nemo  Dołączył: 21.09.2007
Cytuj
Nieeeeee, telewizor zajmuję ja :-P
 

PiotrR  Dołączył: 03.05.2006
Cytuj
Kup mu do konsoli monitor. :mrgreen:

 

nemo  Dołączył: 21.09.2007
Cytuj
Nie no kurde, naiwnie zakładam, że komputer będzie wykorzystywał nie tylko do gier :)
 

PiotrR  Dołączył: 03.05.2006
Cytuj
Pewnie, że masz rację. Ważne, ile lat ma dziecko, bo od tego zależy, co będzie chciało instalować. Żeby nie wyszło, że kupisz mu wydajny komputer, na którym będzie grać głównie w minecrafta, a za kilka lat, jak zechce zainstalować coś bardziej wymagającego, to ten wydajny niegdyś komputer już się i tak nie będzie do tego nadawał.
Mój dziesięciolatek ma od roku i3 z jakąś raczej tanią grafiką i jeszcze się nie zdarzyło, żeby się ten komputer choćby spocił (minecraft, gry serii lego itp).
 

nemo  Dołączył: 21.09.2007
Cytuj
No właśnie 10 lat, i jak na razie lego i minecraft ale właśnie przymierza się do http://starwars.ea.com/starwars/battlefront/buy a ja nawet nie wiem jak sprawdzić jakie to ma wymagania :)
 

PiotrR  Dołączył: 03.05.2006
Cytuj
 

Acer  Dołączył: 08.05.2008
Cytuj
Wbiję się w ciąg pytań o poradę, tym razem o dysk twardy.
Podwoiłem dzisiaj wartość swojego komputera dokupując dysk za 45 zł o ogromnej pojemności 250 GB. Dysk ma zastąpić obecny o tej samej powierzchni który usiłuję zakończyć żywot i rzęzi jak stary gruźlik, a od jakiegoś czasu "zamula" komputer.

Na dysku pierwsze skrzypce ma grać standardowo linuks (pewnie Fedora, albo Lubuntu), na jakiś czas będę musiał zainstalować też XP-ka dla jednego programu, reszta pojemności na dane z obecnego dysku. W przyszłości dysk będę chciał dołożyć do nowego komputera lub jako dysk zewnętrzny do użytku z różnymi systemami.
No i tutaj zaczynają się pytania;
1. Jaki system plików dla partycji z danymi (teraz mam fat, na jednej ntfs, w linuksie używam ext4)?
2. Jak poukładać partycje, które mają być podstawowe, które logiczne, czy potrzebuję rozszerzonych?
W zamyślę, wygląda to tak;
sda1 /
sda2 /home
sda3 swap
sda4 win xp
sda5 dane
 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
Acer napisał/a:
1. Jaki system plików dla partycji z danymi (teraz mam fat, na jednej ntfs, w linuksie używam ext4)?

Ntfs. W Linuksie musisz tylko włączyć zapis na tej partycji.
Acer napisał/a:
2. Jak poukładać partycje, które mają być podstawowe, które logiczne, czy potrzebuję rozszerzonych?

Do zamysłu dołóż boot ;-) Najpierw instalowałem zawsze Windowsa, potem Linuksa żeby z bootowaniem systemu nie było problemów więc kolejność partycji mam trochę inną ale generalnie powinno być ok.
U mnie to wyglądało tak: Windows (system), boot, /, swap, home, dane
 

Acer  Dołączył: 08.05.2008
Cytuj
Enzo, dzięki, zaraz będę próbował. A które partycje mają być podstawowe, a które logiczne? Bo w tych pierwszych są chyba jakieś limity.
Od windowsa oczywiście zacznę, bo nie lubi się z grubem :-) Zapis na ntfs obczaję, wcześniej tylko na fat32 zapisywałem :)
 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
Acer napisał/a:
A które partycje mają być podstawowe, a które logiczne?

Na pewno systemowa z Windowsem będzie podstawową a później i tak instalator Linuksa Cię poprowadzi. Ja już zapomniałem o tych podstawach... Żeby natomiast włączyć zapis i odczyt partycji NTFS pod Linuksem wystarczy zainstalować "menedżera zapisu NTFS" - po jego uruchomieniu sam wykryje partycje i zasugeruje ich użycie.
 

Zbyszek_  Dołączył: 07.05.2007
Cytuj
Partycje podstawowe zrobisz trzy więc jedną na win XP (ntfs) drugą zrób boot (ext3) a w trzeciej podstawowej wstaw resztę jako logiczne czyli / , home, pliki etc (ext4).
Do wykonania partycji ściągnij sobie gparted-live. Odpalisz z płyty i porobisz co i jak chcesz.
Jak zainstalujesz XP to dalej jak Enzo napisał.
 

Acer  Dołączył: 08.05.2008
Cytuj
Dzięki :-) Z instalacjami nie ma problemu, eksperymentując z różnymi distro przerabiałem je wielokrotnie, jednak zawsze w kręgu 2-3 partycji. Świeży dysk chciałem rozpisać już bardziej świadomie, a nie do końca ogarniam temat różnic między partycjami podstawowymi/logicznymi czy który system plików będzie odpowiedni ;-) .
 
Kadet80  Dołączył: 28.11.2013
Cytuj
Obecnie:
-plyta gigabyte 970 A ud3
-procesor - athlon X3 (z odlobkowanym czwartym rdzeniem).
-4x2gb 1333

Plan na zmiane:
http://www.morele.net/inventory/info/TQLJrJ/

poczatkowo myslalem o wymianie x3 na http://www.morele.net/pro...frhkbox-532269/

i wymianie ramu na -> http://www.morele.net/pam...1s00ceu-472802/

ale z tego co slyszalem Intel, i ten i5 duzo lepiej sie sprawdzi podczas obrobki w Photoshopie (glownie zalezy mi na szybkosci wykonywania przygotowanych przeze mnie akcji)
 

Marek  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Wymyśliłem sobie taki zestaw:
Płyta GA-H81M-S2H
Procesor i3-4170 2x3,7GHz
Dysk 1TB SEAGATE SATA3
RAM DDR3 8GB
Grafika GF GT 730 2048MB 128BIT
Windows 8,1 64bit PL OEM
Lightroom 6
Monitor Dell U2415
Całość będzie mnie kosztować 4000 zł i nie mogę nic więcej dołożyć.
Czy taki zestaw pozwoli mi na w miarę komfotrową pracę z Lightroomem jako głównym i najbardziej obciązającym system oprogramowaniem?
Bardzo będę wdzięczny za wszelkie sugestie ewentualnych zmian w powyższym zestawie. Od razu wyjaśniam, że znawca komputerów ze mnie żaden, w związku z czym uprzejmie proszę o wyrozumiałość. :-)
 

nemo  Dołączył: 21.09.2007
Cytuj
Zainwestuj w ssd
 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
Marek napisał/a:
Czy taki zestaw pozwoli mi na w miarę komfotrową pracę z Lightroomem jako głównym i najbardziej obciązającym system oprogramowaniem?

Lightroom nie jest aż tak wymagający. Jednak na twoim miejscu zrezygnowałbym z karty graficznej (masz wbudowaną na płycie) i zamiast niej kupił dysk SSD - to z pewnością przyspieszy pracę zarówno systemu jak i samego Lightrooma.
 

nemo  Dołączył: 21.09.2007
Cytuj
Enzo, dobrze prawi :)
 

Marek  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
nemo, Enzo, dzięki! Myślałem o SSD 120 GB ale nie mogłem się w kwocie zmieścić. Monitor to chyba też takie "minimum przyzwoitości" i wiem, że na nim oszczędzać nie można. A najlepiej to byłoby przeznaczyć nań całą kwotę. :-)

Enzo napisał/a:
zrezygnowałbym z karty graficznej (masz wbudowaną na płycie) i zamiast niej kupił dysk SSD - to z pewnością przyspieszy pracę zarówno systemu jak i samego Lightrooma.

Obawiałem się, że taka wbudowana karta grafiki nie jest najwyższych lotów i nie "uciągnie" monitora o dosyć dużej rozdzielczości... pewnie się myliłem.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Ja się tam nie znam, ale przyjaciel gugiel mówi mi, że rozdzielczość monitora Dell U2415 to 1920x1200 przy 60 Hz a grafika z i3 obsługuje 3840x2160 przy 60 Hz.
 

Marek  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
plwk, jeśli Ty się nie znasz, to ja się bardzo nie znam. ;-) No tak, skoro wspomniana płyta obsługuje i3, to musi radzić sobie nawet z monitorem 4K.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach