Zbigniew  Dołączył: 04 Lis 2006
Nie mogłem się opanować, jak to zobaczyłem. Przy okazji sprawdziłem wklejanie fotek :-)

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Zdrapałem nalepkę z CCCP i okazało się, że mój jest "assembled in Phillipines". Bateria się ładuje, jak widzę porównawczego zdjęcia z deesem już nie muszę robić. Zastanawiam się, czy w ogóle do czegoś jeszcze dzisiaj się dotykać - jak zdejmowałem z półki deesa, żeby mu kartę zabrać, to zahaczyłem o FA 35/2. Złapałem go w powietrzu.

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Jarek dzięki za informacje.
Na wszelki wypadek porozkładaj poduszki.

OK, pytanie do pozostałych trzech półfinalistów.
Lata mi w środku. Domyślam się, że to SR, tak jak zaraportowano jakiś czas temu w kasetce. Jak przechylam aparat, to wyraźnie czuję, jak mi coś w środku się przemieszcza. Wam też lata, czy mam jednak uzupełnić zapas środków uspokajających?

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
Nie było mnie parę godzin i już się zagotowali. Zbigniew, porównanie fajne.

Jarek Dabrowski napisał/a:
ie kojarzę, żeby ktoś się zgłosił... to może ja wskoczę?
Chyba, że jeszcze nierozpakowane pudełko się nie liczy?

Panowie: Jarek Dabrowski, dickkett, pi.wa - gratuluję. Ja cieszę się także, wątek tutaj.
A teraz do roboty, zdjęcia robić i nie p*** :!: ;-)

emigrant  Dołączył: 20 Wrz 2006
Jarek gratulacje. :-)
Lata mi w środku. Domyślam się, że to SR

Kadyszka ponoć jest pierwszym DSLR Pentaxa, który ma (oprócz SR) czujnik położenia (poziom/pion). Może toto loto?

pjotrekm  Dołączył: 21 Lis 2006
Witam. Jako że wyglada na to że Kadyszka zostanie przezemnie nabyta za poludniowa granica, a mimo ze czeski nie jest az tak obcy mi, to mam pytanie: czy i gdzie i jak mozna uzyskac polska wersje jezykowa instrukcji? Gdzies czytalem ze w komplecie jest drukowana instrukcja po polsku, ale nie ma wersji elektronicznej. Sciagnalem kiedys manuala po angielsku i jest ok, ale.. nie spelnia on ustawy o jezyku polskim ;).

Z zapewnien czeskiego sprzedawcy, maja miec jutro dostawe czyli w piatek jade. Troche taniej niz u nas ale drozej niz w CH. z tym ze dojazd za to tanszy i blizej i najlepsze czeskie piwo jest po 1,30 zl z butelka (zwrotna) wiec roznice miedzy CZ a CH sobie mozna "odbic". W koncu to tylko jedna literka roznicy.

Jak tylko "przetre" szlaki to zaraz dam namiary jaki i gdzie i z kim i za ile. Moze komus sie przyda. np. K10d + 18-55+50-200 ok. 4730 zl

pozdrowienia

emigrant napisał/a:
Kadyszka ponoć jest pierwszym DSLR Pentaxa, który ma (oprócz SR) czujnik położenia (poziom/pion). Może toto loto?

Może to i to, pewnie masz rację. Grunt, że szkła pasują i że zdjęcia robi :)

No, ale do rzeczy, napiszę co i jak po pierwszym dniu. Nowego wątku nie zakładam, kto szprytny, to sobie znajdzie.

Całe poniższe wypociny są pisane z pozycji użytkownika DS-a, najprawdopodobniej użytkownicy pralek Frania i telewizorów Neptun będą mieli inny punkt widzenia.

Bateria ładowała się 1.5 godziny, zobaczę, jak się będzie ładować po pełnym rozładowaniu.

To jest inny aparat, niż DS. Po prostu inny. Inaczej się go trzyma, inaczej obsługuje. Po dość krótkim czasie przyzwyczaiłem się do przedniego kółka, do innego ułożenia palców na gripie (sam grip mógłby być jednak dla mnie głębszy), do innego wyważenia.

Potwierdziło się to, co pisałem po macaniu egzemplarza przedprodukcyjnego - LCD to krok wstecz. Wiem, wiem, jestem heretyk, bo przecież 2.5 cala i w ogóle. A ja po prostu wolę tą samą ilość pix na mniejszej powierzchni i już. Wszak nie wielkość a technika się liczy.

AF - szybki, róznica wyraźnie zauważalna. W moim wielce profesjonalnym laboratorium dokonałem precyzyjnych pomiarów, używając oczu i zegarka na rękę firmy Poljot. Zapiąłem swój najwolniejszy obiektyw (77 Ltd - to naprawdę żółw jest), założyłem dekiel i dziesięć razy kazałem mu przelecieć cały zakres wte i nazad. W DS zajęło to 29 sekund, w K10D - 19. Jeśli chodzi o trafianie w ciemności - nie udało mu się ani razu. Za to, przy nikłym oświetleniu radzi sobie dobrze, jak ściągniecie zdjęcia z linków poniżej, to w tym testowym kadrze łapał wszędzie, oprócz małego fragmentu żaluzji po lewej stronie.

Denerwuje mnie brak dwustopniowego kliku w spuście. Klik jest tylko przy zwolnieniu migawki.

Tryb Sv (priorytet czułości) - rewelacja.

Generalnie odniosłem wrażenie, że wszystko jest szybsze.

Shake Reduction, tu niech zdjęcia się wypowiedzą (bez specjalnego przygotowania):
77mm, f/1.8, t=1/10s, bez SR

77mm, f/1.8, t=1/10s, z SR

Banding przy wysokich czułościach (wiem, wiem, wszyscy na to czekają). No cóż, jestem mocno zmartwiony. Efekt jest bardzo zauważalny, wręcz dominuje na całym zdjęciu, co ciekawe w moim egzemplarzu oprócz pionowych pasów, zauważyłem również wyraźne poziome, oraz formy pośrednie, tzw. banding węzłowaty. Ale co ja się będę rozpisywał, jedno zdjęcie jest warte więcej niż 1000 słów (ISO 1600):

Zdjęcia w pokoju przy 40-watowej żarówce, mlecznej. Gwoli ścisłości, warunki były sporo trudniejsze, bo na lampce siedział żółty, wcale-nie-tak-bardzo przezroczysty abażur. Musiałem trochę rozświetlić scenę górnym światłem, bo tak to byłoby bez sensu, zbyt duże kontrasty. Oceńcie sobie sami, zdjęcia były robione w trybie DNG+JPG, w nazwach plików jest ISO i kompensacja ekspozycji (od 0 do +1.5), po cztery pliki na ISO 800 i 1600. Jako bonus DNG, plik z bandingiem.

Dlaczego kompensacja? Lampka w kadrze dała ciemną resztę a ja po prostu chciałem zobaczyć, co słychać przy różnym stopniu rozświetlenia tej samej sceny.

http://www.dojarek.com/k10d/k10d_dng.zip - 123MB
http://www.dojarek.com/k10d/k10d_jpg.zip - 23MB

Z moich szybkich obserwacji wynika, że:
1. Przy wysokich czułościach, jednak warto robić w RAWie.
2. Lightroom radzi sobie lepiej, niż PPL3.

Mam jeszcze parę innych spostrzeżeń, już stricte technicznych, jeśli chodzi o wołanie rawów, ale późno już jest... może jutro.

No i jeszcze bonus, dla tych, co dotarli tutaj, po tej nieszczęsnej wpadce z bandingiem. Na pentaksowym ftpie jest zrzucona płyta CD z PPL 3.10, czyli tym co dają z kadyszką.

Bronek  Dołączył: 04 Wrz 2006
Jarek Dabrowski, to raczej czujnik orientacji aparatu .. znaczu pionu/poziomu. Taka ukośna rurka w płaszczyźnie pionowej z kuleczką w środku. IMHO niedobrze by było gdyby to sensor latał ...

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Jarek Dabrowski, - strasznie mnie martwi ten banding wezlowaty..... 8-) :mrgreen: :-P

dickkett  Dołączył: 18 Wrz 2006
tref napisał/a:
Panowie: Jarek Dabrowski, dickkett, pi.wa - gratuluję. Ja cieszę się także, wątek tutaj.
A teraz do roboty, zdjęcia robić i nie p*** :!: ;-)

tref za szybko czytałeś wątek - ja jestem niewinny.
To były tylko przypuszczenia Jarka, które bez żalu rozwiałem
Cytat
NIE ! NIE ! NIE ! (jeszcze nie teraz)
Ja w czasach tego szaleństwa (po 30 latach) oswajam pleśniaka

I wiecie co? To studzi w tym gorącym okresie - polecam.
Gratulacje oczywiście przyjmuję (na przyszłość!) - dzięki :-)

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Trochę dziwny ten banding. Powinniśmy coś z tym zrobić, by go zlikwidować.
Dzięki za recenzję - prawdę powiedziawszy właśnie coś takiego do mnie przemawia. Przy okazji - jak znajdziesz chwilę - prośba o subiektywne wrażenia szybkości AF Kadyszki i Z-1p (z DSem to było do przewidzenia) w jakiś mało jasnych scenach. Potem, już dla świętego spokoju, porównaj szybkość AF K10 z ME Super i myślę, że ten temat będziemy mieli już prawie profesjonalnie zrecenzowany.

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
No i jeszcze bonus, dla tych, co dotarli tutaj, po tej nieszczęsnej wpadce z bandingiem. Na pentaksowym ftpie jest zrzucona płyta CD z PPL 3.10, czyli tym co dają z kadyszką.

Tak głupio zapytam, to znaczy gdzie jest dostępny? :-> Wszedłem na ftp manufactury ale nic takiego nie znalazłem :-(

dickkett  Dołączył: 18 Wrz 2006
Michu napisał/a:
porównaj szybkość AF K10 z ME Super

Wobec tego czym się bawię obecnie, jestem bardzo zainteresowany :mrgreen:

Marek Wyszomirski  Dołączył: 18 Kwi 2006
Podłamaliście mnie tą informacją o podwyżce cen w Foto-Necie. Na tyle, że przekalkulowałem sobie jeszcze raz i... moja córka zarobi na tym interesie DA18-55 do *istD. Krótko mówiąc - skorzystałem z opcji 'kup teraz' na aukcji Aster-Foto na Allegro. Jutro dołączam do klubu szczęśliwych posiadacy K10D:-)
Rozmawiałem z Aster-Foto i ponoć egzemplarz który kupiłem był ostatnim którego mieli. Nie wiedzą kiedy będą następne dostawy:-(

Wojtek.A  Dołączył: 31 Sie 2006
Jako że nie mogę doszukać się miarodajnego testu, a posiadacze kadyszek najwyraźniej chowają głowy w piasek i udają, że problemu nie ma, proszę o wykonanie zdjęcia bandy, może być bilardowa, hokejowa, dresiarska, proponuję również znalezienie zależności pomiędzy <powstań>bandingiem<kucnij> różnych band.

Zbigniew  Dołączył: 04 Lis 2006
emigrant napisał/a:
Jarek gratulacje. :-)
Lata mi w środku. Domyślam się, że to SR

Nie sądzę - czujniki takie robione są zwykle jako układy MEMS, więc raczej nie to. Ten patent od SRa też nie powinien latać (w KM 5D nic takiego nie miałem). Na pocieszenie powiem, ze w Nikonach (d80) też coś latało w środku :)

zigger  Dołączył: 08 Lis 2006
Mam taki czujnik poziom/pion w Canonie i nic nawet nie drgnie, wiec lata cos innego ;-)

ThomFoto  Dołączył: 07 Lis 2006
Witam.
Melduje się kolejny posiadacz Kadyszki. Czy szczęśliwy to sie okaże za parę dni jak dam kadyszce trochę w kość :mrgreen:

Marooned  Dołączył: 14 Paź 2006
Zbigniew napisał/a:
Na pocieszenie powiem, ze w Nikonach (d80) też coś latało w środku :)
Latałem z nim tydzień po Los Angeles i Las Vegas i nic nawet w nim nie drgnęło :shock:

Skocz do: