danpe_
[Usunięty]
A ktoś sprawdzał taki wynalazek FotMar ?
http://www.allegro.pl/ite..._k20d_k10d.html

Pozwala na używanie AA, co sobię cenię, tylko tak jakoś dziwnie wygląda, obawiam się o jakośc, no i sprzedawca w sumie nic nie napisał o funkcjach, jakie ten grip posiada.

wuzet  Dołączył: 12 Sie 2009
Przerabiałem chinczyka ... teraz mam 2 oryginalne i jeśli moge komuś doradzić, to doskładać grosiwa i kupić firmowy. Po co tracić przyjemność obsługi takiego body jak K10/20D.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
danpe_, ten grip mi wygląda całkiem jak produkt firmy Ownuser

o nim powinieneś coś znaleźć na forum

kacperAs  Dołączył: 01 Mar 2010
danpe_ napisał/a:
sprzedawca w sumie nic nie napisał o funkcjach, jakie ten grip posiada.
zobacz ile pinów wychodzi z gripa :?: i masz odpowiedż. w sumi dobrz rzecz ale za połowe tej ceny

danpe_
[Usunięty]
Dzięki, faktycznie tych pinów coś mało jak na taki mocarny czołg.
Kurcze, nakupowałem eneloopów do k100 a tu dupa teraz, nie bardzo jest co z nimi zrobić bo k10d ich nie chce :(

Problem z oryginalnym gripem mam jeden: jak mam wydać nań 400zł to chyba wolę kupić Flexareta, albo ME Super, albo 100 innych rzeczy ;)

campanelli  Dołączył: 11 Paź 2009
  Zamiennik gripa, który faktycznie działa!
http://allegro.pl/item105...d_bg2_dbg2.html

Voila!

W opisie tkwi: "posiada uszczelki".

Ktoś ma? Całkiem niezłe pieniądze za w pełni funkcjonalnego gripa. Zastanawiam się, czy sobie nie kupić:) Mam 200zł na gripa. Dam 250-300 za używkę oryginała, ale na nowego nie mogę sobie w tej chwili pozwolić.

Co sądzicie o tym z allegro?

pkosela  Dołączył: 25 Lip 2006
Hmmm... Wygląda zupełnie tak samo, jak mój. Niestety opakowanie wyrzuciłem, ale też był w blistrze.
Zarówno w swoim, jak i tym, który jest na zdjęciach aukcyjnych nie widzę uszczelnień. Może się mylę, ale pierwszym miejscem, gdzie szukam, jest "szufladka". Czy mi się wydaje, czy ich tam po prostu nie ma?

pkosela, to rzuć okiem na nazwę gripa od strony styków i porównaj z tym z aukcji.

jeśli to Twój albo podobny - jak się sprawuje?

p_ttl
[Usunięty]
campanelli, ja mam identyczny - nie zauważyłem żeby miał uszczelki

pkosela  Dołączył: 25 Lip 2006
No tak, najprostsze czasami nie przyjdzie do głowy ;-)
Wygląda na to, że jest identyczny...
Ja tu żadnych uszczelek nie widzę. Za to nieszczelność dobrze widać po drobinkach, które nie powinny znaleźć się w środku.

Ale ogólnie grip sprawuje się dobrze. Jedyne, do czego było się ciężko przyzwyczaić, to wciskanie spustu - ten w gripie działa z innym (większym) oporem niż ten w aparacie.

myślę, że mogę sobie spokojnie odpuścić oryginalny i kupić ten.
może któryś z Was chce się go pozbyć :mrgreen: ?

MAX581  Dołączył: 18 Mar 2010
"Jaki grip do przechodzonego K-10".

Właściwie to Phottix jest wystarczający aż nadto, ale grip za 1/3 ceny używanego body, to chyba lekka przesada. CameronSino - to już sporo mniejszy koszt, choć bez pokręteł i guzików, ale na sterowaniu z gripa nieszczególnie mi zależy, raczej chodzi o baterię i uchwyt niż sterowanie.

jako użytkownicy macie swoje doświadczenia - więc zapytam:
Czy ktoś już stosował zamienniki i z jakim skutkiem.
Czy można jakoś zablokować spust by zapobiec przypadkowym wyzwoleniom migawki - Czy wystarczy nie włączać aparatu gripowym włącznikiem?
Czy ktoś kupował na e-bayu w firmach z chin czy hongkongu? podobno jest jakaś firma - naciągaczka grasujaca w sieci... te gripy sa na stronie : http://shop.ebay.pl/i.htm...6.c0.m270.l1313 - Grip ze wszystkimi guzikami i 2 baterie za stówę z przesyłką - brzmi kusząco.
Co sądzicie?

Toffik  Dołączył: 14 Sie 2011
A co powiecie na tego Phottixa?
http://www.mega-pixel.pl/...um-Series-.html

Ma wszystkie guziki co oryginał (na czym mi zależy), i pisze, że ponoć uszczelniony...
Jak przedstawiają się jakościowo te phottixy?

Cena jest w miarę, wyznaczyłem sobie limit 250zł, czyli jeszcze baterię może kupię do niego. Jednak ostatnio na allegro widziałem oryginalnego D-BG@ z zamiennikiem baterii za 250zł...

I teraz zaczyna się mój dylemat, bo oryginalny na pewno lepszy, ale używany kosztuje 250 zł w górę (o ile jakiś się pojawi na sprzedaż), a tutaj praktycznie mam nówkę sztukę z gwarancją za 200zł...

Ma ktoś takiego phottixa? Bardzo odstaje jakością od pentaxa? Czy guziki i rolki działają poprawnie (tzn nie wieszają się, zacinają itp..)?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Problemem w większości nieoryginalnych gripów jest słabe przewodzenie na stykach między gripem a body, powodujące przekłamanie wartości napięcia akumulatora, co body odczytuje jako rozładowanie akumulatora..

Toffik  Dołączył: 14 Sie 2011
tzn za krótkie piny mają? czy po prostu słabej jakości metal na pinach? Kontakt 61 nie załatwi sprawy?

A poza tym przewodzeniem, to warto pakować się w takiego, czy lepiej poczekać pół roku aż się komuś oryginalny znudzi? :D Dodam, że zależy mi na rolkach i zdublowanych guzikach, których np w gripach Delty nie ma...

Skocz do: