Mertz  Dołączył: 24.04.2006
Cytuj
A czy aparat mozna wyslac na ekspertyze np. do Niemcowa (lub jakiegokolwiek innego serwisu niz polski)? Bo pamietam opisy roznych usterek z okolic konfliktu wokol serwisu Nikona i ludziska podawali przyklady diametralnie innych ekpertyz polskich i niemieckich.
 

Kuba Nowak  Dołączył: 12.05.2010
Cytuj
No nie wbijałem gwoździ, w trudniejszym terenie był noszony w walizce.
W K-30 - "powtórka z rozrywki", ale i tak działa lepiej niż trójka...
 
Kot72  Dołączył: 15.10.2014
Cytuj
Za 1760 zł ja bym nie naprawiał . Zapewne autoryzowany serwis tak wycenił całkowitą wymianę płyty głównej oraz wgranie oprogramowania . Warto zainteresować się czy jakiś niezależny serwis elektroniki nie będzie w stanie wymienić jedynie elementów odpowiedzialnych za wyświetlanie obrazu na lcd . Skoro pozostałe funkcje działają to zawsze jakaś szansa jest .
 

Mertz  Dołączył: 24.04.2006
Cytuj
Kot72 napisał/a:
Warto zainteresować się czy jakiś niezależny serwis elektroniki nie będzie w stanie wymienić jedynie elementów odpowiedzialnych za wyświetlanie obrazu na lcd .


Tylko pozostaje jeszcze kwestia dostępności części dla "niezależnego serwisu". To już od dawna nie jest naprawa telewizora lampowego.
 
Kot72  Dołączył: 15.10.2014
Cytuj
O części elektroniczne raczej bym się nie obawiał .... gorzej z mechanicznymi .
Z drugiej strony , k-3 który sterowanie ma wyciągnięte na korpus jest nadal w pełni używalny . Af podobno jest dobry , pomiar światła też . Zdjęcia można robić skoro na kartę zapisuje . Brak LV można przeboleć .
 

PiotrB.  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
Miedzy K3 a K3II roznica jest tylko ze k3II ma Pixel Shift Resolution, Astroracer i GPS zamiast lampy? Czy cos jeszcze?

[ Dodano: 2018-03-24, 19:57 ]
Dziekuje za pomoc........
 

x4rd  Dołączył: 07.03.2012
Cytuj
PiotrB. napisał/a:
Czy cos jeszcze?


Softowo lepszy AF-C i to w zasadzie tyle ;)
 
chester  Dołączył: 01.04.2010
Cytuj
Cześć!
Od miesiąca zmieniłem K-x na K-3 i mam parę spostrzeżeń, czy ktoś może to potwierdzić?
1. Podgląd zdjęcia w aparacie w 90% przypadków wskazuje przepalenia ok 1EV, ale przy późniejszej obróbce RAW muszę często rozjaśniać foty o ok. 0.7 ev - taka niekonsekwencja. Jednocześnie zacząłem korzystać z DxO Optics - może to jego wina, że zmusza mnie do podnoszenia o to 0.7 w górę?
2. Zauważyłem nietypowe działanie lampy - zdjęcie nie wykonuje się błyskawicznie po wciśnięciu spustu, ale jakiś ułamek sekundy później. W moim K-x tego nie zauważyłem. Podobnie działa to z zewnętrzną lampą - Shanny

Będę wdzięczny za rozjaśnienie tych kwestii
 

Rivelv  Dołączył: 17.08.2008
Cytuj
1. ustawienia wyświetlacza??
2. to chyba nie wiem
 

And  Dołączył: 07.03.2014
Cytuj
Odnośnie pktu 1, to mam w swoim K-3 identycznie. Myślałem że to jakaś usterka związana eksploatacją aparatu w warunkach wilgoci plus kilka upadków na glebę. Ale jak widać to chyba jakiś problem fabryczny.
 

Misztu  Dołączył: 19.03.2007
Cytuj
chester napisał/a:
1. Podgląd zdjęcia w aparacie w 90% przypadków wskazuje przepalenia ok 1EV, ale przy późniejszej obróbce RAW muszę często rozjaśniać foty o ok. 0.7 ev

Eee, ale, że aparat pokazuje przepalenia? Jeszcze w EV? ;)
Jedyne wiarygodne informacje masz na histogramie, nie na podglądzie, który wyświetla miniaturkę JPG.

Oczywiście w trakcie obróbki ogromny wpływ na to co widzisz ma monitor i jego ustawienia.
 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
chester napisał/a:
Zauważyłem nietypowe działanie lampy - zdjęcie nie wykonuje się błyskawicznie po wciśnięciu spustu, ale jakiś ułamek sekundy później.

O ile mnie pamięć nie myli, to ten typ tak ma.
 
chester  Dołączył: 01.04.2010
Cytuj
Misztu napisał/a:
chester napisał/a:
1. Podgląd zdjęcia w aparacie w 90% przypadków wskazuje przepalenia ok 1EV, ale przy późniejszej obróbce RAW muszę często rozjaśniać foty o ok. 0.7 ev

Eee, ale, że aparat pokazuje przepalenia? Jeszcze w EV? ;)
Jedyne wiarygodne informacje masz na histogramie, nie na podglądzie, który wyświetla miniaturkę JPG.

Oczywiście w trakcie obróbki ogromny wpływ na to co widzisz ma monitor i jego ustawienia.


Chodzi mi o przeglądanie zdjęć z aparatu, zatem podgląd miniaturki jpg - aparat wskazuje migające przepalone obszary - histogram wskazuje chyba lepiej.
 

fanmario  Dołączył: 23.10.2007
Cytuj
Gdzie są te przepalenia? Widzisz je na wyświetlaczu aparatu? Fotografujesz w RAW czy w JPG? Przepalasz sam czy korzystasz z automatyki?
 
chester  Dołączył: 01.04.2010
Cytuj
fanmario napisał/a:
Gdzie są te przepalenia? Widzisz je na wyświetlaczu aparatu? Fotografujesz w RAW czy w JPG? Przepalasz sam czy korzystasz z automatyki?


Zbiorę fakty :-P
1. Robię wszystko w RAW
2. podgląd w aparacie (a zatem zaszyta miniaturka?) jest jaśniejsza o jakieś 0.7-1EV - na połowie zdjęć zaznacza przepalone obszary (migające pola) - choć histogram (chyba, nie pamiętam...) wyświetla poprawnie)
3. RAW-y otwarte w DxO nie mają przepaleń, lecz są raczej niedoświetlone - czasem musiałem podnosić ekspozycję o 0.5-1EV, aby uzyskać dobry wynik.

---
Hm.. Próbowałem wykonać teraz kilka testowych fotek i wychodzi na to, że to typowy Heisenbug - problem zachowuje się inaczej, kiedy jest pod ścisłą obserwacją :-? - teraz zdjęcia wyglądają na poprawnie naświetlone.

Niestety nie mogę udostępnić zdjęć, na których to zjawisko wystąpiło, więc wrzucam tylko to, co mogę - testy z dzisiaj, które naświetliły się w miarę poprawnie + jedna fota (przez przypadek zrobiona z korekcją -0.3EV), którą musiałem podnieść o 0.8EV, aby mieć zadowalający rezultat.
https://drive.google.com/open?id=1V3SCrk-MfNRisB_YwxLdciP4q46Tjskf

Możliwe, że to moja paranoja, ale postaram się wrócić z tematem, jak trafię znowu na taki problem (podnoszenia o 1EV)


ps. Przy okazji testując to zjawisko na 3 różnych obiektywach - dowiedziałem sie, że pięćdziesiątka nie jest równa pięćdziesiątce na innym obiektywie ;) Sigma 17-50 przy 50mm jest znacznie szersza od DA50-200 ;)
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
chester napisał/a:
Przy okazji testując to zjawisko na 3 różnych obiektywach - dowiedziałem sie, że pięćdziesiątka nie jest równa pięćdziesiątce na innym obiektywie

Ogniskowa określana jest dla nieskończoności, różnice, wynikające z różnic konstrukcyjnych, mogą być przy mniejszych odległościach obrazowania.
 

badworm  Dołączył: 21.02.2009
Cytuj
Korzystam z dobrodziejstwa, jakim jest jednoczesna obsługa dwóch kart pamięci w K-3 (w trybie zapisu RAWów na obydwie), jednakże zauważyłem że wówczas czas zapisu jest niemal dwukrotnie dłuższy niż dla pojedynczej karty. Zapis serii 6-7 RAWów na dwie karty (Sandisk Ultra 30MB/s Class 10) trwa około 30 sekund. Czy przejście na szybsze karty pamięci da wyraźną poprawę w tej materii? Wedle moich wyliczeń, aktualnie zapis odbywa się z prędkością około 15MB/s, a przy jednej karcie dwukrotnie szybciej. Wyniki testu dla K-3II dostępne tutaj:
http://www.cameramemorysp...-test/#Analysis
sugerują, że skoro maksymalna prędkość zapisu oscyluje w okolicach 36-37MB/s to niewiele zyskam po przejściu na szybsze karty. Czy pozostaje pogodzić się z tym, że ceną za bezpieczeństwo danych (bo tym głównie jest dla mnie zapis na dwie karty) jest dużo wolniejszy zapis?
 
allthatshewants  Dołączył: 05.06.2017
Cytuj
w moim k3 objawił się pewien problem. Do tej pory nie dostrzegałem go, gdyż zdjęcia robiłem wyłącznie w trybie RAW + JPG. Otóż nie mam możliwości wyboru innego formatu w którym k3 robi zdjęcia. Chciałbym zrobić parę zdjęć wyłącznie w formacie .jpg. Opcja trybu wyboru formatu robienia zdjęć (JPG, RAW, RAW+JPG) jest totalnie nieaktywna... Zostaje wyłącznie tryb RAW + JPG?
 
arekzg  Dołączył: 30.09.2015
Cytuj
Wchodzisz w ustawienia przez INFO?
Bo jak w MENU - pierwsza pozycja: >>Opcje kart pamięci<< ustawisz >>RAW1 JPG2<<, to wchodząc do małego menu przez INFO, możliwość zmiany jest nieaktywna. .
 
allthatshewants  Dołączył: 05.06.2017
Cytuj
arekzg, bingo. Rzeczywiście wybrałem opcję zapisu raw na 1, a jpg na drugą kartę pamięci. Wielkie dzięki! :-B :-B

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach