przemoo  Dołączył: 03.11.2009
menu serwisowe K-x Cytuj
witam

niestety po wykonaniu kilku testów na wzorcowych tablicach okazało się że moj k-x z kitem ma mały FF. Jaki jest sposób wejścia w menu serwisowe w k-x?
 

JackDeJack  Dołączył: 21.12.2007
Cytuj
przemoo napisał/a:
moj k-x z kitem
z kitem to troszkę ciężko na dokładne pomiary, ale niech tam.
Tu masz cały wątek, poszukaj od końca

[ Dodano: 2009-11-23, 00:12 ]
ewentualnie może któryś ze sposobów z tej stronki
http://www.pentax-hack.info/documents/debug.html
 
przemoo  Dołączył: 03.11.2009
Cytuj
JackDeJack napisał/a:
przemoo napisał/a:
moj k-x z kitem
z kitem to troszkę ciężko na dokładne pomiary, ale niech tam.
Tu masz cały wątek, poszukaj od końca

[ Dodano: 2009-11-23, 00:12 ]
ewentualnie może któryś ze sposobów z tej stronki
http://www.pentax-hack.info/documents/debug.html


wkrótce otrzymam do sprawdzenia ff tamrona 17-50/2.8 to się wszystko okaże. . . przeszukiwałem wszystkie wątki, podobno gdzieś MacRayers sie wypowiadał ale nie mogę znaleźć chociaż może to wina poźnej h :)
 
dsk  Dołączył: 19.03.2008
Cytuj
W przypadku tego Tamrona dojdzie jeszcze błąd szkła (one koszmarnie ostrzą - trzeba trafić na egzemplarz pasujący do Twojego body albo kalibrować na gwarancji).
 

kaczor  Dołączył: 04.02.2008
Cytuj
przemoo napisał/a:
niestety po wykonaniu kilku testów na wzorcowych tablicach


Nie ma to jak zacząć przygodę z lustrzanką od sprawdzania ff/bf. Zdjęcia z dekielkiem też robiłeś? Ja na Twoim miejscu w pierwszej kolejności spróbował wyeliminować czynnik ludzki, bo tam może być problem. Rób zdjęcia nie przejmuj się testami, bo jestem przekonany, że na normalnych zdjęciach tego problemu nie zauważysz.
 
barylek  Dołączył: 11.10.2009
Re: menu serwisowe K-x Cytuj
przemoo napisał/a:
witam

niestety po wykonaniu kilku testów na wzorcowych tablicach okazało się że moj k-x z kitem ma mały FF. Jaki jest sposób wejścia w menu serwisowe w k-x?


klikamy

tu jest dokładniej opisane
ff/bf
 
przemoo  Dołączył: 03.11.2009
Re: menu serwisowe K-x Cytuj
barylek napisał/a:
przemoo napisał/a:
witam

niestety po wykonaniu kilku testów na wzorcowych tablicach okazało się że moj k-x z kitem ma mały FF. Jaki jest sposób wejścia w menu serwisowe w k-x?


klikamy

tu jest dokładniej opisane
ff/bf


dzięki, teraz po korekcie w menu s. wszystko hula jak trzeba
 

Janusz Gdula  Dołączył: 08.12.2008
Cytuj
Dla potomnych :)

How to get into DEBUG mode for K-x, firmware 1.0:

1) create file MODSET.492 with
[OPEN_DEBUG_MENU]

- line must end with CR/LF (endline char in windows)
2) turn on the camera while holding +/- (Av) button
3) congratulations, you are in debug menu
 

bastaz  Dołączył: 10.12.2009
Cytuj
Ja od wczoraj mam K-X i dzis sobie sprawdzilem i ma lekki Front Focus. Zapodalem menu serwisowe, ustawilem co trzeba, ale wyglada to jakby nie ma to wpływu na prace focusa, bo nie ma roznicy na zdjęciach, co dziwne (po wybraniu daje ok, naciskam menu, robie fote). Centralny punkt ostrosci to w tych dwoch ustawieniach 0 i 0, daje na -20, -40 i to nic nie daje.
Zobaczyl bym na innym obiektywie, ale kupilem tylko z jednym.
Nie wiem co teraz zrobic, oddawac jutro na gwarancji i brac inny egzemplarz...
 
dsk  Dołączył: 19.03.2008
Cytuj
Nie przesadzaj z tym FF - pasek mieści się spokojnie w płaszczyźnie ostrości. Musiałbyś sprawdzić z jasnym obiektywem, żeby coś wyszło z tego testu. :-)
 

JackDeJack  Dołączył: 21.12.2007
Cytuj
bastaz, używanie tego testu powinno być karane banem na forum :idea: :evil:
 

bastaz  Dołączył: 10.12.2009
Cytuj
Moze rzeczywiscie przesadzam, ale sprawdzilem olkiem e-420 to wszystko wychodzi idealnie. Kurde, dziwnie tak bez potwierdzenia punktu ostrosci, po przesiadce z e-420... ale za to wizjer sporo wiekszy i jaśniejszy. Jeszcze jutro, tzn dzis... potestuje troche.

Zawsze lubie miec wszystko na tip top, dlatego takie cos mnie lekko drażni ;)

[ Dodano: 2009-12-15, 22:51 ]
18mm:


35mm:


55mm:


Jednak raczej jest ok. Niepotrzebnie panikowałem :oops:
 

pyciar  Dołączył: 29.06.2007
Cytuj
JackDeJack napisał/a:
bastaz, używanie tego testu powinno być karane banem na forum :idea: :evil:

więc jak powinna wyglądać prawidłowa metoda badania? ja zrobiłem coś takiego:
i mam wrażenia że mam minimalny BF... czy testy w świetle sztucznym/lampa bł. będą się mocno różnić od tych w świetle naturalnym?
 

dudi  Dołączył: 26.03.2009
Cytuj
Przy jakim swietle robiliscie te testy? Przy zarowym u mnie tez wychodzi FF. W swietle slonecznym juz jest wszystko ok. Tez sie bawilem w menu serwisowe ale szkoda zachodu.
 

pyciar  Dołączył: 29.06.2007
Cytuj
zrobiłem teraz naście fotek... i wychodzi na to że aby mieć ostre fotki trzeba... domknąć kita do F9 :mrgreen: co ciekawe przy fotach z lampą błyskową błąd AF jest minimalny, przy świetlówce zaś niemal zawsze jakieś -5mm
 

JackDeJack  Dołączył: 21.12.2007
Cytuj
pyciar napisał/a:
więc jak powinna wyglądać prawidłowa metoda badania? ja zrobiłem coś takiego:
Niby dobrze, ale...
Nie masz tu żadnej linijki (lub czegoś inszego) która byłaby jakimś odnośnikiem jeśli ostrość wypada między obiektami :idea: - bastaz przynajmniej ma serwetę na której coś widać ;-)
Obaj używacie zakrzywionych powierzchni do ostrzenia - nie wiadomo czy ostrość ustawiło na font (wkładu/buteleczki) czy na kontrast pomiędzy lewą/prawą krawędzią i tłem :-(

Ja robię to tak - fotka na szybko w celach poglądowych więc się można czepiać.


Płaska powierzchnia z kontrastowymi polami, ustawiona prostopadle do osi optycznej obiektywu, a pod spodem jakaś linijka dla pomocy.

Tak to mniej więcej wygląda w praniu - używany punkt centralny ;-)


:idea:
Jeśli chcecie już używać tego kartkowego testu to lepiej wyciągnąć taki:

Przynajmniej pomijamy tą gruba linię i możliwy błąd ostrzenia na przednią lub tylną jej krawędź.

A tak to robi serwis wg instrukcji.


BTW
pyciar napisał/a:
i mam wrażenia że mam minimalny BF... czy testy w świetle sztucznym/lampa bł. będą się mocno różnić od tych w świetle naturalnym?
Mnie to wygląda na minimalny FF ;-) A co do różnic działania AF w świetle dziennym i sztucznym to moja K200D jakoś o tym nie wie :mrgreen: - więc cicho tam.
 
elgreen  Dołączył: 23.08.2008
Cytuj
Test kartonowy jest dobry. Serwis uzywa podobnego. Nic lepiej nie pokazuje odchylek AF. Kwestia kompetencji takich serwisow to inna sprawa. Sigme 50/1.4 juz mi 2 razy kalibrowali - ciekawe co zdzialali za 2 razem...Zobacze jak obiektyw przyjedzie.

Ktos napisal, ze z kitem ciezko o dokladne pomiary. Wystarczajaco dokladne jak dla mnie.
 

arob  Dołączył: 01.12.2009
Cytuj
MacRayers napisał:
action01, sprawa wygląda tak.
Na komputerze (np. z Windows) odpalasz notatnik i wpisujesz
[OPEN_DEBUG_MENU] dajesz ENTER (przejście do nowej linii)
Plik zapisujesz jako MODSET.492 (pamiętaj by przy zapisie zmienić typ z tekstowego na inny, bo normalnie notatnik doda ci MODSET.492.txt)

Następnie wkładasz kartę do Kiksa;
Przytrzymujesz przycisk +/- (Av) i włączasz aparat
Pojawi się okienko DEBUG MODE - zmieniasz w pierwszej linii z des na en (enable - włączony) przy pomocy wybieraka krzyżowego
Zatwierdzasz i... w menu pojawi się opcja korekty FF..."


mma ytanko po co tworzymy ten plik MODST...

[ Dodano: 2010-02-16, 17:27 ]
po co tworzymy ten plik MODSET.492

[ Dodano: 2010-02-16, 17:31 ]
i jeszcze jedno pytanko
jak (w którą stronę) korygowac jak łapie trochę przede obiektem ???
 

JackDeJack  Dołączył: 21.12.2007
Cytuj
[ Dodano: 2010-02-16, 19:47 ]
arob napisał/a:
po co tworzymy ten plik MODSET.492
po to by mieć dostęp do DEBUG_MENU, które to jako menu serwisowe umozliwia dostęp do korekcji AF i paru innych rzeczy do popsucia puszki.
arob napisał/a:
(w którą stronę) korygowac jak łapie trochę przede obiektem ???
u mnie było na minus.
Znaczy jak mamy:
FF - korekta na minus
BF - korekta na plus
 

arob  Dołączył: 01.12.2009
Cytuj
a na jakiej ogniskowej robicie testy na ff i bf (najkrótsza , najdłuższa, przy każdej ????)

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach