x4rd  Dołączył: 07.03.2012
Cytuj
Snejku mam to samo w K-3. Robię po prostu na priorytecie przysłony bracketing i jest ok :)
 

bakulik  Dołączył: 20.04.2013
Cytuj
powalos, w trybie M nie można ustawić Auto ISO.

Snejku, a co masz przypisane do zielonego przycisku w trybie M? Wejdź w programowanie przycisków i sprawdź, ale podejrzewam, że jest to PLine (po naciśnięciu przycisku aparat dobiera oba parametry). Ustaw AvShift, wtedy będzie dobierał tylko przysłonę do ustawionego czasu migawki lub TvShift, wtedy dobierze prędkość migawki do ustawionej przysłony. Ciebie jak mniemam interesuje ta druga opcja.
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
bakulik napisał/a:
powalos, w trybie M nie można ustawić Auto ISO.

fakt :oops: Pzdr.
 

Snejku  Dołączył: 03.08.2016
Cytuj
bakulik napisał/a:

Snejku, a co masz przypisane do zielonego przycisku w trybie M? Wejdź w programowanie przycisków i sprawdź (...) TvShift, wtedy dobierze prędkość migawki do ustawionej przysłony.

Właśnie o to mi chodziło! Dziękuję bardzo :-> .
 

automaciek  Dołączył: 10.11.2010
Cytuj
Panowie, mam nie aktywne wszystko co zwiazane z ustawieniem HDR, oczywiście zapomnijmy o A-HDR na pokrętle trybów. Od czego jest to zalezne?
Edyta: już wiem JPG.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
HDR jest dostępny w trybie JPG, str. 80 instrukcji. W niektórych trybach niedostępny - tabelka na str. 117 instrukcji.
 

sasic  Dołączył: 30.07.2009
Cytuj
Szanowni, po dwóch latach od zakupu chciałem popstrykać KS2 i okazuje się, ze mój egzemplarz, zapisując na karcie zdjęcia, nakłada je na siebie - 3 zdjęcia wykonane dość szybko jedno po drugim powoduje zapis jako 1 pliku, zdjęcia wykonane z przerwą kilku sekundową zapisuje normalnie- czy taki problem jest znany? :roll:
 

marfalc  Dołączył: 08.01.2010
Cytuj
Nie masz przypadkiem włączonego hdr-u ?
 

sasic  Dołączył: 30.07.2009
Cytuj
Nie, problem jest inny:
kadruję (pstrykam foty dzieciakowi- 2 lata więc ruchliwy jak pchła) łapię ostrość, pstryk! przekadrowuję, mam ostrość, pstryk! znów inny kadr, ostrość, pstryk! odciągam aparat od oka, zerkam na podgląd- mam 1 plik z 3 kadrami(!)
Na razie przywróciłem ustawienia fabryczne, sformatowałem kartę i jest OK, zobaczymy jak długo.
 
Madelaine  Dołączyła: 25.07.2018
Cytuj
Szczęśliwi posiadacze Pentax K-S2 ;-) , zastanawiam się nad zakupem tego modelu, ale wpierw chciałabym wypożyczyć ten aparat na kilka dni. Warszawa Mokotów. Czy byłby ktoś chętny za niewygórowaną opłatą? Testy w warunkach domowych, oddam w jednym kawałku :-D
 

Rivelv  Dołączył: 17.08.2008
Cytuj
Madelaine - a nie lepiej K70?
 
Madelaine  Dołączyła: 25.07.2018
Cytuj
Niestety, k-70 przekracza mój budżet :-|
 

Rivelv  Dołączył: 17.08.2008
Cytuj
no cóż z budżetem się nie dyskutuje
 
mrnobody1  Dołączył: 04.05.2016
Cytuj
MOze jednak dozbieraj, konstrukcja k 70 jest trochę nowsza niz ks -2.......
 
Madelaine  Dołączyła: 25.07.2018
Cytuj
Może następnym razem. Ledwo uzbierałam na ks2 :lol: To jak, nikt nie wypożyczy na 2-3 dni? :roll:
 
RPM  Dołączył: 28.07.2010
Cytuj
Madelaine napisał/a:
Może następnym razem. Ledwo uzbierałam na ks2 :lol: To jak, nikt nie wypożyczy na 2-3 dni? :roll:


Na Ebayu jest k-70 za 2200 łącznie z transportem + 3% z SRSMicrosystems prawie nowy (3251) z gwarancją na rok. Kup teraz.

 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Madelaine napisał/a:
To jak, nikt nie wypożyczy na 2-3 dni? :roll:

prawdopodobnie niewielu używa te korpusy. Madelaine, a może wpłać to co uskładałaś , a resztę dopłać na jakieś raty 0% ? Tak tylko sugeruję. Przy dużej wpłacie własnej raty nie będą zbyt obciążające. K-70 jest z pewnością dużo lepszym aparatem niż K-s2.

[ Dodano: 2018-08-03, 09:10 ]
A jeżeli nie boisz się używanych, to w tej chwili jest na All...K-5 II z symbolicznym przebiegiem, w dobrej cenie. Komplet fabryczny.
 

Rivelv  Dołączył: 17.08.2008
Cytuj
a może Outlet - wtedy K70 wychodzi w przyzwoitej cenie.
 

pawelek-79  Dołączył: 06.09.2006
Cytuj
Hej.
Witam po dłuższej nieobecności.
Pogrzebałem trochę w sieci, znalazłem trochę testów (optyczne), ale mam problem z porównaniem. Wg. nich na względem Nikona D5300 i Canona 700D wygląda to tak:
W porównaniu do zaprezentowanych konkurentów, Pentax utrzymuje podobny poziom jakości obrazu mniej więcej do czułości ISO 1600–3200. W tym zakresie, intensywność szumu wydaje się być porównywalna we wszystkich trzech aparatach. Od ISO 6400 sytuacja zaczyna się jednak zmieniać, a K-S1 zdaje się wysuwać na prowadzenie.
Ale jak ja sobie włączyłem do porównania K-5II (starsza matryca) i K-3II (nowsza), to jak dla mnie obie dawały dużo niższe szumy niż K-S1. Docelowo chodzi mi o K-S2, ale to taka sama matryca.
Jak się sprawuje matryca z K-S2 w astrofotografii? Ktoś próbował?
W moim drugim bezlusterkowcu (Samsung NX300) po wyłączeniu redukcji szumu i tak zżera większość gwiazd. Ale do podróży z naleśnikiem, ładowaniem przez USB i odchylanym ekranem jest niezastąpiony.
 

pszczołowaty  Dołączył: 07.12.2009
Cytuj
pawelek-79, przy astro nie próbował, ale zastanawiałbym się pomiędzy k-s2 a k-70 czyli jego następcy, cenowo może wyjść podobnie ( nie rozumiem tego) a różnice są...

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach