Zbynio  Dołączył: 07.05.2007
Cytuj
Kytutr napisał/a:
Cytat
czeskiej elektrićki
A co to takiego? :evilsmile:

No elektrićka. Tyle, że czeska. :evilsmile:
 
water-drinker  Dołączył: 05.07.2008
Cytuj
Koledzy, szybkie pytanie. Mam w puszce oprogramowanie 1.0. Na stronie http://www.ricoh-imaging....gital/k3_2.html Ricoha jest taki kwiatek:

Cytat
Applied product PENTAX K3, K-3Ⅱ Silver Edition


Domyślam się, że Silver Edition to chodzi o te 500 limitowanych sztuk, ale czy oprogramowanie mogę bezpiecznie zastosować, jak mam K-3 II z polskiej dystrybucji? Na polskiej stronie nie widziałem tej aktualizacji... Czy mogę zatem bezpiecznie wgrać ten firmware do mojej puszki?
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
water-drinker, zrobili "babola". Moim zdaniem tam powinno być: PENTAX K3II, K-3Ⅱ Silver Edition.
Do K-3II jest wersja 1.10 do K-3 wersja 1.30. Masz to wszystko tu: http://www.ricoh-imaging....ad_digital.html
Ładujesz śmiało do korpusu kupionego w Polsce. Wszystko będzie ok. Pamiętaj tylko aby mieć baterię naładowaną na full.
 

greentrek  Dołączył: 14.08.2012
Cytuj
Ja wiem że cytowanie Optycznych nie jest w dobrym tonie, ale...
Cytat
Chodzi o aparaty Ricoh GR II i Pentax K-3 II. Z wywiadu, który pojawił się niedawno w serwisie DPreview wynika, że japońska firma planuje wypuścić na rynek następców obu modeli

... pojawia się nadzieja 8-)
 

Michu  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
Cytujesz Optycznych, by zacytować DPreview? Nie lepiej podać link do samego wywiadu?
 

greentrek  Dołączył: 14.08.2012
Cytuj
Zawsze leniwy byłem, a że wpadłem tylko podczas przerwy herbacianej w pracy...
Poza tym na jedno wychodzi - na Optycznych napisali więcej niż na DPreview :roll:
 

ADestroyer  Dołączył: 16.06.2010
Cytuj
A czy może coś wiadomo o następcy K-3Ⅱ? Waham się ciągle czy czekać czy rozbijać skarbonkę? :roll:
 

Penteusz  Dołączył: 28.03.2012
Cytuj
I tak kupujecie cięgiem model po modelu?
Krezusi.... :roll:
 

Color  Dołączył: 09.03.2015
Cytuj
ADestroyer, 2 posty wyżej Michu dał linka do wywiadu, z którego mało wynika, ale jest szansa, że na jesień być może coś się pokaże. Mam podobne dylematy. K-3II można kupić za niecałe 3600 z VAT. Jak wyjdzie K-3III będzie kosztować ~5000 zł :-/
 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
ADestroyer napisał/a:
Waham się ciągle czy czekać czy rozbijać skarbonkę?

Ja poczekam. Gryzę się z myślą o zakupie KP, ale jeśli to ma mi zastąpić docelowo K-5II to trochę jednak mu brakuje.

Color napisał/a:
Jak wyjdzie K-3III będzie kosztować ~5000 zł

Jeśli będzie w tym siedziała matryca z KP i poprawią jeszcze AF, to czemu nie? Poza tym - są zakupy grupowe, gdzie upusty/opusty na nowe modele bywają znaczne.
 

Color  Dołączył: 09.03.2015
Cytuj
Enzo napisał/a:
Jeśli będzie w tym siedziała matryca z KP i poprawią jeszcze AF, to czemu nie? Poza tym - są zakupy grupowe, gdzie upusty/opusty na nowe modele bywają znaczne.

No i to jest jedyna nadzieja. KP do ręki mi nie pasuje zupełnie, ale matryca już tak :-)
 

greentrek  Dołączył: 14.08.2012
Cytuj
Penteusz napisał/a:
I tak kupujecie cięgiem model po modelu?
Krezusi.... :roll:

Zaraz tam krezusi... K-5 od 2012, więc w 2019-20 mus zmienic :-P
Ja czekam. Od strony użytkowej K-3v2 byłby dla mnie super, ale jego matryca ma już pond trzy lata - to sporo. Mam tylko nadzieję że gdyby K-3v3 okazał się niewypałem to znajdę jeszcze jakieś magazynowe leżaki wersji drugiej.
 

ZbyszekB  Dołączył: 27.09.2010
Cytuj
Enzo napisał/a:
Ja poczekam. Gryzę się z myślą o zakupie KP, ale jeśli to ma mi zastąpić docelowo K-5II to trochę jednak mu brakuje.
Color napisał/a:
No i to jest jedyna nadzieja. KP do ręki mi nie pasuje zupełnie, ale matryca już tak :-)

Normalnie szok że pojawiły się takie strasznie negatywne opinie o KP a etatowego obrońcy KP tutaj jeszcze niema. :shock:
 

tref  Dołączył: 05.09.2006
Cytuj
Ah te z Wasze żaby i ślimaki. Sfiksowałyście, boście chłopa dawno nie miały. Zalewajka...!
 

paj  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Mam pytanie odnośnie AF.
Jakiego trybu najczęściej używacie, z automatycznym wyborem punktów pomiaru ostrości czy z ustalonym n.p. centralnym punktem z późniejszym "przekadrowaniem"?
 

cube007  Dołączył: 12.03.2009
Cytuj
paj napisał/a:
Mam pytanie odnośnie AF.
Jakiego trybu najczęściej używacie, z automatycznym wyborem punktów pomiaru ostrości czy z ustalonym n.p. centralnym punktem z późniejszym "przekadrowaniem"?
K-3 II wprawdzie nie mam, ale najczęściej ręcznie wybieram punkt ostrości. Przy jasnym szkle i pracy z papierową GOGO będzie to środkowy/środkowe (w zależności od modelu aparatu) - są najdokładniejsze (F2.8)
BTW. Zbliża się wysyp nowych sprzętów od konkurencji, tymczasem Richoh przygotowuje poradniki jak wycisnąć max z Pentaxa ;-) Tutaj o AF: http://www.ricoh-imaging....fe/technic/001/
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Przy pracy z małą głębią ostrości wybieram ręcznie punkt ostrości, możliwie najbliższy obiektu, na którym chcę łapać ostrość.
Przy pracy z dużą głębią ostrości używam punktu centralnego.
 

Color  Dołączył: 09.03.2015
Cytuj
BTW - za parę dni Photokina - jakieś przecieki o nowej puszce APS-C?
 

Marek  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Color napisał/a:
BTW - za parę dni Photokina - jakieś przecieki o nowej puszce APS-C?


Ponoć ma być zaprezentowane bezlustro FF od Pentaxa z nowym bagnetem. :mrgreen:
 
arekzg  Dołączył: 30.09.2015
Cytuj
Marek napisał/a:

Ponoć ma być zaprezentowane bezlustro FF od Pentaxa z nowym bagnetem. :mrgreen:

Nie kpij

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach