu na Githubie napisano, że wersja dla Okien, choć uznana przez twórców za używalną - ma wciąż sporo błedów, z których najważniejsze to:
- problemy z drukowaniem bezpośrednio z DT;
- problemy z tetheringiem (możliwy, ale trzeba kombinowac ze sterownikami);
- problemy z importem/eksportem plików TIFF jeśli w ich nazwach znajdują się znaki spoza standardowego zestawu ASCII.
Może jutro znajdę chwilę to odkopię laptopa z Windą, zainstaluję i rzucę okiem, czy wszystko najważniejsze działa jak w Pingwinie. Tak czy inaczej nawet wiedząc o 'chorobach wieku dzieciecego' warto DT dla Windows zainstalować, pobawić się i ewentualnie zaraportować dostrzeżone błedy, co pomoże osobom odpowiedzialnym za portowanie do Windows w ich szybszym usunięciu.
W zwiazku z powyższym jeszcze informacja dla osób nieobeznanych ze światem FOSS (Free and Open Source Software) - narzekanie na błąd, którego sie nie zaraportowało (poprawnie - jak to zrobić, to prosze szukac w Sieci) uchodzi za poważny nietakt. Raportować należy nawet te błedy, które już ktoś inny zaraportował, dzięki czemu twórcy wiedzą, który jest najbardziej upierdliwy dla najwiekszej liczby osób i mogą się nim zajać w pierwszej kolejności. Oprogramowanie FOSS jest tworzone z reguły za darmo w wolnym czasie developerów, więc poza rozważeniem możliwości wpłaty drobnego datku dla tych dzielnych ludzi, warto też pomóc im w poprawianiu ich produktu właśnie poprzez raportowanie.
 
Ryszard  Dołączył: 04.10.2006
Cytuj
Apas, wspomniałeś, że Darktable jest bardziej przyjazny od RawTherapee. Duża to jest różnica? Próbuję swoich sił w RT, jednak posiadanie po 15 narzędzi do każdej operacji trochę mnie przytłacza. OK, nie muszę wszystkich używać, wybieram te niezbędne itd. Poza tym odnoszę wrażenie, że zestawienie narzędzi jest niezgodne z sensowną kolejnością obróbki, więc trzeba skakać między zakładkami po kila razy. Dla przykładu nasycenie barw (szczegółowe, na parę suwaków) jest w zakładce balansu bieli, a nie przy ekspozycji, gdzie siedzi jasność, kontrast i nomen-omen inny suwak nasycenia, tym razem ogólnego :-P Zagmatwane to jest :roll:
 

Apas  Dołączył: 26.01.2007
Cytuj
Ryszard napisał/a:
Apas, wspomniałeś, że Darktable jest bardziej przyjazny od RawTherapee. Duża to jest różnica? Próbuję swoich sił w RT, jednak posiadanie po 15 narzędzi do każdej operacji trochę mnie przytłacza. OK, nie muszę wszystkich używać, wybieram te niezbędne itd. Poza tym odnoszę wrażenie, że zestawienie narzędzi jest niezgodne z sensowną kolejnością obróbki, więc trzeba skakać między zakładkami po kila razy. Dla przykładu nasycenie barw (szczegółowe, na parę suwaków) jest w zakładce balansu bieli, a nie przy ekspozycji, gdzie siedzi jasność, kontrast i nomen-omen inny suwak nasycenia, tym razem ogólnego :-P Zagmatwane to jest :roll:

Zacznę od końca - 'sensowna kolejnośc obróbki' oznacza tę, do jakiej się przyzwyczaiłeś. Twórcy RT podchodzą do problemu bardzo inżynieryjnie i skoro coś siedzi w ustawieniach balansu bieli, to znaczy, że z formalnego punktu widzenia operujesz na algorytmach zwiazanych z balansem bieli... Przyznaję, trudno sie przyzwyczaić, ale można - RT wymaga sporo nauki, jednak opanowane do perfekcji pozwala wyziągnąć z RAWa naprawdę wszystki i trochę więcej :-)
Ale wróćmy do DT - tak, jest bardziej przyjazny. O wiele bardziej przyjazny. Do tego 'filozoficznie' zbliżony do LR (choć to 'zbliżenie' na pierwszy rzut oka... nie rzuca sie bardzo w oczy :-D ). Oczywiście po przesiadce - TAKŻE wymaga nauki, bo po pierwsze ma więcej narzędzi, niż LR, po drugie - niekture funkcje znane z LR w DT są rozbite na podfunkcje (co daje większą kontrolę), po trzecie - jest wiecej opcji (co daje większą kontrolę), po czwarte - niektóre narzedzie, pomimo podobnej nazwy działaja inaczej, niż w LR. W kilku kwestiach DT stosuje diametralnie różne podejście - na przykład kontrola lokalna parametrów nie jest osobnym narzedziem, tylko jest przypisana do każdego modułu: zamisat włączyć moduł kontroli lokalnej, zaznaczyć obszar i porawić, na przykład, ekspozycję, w DT najpierw wchodzimy w moduł kontroli ekspozycji, tam wybietramy sprytnie ukryte narzedzie maski (bardzo rozbudowane), zaznaczamy obszar i korygujemy ekspozycję... Kolejną nieoczywistą kwestią jest eksport obrobionego pliku: wybieramy go w module Lighttable, obrabiamy w Darktable, a gdy chcemy wyrzucić do jpg czy tiff - musimy wrócić do Lighttable... Suwaczki wydają sie bardzo nieprecyzyjne, ale po kliknięciu prawym na suwaczku rozwija się bardzo sprytne narzedzie do precyzyjnych ustawień etc.
Podsumowując - nie oczekuj, że dostaniesz kopię Lightrooma. Dostaniesz potężniejsze narzędzie o odmiennym sposobie obsługi. Ale mniej pogmatwane, niż DT :-D
 
RPM  Dołączył: 28.07.2010
Cytuj
Apas napisał/a:
Kolejną nieoczywistą kwestią jest eksport obrobionego pliku


CTRL-E Twoim przyjacielem. Z poziomu ciemni eksportujesz sobie pliczek.
 

Apas  Dołączył: 26.01.2007
Cytuj
RPM napisał/a:
Apas napisał/a:
Kolejną nieoczywistą kwestią jest eksport obrobionego pliku


CTRL-E Twoim przyjacielem. Z poziomu ciemni eksportujesz sobie pliczek.

Dzieki, znam skrót. Ale osoby poznajace dopiero DT często pytają, gdzie 'wszystko ustawić' do eksportu przy pierwszym uruchomieniu programu, stąd moje wyjaśnienie...
 
RPM  Dołączył: 28.07.2010
Cytuj
Apas napisał/a:
RPM napisał/a:
Apas napisał/a:
Kolejną nieoczywistą kwestią jest eksport obrobionego pliku


CTRL-E Twoim przyjacielem. Z poziomu ciemni eksportujesz sobie pliczek.

Dzieki, znam skrót. Ale osoby poznajace dopiero DT często pytają, gdzie 'wszystko ustawić' do eksportu przy pierwszym uruchomieniu programu, stąd moje wyjaśnienie...


A.... miało być błyskotliwie a wyszło jak zawsze ;(
 
Ryszard  Dołączył: 04.10.2006
Cytuj
Apas, dzięki za odpowiedź.
DT - będę miał na oku.
RT - na razie tutaj zostanę i poszukam własnych ścieżek i skrótów przez te labirynty. Nie mam ambicji wyciskania wody z kamienia, więc niewiele mi do szczęścia potrzeba i na pewno coś tu dla siebie znajdę.
LR - znam tylko ze słyszenia, więc nie mam przyzwyczajeń, oczekiwań, porównań nijakiego rodzaju.

[ Dodano: 2017-12-29, 00:03 ]
p.s. I jestem inżynierem. Nie mogę tak od razu odpuszczać RT, bo nieładny :mrgreen:
 

Marooned  Dołączył: 14.10.2006
Cytuj
ISO 800 z K10D?
10% jakości JPEG?
Grzyb na soczewce?
Wieża Eiffla w kadrze?

Sztuczne sieci neuronowe remedium na Twoje bolączki!
https://dmitryulyanov.github.io/deep_image_prior
 

galex  Dołączył: 02.06.2006
Cytuj
PhotoStitcher 2.0

https://www.giveawayoftheday.com/photostitcher-2/

Do jutra do 9 rano
 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
Na sharewareonsale dzisiaj za darmo Vegas
 

martinis  Dołączył: 01.03.2016
Cytuj
HDR Projects 4 na sharewareonsale przez dwa dni:
https://sharewareonsale.com/s/hdr-projects-giveaway-coupon-sale
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Można zgarnąć licencję na DxO Optics 11 Pro Esential. Należy na poniższy link podać swój mail do 30 kwietnia.
https://www.dxo.com/de/profifoto


Podaję za stroną www. programyzadarmo.pl
 

ZbyszekB  Dołączył: 27.09.2010
Cytuj
powalos napisał/a:
Można zgarnąć licencję na DxO Optics 11 Pro Esential
Czym się różni DxO Optics 11 Pro od DxO Optics 11 Pro Essential?? Czyli co daje to Essential?
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
ZbyszekB, Esential jest ograniczoną wersją Elite. Z tego co wiem to nigdy nie udostępniono za free wersji DxO 11 Pro w wersji Elite. Wcześniejsze wersje rozdawano w wersji Elite. Wypunktowane różnice znajdziesz tu: https://www.dxo.com/us/ph...otolab/editions
Główne ograniczenie to brak zarządzania profilami ICC.
 
germario  Dołączył: 08.06.2011
Cytuj
Apas zciągnąłem DT mając RT na próbę, ale DT nie widzi np naszego rc517 :(, jak zyć?
 

rychu  Dołączył: 08.10.2006
Cytuj
powalos napisał/a:
nigdy nie udostępniono za free wersji DxO 11 Pro w wersji Elite

Dlatego używam stabilnej 9, ale też mam nieczynne zarządzanie profilami ICC. Ktoś tu już pisał, że mu się 11 wysypała, czy jakieś problemy z bazą, drukowaniem.
 

gezeb  Dołączył: 26.05.2007
Cytuj
germario napisał/a:
Apas zciągnąłem DT mając RT na próbę, ale DT nie widzi np naszego rc517 :(, jak zyć?

Mój 2.4.1 otwiera normalnie, i chyba nie jest to kwestia wersji programu bo k-3II juz od dość dawna jest obsługiwane przez DT. Moze brakuje jeszcze czegoś w systemie?
 
Vertidonar  Dołączył: 06.11.2015
Cytuj
rychu napisał/a:

Dlatego używam stabilnej 9, ale też mam nieczynne zarządzanie profilami ICC. Ktoś tu już pisał, że mu się 11 wysypała, czy jakieś problemy z bazą, drukowaniem.


A mi DXO9 nie chce czytać rawów z KP. Nie zgłębiałem tematu bo teraz korzystam z 11 i nie mam z nią żadnych problemów.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach