Ali  Dołączył: 13 Wrz 2008
Czy to normalne, iż w sytuacji gdy poziom naładowania baterii spada do dwóch kresek (wg. instrukcji - bateria prawie w pełni naładowana) ilość zdjęć seryjnych wyraźnie spada do ok 2- 2,5/sek. Zrozumiałym gdyby bateria była prawie pusta lub co najmniej wyświetlał się symbol iż moc baterii słabnie. Zaznaczam, że nie mam ustawionej korekcji obiektywu ani też kompensacji zakresu dynamicznego.

lamina  Dołączył: 15 Gru 2008
mam prosbe, jak by koledzy z k7 mogli sprawdzic czy w trybie programu P albo jakimkolwiek innym niz "zielony" dziala im podswietlenie AF? bo nie mam pojecia czemu po przeczytaniu instrukcji i wlaczeniu tej funkcji w menu, dziala ona tylko dla trybu "zielony" ..... chyba nie dlatego ze podswietla na zielono hihihihi.... jesli tak jest w kazdym k7 to powinni to poprawic w kolejnej wersji softu.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
lamina napisał/a:
mogli sprawdzic czy w trybie programu P albo jakimkolwiek innym niz "zielony" dziala im podswietlenie AF?
Jeżeli chodzi o diodę zieloną, to działa na innych trybach.

mac_27  Dołączył: 09 Sty 2008
Ali, a nie masz przypadkiem włączonego trybu AF.C ?

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Ali napisał/a:
gdy poziom naładowania baterii spada do dwóch kresek (wg. instrukcji - bateria prawie w pełni naładowana) ilość zdjęć seryjnych wyraźnie spada do ok 2- 2,5/sek.
Przy rozładowanej baterii( pusty prostokąt) K-7 strzelał normalną serią. Przy AF-C, jak pisał mac_27, możliwe jest spowolnienie.

mac_27 napisał/a:
Ali, a nie masz przypadkiem włączonego trybu AF.C ?

och... ty.... ciemnota.... !!!!!
dzieki serdeczne, na af.s dziala pieknie i podswietla malinowo.... kruca bomba.... gdzie ja mialem glowe :)

szczypiorrr  Dołączył: 10 Sie 2007
lamina napisał/a:
na af.s dziala pieknie i podswietla malinowo....

O to nawet dioda kolorek zmienia? :lol:

Ali  Dołączył: 13 Wrz 2008
Miałem rzeczywiście włączene AF.C. Rozumiem, że w tej sytuacji jest to normalne. Jeżeli tak, to ok. Dzięki.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
lamina napisał/a:
kruca bomba.... gdzie ja mialem glowe :)

Zawsze można sprawdzić w lustrze ;-)

lustro a raczej pryzmat to w korpusie... tam sie raczej glowa nie zmiesci.....
at tak gwoli informacji, na stronie pentaxa nie ma ani slowa o muszli ome-53 do k7 ... ale pasuje bez problemow i widoczek ladny z niej jest, nie utrudnia odczytu parametrow w celowniku, wszystko czytelne i znaczaco wieksze :)

[ Dodano: 2009-11-20, 19:23 ]
folab napisał/a:
Dwie Pentaxa to za mało ?

1. sprawdz jaki zoom sie wyswietla na lampie dla tamrona przy 50mm a jaki przy stalce.
zrob to dla k100 i k7 i porownaj wyniki .

2. jak dobrze pamietam to k100 miewalo problemy ze wspolpraca z zoomem lampy i moze dla tego tam bylo ok ...... bo z tego co wiem lampa pentaxa zoomuje nawet przy podniesionym palniku i to moze byc przyczyna, ewentualnie k100 blednie podaje dane o ogniskowej z tamrona....

3. albo odwrotnie to k7 nie wspolpracuje z lampa ale w to watpie bo zdjecia swiadcza o tym ze lampa na k7 zoomuje.

4. przelacz jeszcze tryb pracy na fotocele tak informacyjnie.

5. ja mam metza 58 i ona po podniesieniu palnika wylacza zooma i problem nie wystepuje

nocnytramwaj  Dołączył: 15 Mar 2008
witam. mam pytanko do posiadacza k-7. czy Twoje cacko miało na lcd folie ochronną?
dzisiaj otrzymałem przesyłkę i brakuje owej foli...

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
nie było folii ochronnej

...

chyba, bo żona odbierała przesyłkę i rozpakowała :-P

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
nocnytramwaj napisał/a:
witam. mam pytanko do posiadacza k-7. czy Twoje cacko miało na lcd folie ochronną?
dzisiaj otrzymałem przesyłkę i brakuje owej foli...
ekhm.... to jakiś problem ?

nie. teraz już nie. dzieki za szybka odpowiedz.

[ Dodano: 2009-12-09, 20:28 ]
i jeszcze jedno pytanko. pierwsze ladowanie aku. przyblizony czas... piwo juz zrobilem nie wiem czy czekac dluzej, czy postarac sie o zgrzewke... a moze isc spac ? czas otwarcia 19:00

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
nocnytramwaj napisał/a:
. pierwsze ladowanie aku. przyblizony czas...

Wszystko powino byc opisane w instrukcji.

[w k10d bylo to, bodajze, do 3h].

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
nocnytramwaj napisał/a:
i jeszcze jedno pytanko. pierwsze ladowanie aku. przyblizony czas... piwo juz zrobilem nie wiem czy czekac dluzej, czy postarac sie o zgrzewke... a moze isc spac ? czas otwarcia 19:00

długi czas. w moim przypadku chyba 4-5 godzin. idź spać.

Wg instrukcji do 7 godzin.

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
plwk napisał/a:
Wg instrukcji do 7 godzin.

to tym bardziej idź spać nocnytramwaj...
:mrgreen:

dziękuję. pozdrawiam :-B

Instrukcja to pożyteczna rzecz, po pierwszym podejściu do aparatu nie wiedziałem jak wrócić do autoISO :mrgreen:

Skocz do: