68h4d  Dołączył: 14 Gru 2009
j@m@l

Może zmień oprogramowanie? Zamiast LR używaj RawTherapee lub Ufraw w obu można zmienić skale, nie musisz pracować 1:1 zmniejszaj aż szybkość zmian bedzie na akceptowalnym poziomie. Oprócz tego przez Process Exploler lub Task Manager zamknij co nie potrzebne przed obróbką raw.

Inwestycja w używane części jest ~nieopłacalna, choć jeżeli nie grasz największy wzrost płynności da ci na pewno + 1GB RAM dysk będzie miał mniej pracy.

krzpob  Dołączył: 17 Lis 2009
Jak masz na upgrade wydać 400zł to może intel AtomD510 na płycie od intela (ok 300zł z przesyłką) + 1GB DDR2, albo przejdź na RawThrapy, Bibble5 oraz zmniejsz skale na jakiej pracujesz.
Jeszce jeden hint: wyłącz przeglądarkę WWW - mają spory apetyt na RAM, a szczególnie adobe flash,

gorky  Dołączył: 25 Kwi 2006
Tak jak już gdzieś tu pisałem. mam niemal identyczny sprzęt - Athlon 2500+, 1GB RAM.

RAWy z K100D obrabiam w RT i jest przyzwoicie - bez fajerwerkow ale spokojnie da sie pracowac, chociaz nie wiem jak by bylo gdyby to byly dwa razy wieksze pliki. Mam też bardzo lekkie srodowisko, przed odpaleniem RT użycie pamięci oscyluje w okolicach kilkunastu procent. krzpob ma racje - wylaczenie przegladarki daje naprawde spory zysk pamieciowy.

Ze zmiana sprzetu czekam na wejscie Sandy Bridge od Intela - jestem wielkim entuzjasta ich zintegrowanej grafiki ze wzgledu na dobre wsparcie w Linuksie, dodatkowo podoba mi sie to ze bedzie ona zintegrowana w jenej obudowie z procesorem. Wydaje mi sie ze powinienem sie zmiescic w okolicach 1k PLN z plyta, najtanszym procesorem Core i3 i 4GB pamieci.
U Ciebie dojdzie jeszcze zasilacz i pewnie obudowa, ale moze nowe procesory od AMD beda tansze od intelowskich odpowiednikow i - jesli nie masz takich jak ja wymagan co do zintegrowanej grafiki - sprawdzi Ci sie to lepiej, ew. bedzie tansze.

Po wejsciu nowych platform od Intela i AMD (okolice Świąt) stare wersje procesorow i plyt moga jeszcze nieco potaniec - ich zakup tez moze byc sensowna opcja.

Tak czy inaczej wydaje mi sie ze upgrade do uzywanego sprzetu jest teraz malo celowe. Lepiej poczekac troche, dozbierac i kupic cos na czasie, co znowu wystarczy na piec-siedem lat. A poki co - tak jak pisali koledzy - poeksperymentowac z innym softem. U mnie najszybszy byl UFRaw, ale RT w wersji rozwojowej tez niewiele mu ustepuje, a jest wygodniejszy w użyciu.

j@m@l  Dołączył: 05 Lip 2010
dzięki za odpowiedzi :-)

sprawa trochę się zmieniła ,otóż po przemyśleniu wielu wariantów , postanowiłem co wielu radzi zaczekać i kupić za jakiś czas coś lepszego , nie opłaca się wkładać kilku stów w kompa gdzie efekt będzie do końca nie wiadomy, na razie dołożyłem pamięci 1 GB i zmieniłem kartę grafiki na radeona bo już z tym ati nie dawałem rady ,kosztowało mnie to niecałą stówkę :-) aktualnie wygląda to tak :

AMD Athlon XP, 1833 MHz (11 x 167) 2500+

Soltek SL-75FRN2 / NV400-64 / NV400-L64 socet A

NVIDIA GeForce FX 5500 (128 MB)

DIMM1: Infineon 64D32300GU6C 256 MB PC2700 DDR SDRAM (2.5-3-3-7 @ 166 MHz) (2.0-3-3-6 @ 133 MHz)
DIMM2: Transcend TS128MLD64V4J 1 GB PC3200 DDR SDRAM (3.0-3-3-8 @ 200 MHz) (2.5-3-3-7 @ 166 MHz)
DIMM3: Kingston K512-UDIMM 512 MB PC2700 DDR SDRAM (2.5-3-3-7 @ 166 MHz) (2.0-3-3-6 @ 133 MHz)

zasilacz 300 W

i tak musi pozostać jakiś czas.

Po zmianach zauważyłem tylko że w czasie pracy gdzie jest potrzebna duża ilość pamięci jest lepiej ale w większości programów to procek wysiada , monitor wreszcie działa bez problemu na największej rozdzielczości .

jeśli chodzi o obróbkę raw ,to próbowałem już chyba wszystkich programów Ufraw i RT wypadają w tym temacie najlepiej , lecz w każdym z nich jest coś nie tak :-( ,aktualnie testuję na windowsie ACR a.

gorky napisał/a:

Ze zmiana sprzetu czekam na wejscie Sandy Bridge od Intela - jestem wielkim entuzjasta ich zintegrowanej grafiki ze wzgledu na dobre wsparcie w Linuksie, dodatkowo podoba mi sie to ze bedzie ona zintegrowana w jenej obudowie z procesorem. Wydaje mi sie ze powinienem sie zmiescic w okolicach 1k PLN z plyta, najtanszym procesorem Core i3 i 4GB pamieci.

jak to rozumieć myślałem że Sandy Bridge to nowy procesor z zintegrowaną grafiką ,a Ty piszesz że
gorky napisał/a:

....powinienem sie zmiescic w okolicach 1k PLN z plyta, najtanszym procesorem Core i3 i 4GB pamieci.

nie mam żadnych wymagań odnośnie grafiki ma służyć do obróbki foto ,oraz ewentualnie ma pozwolić obejrzeć film HD, żadne gry nie wchodzą w rachubę.

j@m@l napisał/a:

sprawa trochę się zmieniła ,otóż po przemyśleniu wielu wariantów , postanowiłem co wielu radzi zaczekać i kupić za jakiś czas coś lepszego

no i chyba dobra decyzja, byle nie czekać w nieskończoność, bo w sprzęcie komputerowym to wiadomoo jak jest...

Cytat

gorky napisał/a:

jak to rozumieć myślałem że Sandy Bridge to nowy procesor z zintegrowaną grafiką ,a Ty piszesz że
gorky napisał/a:

....powinienem sie zmiescic w okolicach 1k PLN z plyta, najtanszym procesorem Core i3 i 4GB pamieci.

Sandy Bridge to mikroarchitektura czyli, hmmm..., generacja, 'rodzina' procesorow. Obecna linia Intela nazywa się Nehalem. Kiedy wejdą procesory następnej generacji - Sandy Bridge - będą miały inną podstawkę i inną budowę wenętrzną, ale nazwy Core i3, i5 i i7 pozostaną.

Cytat

nie mam żadnych wymagań odnośnie grafiki ma służyć do obróbki foto ,oraz ewentualnie ma pozwolić obejrzeć film HD, żadne gry nie wchodzą w rachubę.

To tak jak u mnie. Ja celuję w Intela bo będzie bardziej energooszczędny i ma duuuużo lepsze wsparcie w Linuksie (mówię o grafice, nie o samym procesorze). Jeżeli te dwie kwestie są dla Ciebie mniej ważne to pewnie taniej dostaniesz coś od AMD o porównywalnej wydajności i (najprawdopodobniej, bo jeszcze nikt nie robił testów) z lepszą zintegrowaną grafiką.

Ale już od dawna w tym nie 'siedzę', więc jak chodzi o szczegóły to dopytuj specjalistów :) To co napisałem powyżej wiem stąd, że szukałem sprzętu pod siebie - energooszczędnego i z grafiką Intela.

Bruinen  Dołączył: 03 Sty 2008
Dobra, po tym co zaprezentował mój leciwy laptop po podłączeniu do dużego monitora i wrzuceniu 21mpx RAWów podjąłem decyzję że czas na złożenie sobie Peceta.

Jako że tematu dawno wyleciałem chciałem zapytać co wybrać jeśli chodzi o procek+płytę główną i ilość/rodzaj pamięci RAM - zależy mi tylko i wyłącznie o maksymalnie komfortowej pracy w programach graficznych (przede wszystkim Lightroom bo najbardziej aktualnie zamula). Nie zamierzam zbytnio oszczędzać, powiedzmy że mam 2500zł na wszystko poza obudową. Grafika jakakolwiek przyzwoita (od czasu do czasu bym pograł, ale nie wymagam full detali w najnowszych produkcjach) do 500zł, dysk 1TB, naprawdę tyle potrzebuję, ceny są teraz śmieszne w porównaniu do komfortu jaki zapewnia taka pojemność.

Zastanawia mnie jaka jest różnica między i7 i i5 podczas pracy w Lightroomie oraz czy warto przepłacać za LGA 1366 ;-)

k33l  Dołączył: 20 Lut 2010
Cytat
Procesor: AMD Phenom II X6 1055T
Chłodzenie: BOX
Płyta główna: AsRock 880GXH/USB3
Pamięć RAM: A-Data 4GB (2x2GB) 2000MHz CL9
Dysk twardy: Samsung 500GB 7200rpm 16MB F3 x2 Raid 0
Zasilacz: Tacens RADIX IV 450W

Zintegrowana grafika daje możliwość pogrania od czasu do czasu i nie na Full opcjach. USB3.0, 6 rdzeni i 4GB Ramu oraz dysk w Raidzie0 powinno Cię zadowolić.
Jeżeli coś od Intela to:
Cytat
Procesor: Intel Xeon X3440
Chłodzenie: BOX
Płyta główna: Gigabyte P55-USB3
Pamięć RAM: A-Data 4GB (2x2GB) 2000MHz CL9
Karta graficzna: HD4550 512MB DDR3

Zasilacz ten sam.

k33l, dlaczego Xeon a nie i5/i7? Nie żebym protestował albo chciał wydać za dużo kasy, ale jakoś to takie okrojone się wydaje (karta z 512mb RAM?).

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
k33l napisał/a:
dysk w Raidzie0 powinno Cię zadowolić.

do obróbki foto chyba nie potrzebny RAID 0 - jak już to RAID 1

21MB to nie jest jakaś ogromna wartość żeby sobie Samsung F3 nie poradził z szybkim odczytaniem plików, natomiast RAID 0 powoduje, że ryzyko utraty danych w przypadku awarii drastycznie wzrasta

jak już, to RAID 1

RAID 0 IMHO tylko wtedy, jak będziesz chciał obrabiać filmy - ale to i tak bym wolał RAID 0 + 1 - 4 sztuki tego twardziela to tylko 4 * 140zł ;-)

opiszon i tak zawsze jestem bardziej nastawiony do twojego Raid0+1 lub Raid0 + drugi dysk na backup ważniejszych danych.
21MB jednego Rawa może już nie za to przy obróbce wsadowej już może to bardziej się opłacać.
Bruinen bo to wydajnościowo co i7 860 ale taniej jakieś 150zł, choć jak teraz sprawdzam to ciężko znaleźć gdzieś na sklepie.
Do tego jeżeli masz choć blade pojęcie o OC to można pokusić się o jego podkręcenie i zyskanie dodatkowo na wydajności.
I Xenon i I7 mają HT czyli 8 rdzeni.

Daniel1977  Dołączył: 24 Mar 2010
@Bruinen
A nie lepiej zainwestować to w laptopa?
Ja mam MacBooka White ( 2007) C2D 2Gh + 1GB RAM!!! I Lr3 działa bez problemu.
Fakt że to OS X i pewnie dlatego wszystko śmiga :evilsmile:

Ale poważnie, zamiast mieć w domu klamota można przecież kupić laptopa:
http://www.komputronik.pl...pr1[t]=25000000
Tu niby w cenie do 2500 sąnawet 17", zawsze możesz to podłaczyć do TV lub monitora, klawiatura i mysz zewnętrzna to też nie problem. A zamiast kombinować z RAIDami kup lepiej dysk zewnętrzny i archiwizuj na niego co potrzeba.
Oczywiście nie są to demony prędkości, ale spełniają stawiane przed nimi zadanie.
Jak byś poszukał to na pewno można znaleźć lepszą ofertę cenową niż w Komputroniku, ale oni mają najlepszą wyszukiwarkę ;)

Daniel1977, zabawy w laptopa mam za sobą, widziałem już wiele, wiem że to nie to czego szukam - mam miłego laptopa ale spełniać on będzie tylko rolę do jakiej służy - komputera przenośnego. Maszyna do roboty ma być wydajna, wygodna, szybka i bezkompromisowa do pewnego stopnia. Dysk zewnętrzny tak czy siak mam (dokupię drugi). Jeśli chodzi o archiwizację to mam świra i nie uważam żeby bezpieczeństwo wszystkich moich zdjęć, danych itd. było warte mniej niż 300zł (za dobre 500GB przenośnego więcej raczej nie dam).

k33l, właściwie myślałem nad i7 930, właśnie dlatego że jest łatwiej dostępny, 150zł to nie są straszne pieniądze (w skali 2500 za całość), jakoś nie wiem dlaczego wydaje mi się to i7 bardziej pociągające. Bezpieczeństwa danych tak jak pisałem się nie zamierzam obawiać, dokupię jeszcze jeden dysk zewnętrzny. Chcę mieć możliwie wydajną maszynę, ostatnio po prostu odniechciewa mi się włączania Lightrooma już jak wiem że czeka mnie znowu napis "Rendering lager previev" albo "Loading from previews"...

Bruinen te 150zł można przeznaczyć na lepsze chłodzenie i podciągnąć tego Xenona na 4GHz co już wydajnościowo zniszczy tego i7.

Bruinen, zobacz tu:
http://www.purepc.pl/zest...k_2010?page=0,0
Ja też nie jestem w temacie, ale ostatnio miałem podobne dylematy (chociaż w innych ramach cenowych) i ta lektura mi pomogła - niby zestawy są robione pod gry, ale jak podejdziesz do tego inteligentnie to jest tam zawarte dużo przydatnych informacji.

j@m@l  Dołączył: 05 Lip 2010
gorky

no i co wybrałeś ?? najnowszego i3 ?? pochwal się a może znasz więcej takich stron jak dałeś linka wyżej , ja również szukam zestawu chyba w tym samym przedziale cenowym i już mam taki mętlik w głowie że szok ....wprawdzie mam jeszcze trochę czasu ale chciałbym to mieć dobrze dobrane.

radek229  Dołączył: 09 Cze 2010
Tanio i dobrze co powiecie o tym?
procesor - AMD ATHLON II X3 440 za 270zł
grafika - radeon hd4850 albo używany geForce 8800gt do 300zł
płyta główna - ASRock M3A785GMH/128M AM3 HDMI DDR3 za 284zł czy może jakaś inna była by lepsza?
RAM - goodram 2gb na początek 130zł
obudowe, dysk i zasilacz mam tylko niewiem czy nie za słaby 350W wystarczy?

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
radek229 napisał/a:
zasilacz mam tylko niewiem czy nie za słaby 350W wystarczy?

watowo wystarczy (jeżeli jest dobrej firmy), bardziej bałbym się o obsługiwaną rewizję standardu ATX, bo możesz mieć problemy z odpowiednimi końcówkami i natężeniami na konkretnych liniach napięć

j@m@l napisał/a:
gorky
no i co wybrałeś ?? najnowszego i3 ?? pochwal się a może znasz więcej takich stron jak dałeś linka wyżej , ja również szukam zestawu chyba w tym samym przedziale cenowym i już mam taki mętlik w głowie że szok ....wprawdzie mam jeszcze trochę czasu ale chciałbym to mieć dobrze dobrane.

dla siebie jeszcze nie wybralem, czekam caly czas na SandyBridge (glownie o ta grafike Intela mi chodzi ze wzgledu na jej bezproblemowa obsluge pod Linuksem)

natomiast szukalem sprzetu dla ojca i wyglada na to ze bedzie cos w okolicach tego drugiego zestawu z tej strony (tego za 1300), tylko bez zewnetrznej karty graficznej i w zwiazku z tym z inna plyta glowna - taka z grafika zintegrowana (pewnie jakis Asrock na chipsecie serii 8)

cube007  Dołączył: 12 Mar 2009
radek229 napisał/a:
Tanio i dobrze co powiecie o tym?
procesor - AMD ATHLON II X3 440 za 270zł
grafika - radeon hd4850 albo używany geForce 8800gt do 300zł
płyta główna - ASRock M3A785GMH/128M AM3 HDMI DDR3 za 284zł czy może jakaś inna była by lepsza?
RAM - goodram 2gb na początek 130zł
obudowe, dysk i zasilacz mam tylko niewiem czy nie za słaby 350W wystarczy?

Sprawdz czy ten zasilacz ma 350W na naklejce czy w realu ;)

Blesso  Dołączył: 24 Wrz 2007
Tanio i dobrze to:
AMD Phenom II 550 Black Edition
Gigabyte MA770 ver T lub " bez" ;) ( w zależności czy z DDR 2 czy 3 )
2 x 2 GB DDRAM GoodRAM
Ati Radeon serii 5000 ( 5450 dla biurowców i netowców - powyżej 5570 dla graczy)
Zasilacz - droższy niż 200zl ;)

Skocz do: