Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
folab, wszystko gra. K-7 ma mniej konserwatywny światłomierz niż poprzednicy - zdjęcia nie są niedoświetlone any more.

folab  Dołączył: 31 Sty 2007
Jarek Dabrowski napisał/a:
folab, wszystko gra. K-7 ma mniej konserwatywny światłomierz niż poprzednicy - zdjęcia nie są niedoświetlone any more.

Ale na szerokim wyraźne prześwietlenie !
Na pełnym rozmiarze widac że szczeguły na cyckach :lol: są wypalone.

rjan  Dołączył: 18 Mar 2008
folab napisał/a:

Za to reszta jest dobrze doświetlona - np. lodówka, sofa, ręcznik. I o to chodzi. Dotychczas było parcie na unikanie przepaleń gdziekolwiek, co często źle się kończyło. Niektórzy nawet na stałe dawali w body +1 lampie. Teraz przynajmniej jest sens dłuższego zakresu ujemnej korekcji lampy.

BTW. jak ilustrujesz jakiś problem zdjęciami, to wypadałoby zachować EXIFy...

rjan napisał/a:
folab napisał/a:

Za to reszta jest dobrze doświetlona - np. lodówka, sofa, ręcznik. I o to chodzi. Dotychczas było parcie na unikanie przepaleń gdziekolwiek, co często źle się kończyło. Niektórzy nawet na stałe dawali w body +1 lampie. Teraz przynajmniej jest sens dłuższego zakresu ujemnej korekcji lampy.

BTW. jak ilustrujesz jakiś problem zdjęciami, to wypadałoby zachować EXIFy...

Ale co sądzisz o słabszym naświetleniu na 50mm ? Ciągła zmiana korekcji w zależności od kąta obiektywu jest męcząca.

folab, inna scena - inny pomiar. Zwróć uwagę na spore połacie czerni szyb. Być może miało to wpływ na wynik. Poza tym, wywaliłeś EXIFy, więc trudno się domyślać, jakie były ustawienia dla tych ujęć. Np. jaki tryb pomiaru światła był wybrany?

rjan, niedoświetlenie na tele jest zawsze ,niezależnie od sceny,parametry takie same na wszystkich zdjęciach- 125s f2,8 ISO 400 pomiar matrycowy.

Raven  Dołączył: 03 Gru 2007
Jak na mój gust, to kasetka niedoświetla, k7 robi to lepiej, a że cycki prześwietliło to nic chyba dziwnego, w końcu to mały jasny element, a w około dużo ciemniejszych. Ustaw sobie korekcję, przecież bez tego i tak ani róż często.

Jacek S  Dołączył: 28 Kwi 2008
Raven napisał/a:
bez tego i tak ani róż często

ani fiołków ;-)

Jacek S napisał/a:
ani fiołków ;-)

I tylko cmentarne chryzantemy pozostają...

Napiszcie jak macie zazwyczaj ustawioną głowicę lampy,na auto czy ręcznie ?

mac_27  Dołączył: 09 Sty 2008
folab, mam pewną teorię odnośnie tych prześwietleń/niedoświetleń. Sprawdź czy masz włączoną w korpusie kompensację cienia/prześwietlenia. Jeżeli tak, to ona również może mieć wpływ na ekspozycję czy też wygląd cieni i świateł.
P.S. Na dniach odbieram Sigmę 18-50/2.8 i przeprowadzę podobne testy jak ty.

mac_27, Różnica między szerokim a tele wynosi jakieś 1EV to bardzo dużo ,nie wydaje się żeby to była wina kompensacji cienia,ale sprawdzę.

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
Wątek dotyczący problemów z załatwieniem gwarancji przeniesiono TU

Raven  Dołączył: 03 Gru 2007
Jacek S napisał/a:
Raven napisał/a:
bez tego i tak ani róż często

ani fiołków ;-)

MEGA ROTFL :mrgreen: O czym ja wtedy myślałem? Na pewno nie o tym co piszę. Pierwszy raz w życiu zasadziłem takiego kaczana w stylu dzieci neo ;-)

Zrobiłem zdjęcia aby pokazac problem ze współpracą K7 z lampą zewnętrzną z podniesionym palnikiem.Tym razem nie odbijałem od sufitu tylko od sporej wielkości białej kartki,nie patrzcie na jakośc miałem przestawiony aparat na blade kolory.
Tamron 17-50 ogniskowa 17mm korekcja lampy na zero na wszystkich zdjęciach.

50mm
KIT 18mm

55mm

Tamron ,lampa na wprost

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
folab, kupuj D300. K-7 to porażka.

elfi  Dołączył: 31 Maj 2009
argawen napisał/a:
folab, kupuj D300. K-7 to porażka.

Albo 7D ;)

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
po tylu stronach problemów z k-7 można było na to wpaść już ok 4 strony ;-)

argawen, To jest Twoja odpowiedź na zilustrowany problem ?

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
folab, przecież już podjąłeś decyzję, a faktu że może to być problem z obiektywem jakoś nie bierzesz pod uwagę

Skocz do: