Litwin  Dołączył: 18 Maj 2011
Sciagnąłem dzisiaj CPL i wyruszyłem na miasto. Efekt zobaczcie sami.

fotka

Pyrek  Dołączył: 22 Lis 2010
Litwin napisał/a:
Sciagnąłem dzisiaj CPL i wyruszyłem na miasto. Efekt zobaczcie sami.

fotka

No i prawidłowo, jest ostro.
Znaczy się jest ostro w rejonie kolana/mankietu/patyka, czyli tam gdzie sobie automat wybrał.
Jak zapanujesz Ty nad tym gdzie ma być ostro (punkt AF na twarzy? ;-) ) to już będzie super..

Z ciekawości - czemu f9?
Przy f7.1 czy nawet f8 miałbyś tak samo ostro, a czas już odrobinę krótszy,
dla 55mm, 1/50s nie zawsze wyjdzie nieporuszone..

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Zakładając, że utrzymałeś 1/50 na ogniskowej 55mm, to faktycznie coś nie tak z lewą stroną (w tym przypadku - górą). Przy f/9 powinno być ostro, a ostro jest tylko z frontu od dołu. A jak ustawiasz ostrość ręcznie, to jaki jest efekt?

pyciar  Dołączył: 29 Cze 2007
Nie ma sie do czego przyczepić jeśli chodzi o ostrość (no chyba że mały FF). Mam małą uwagę co do ISO - żeby nie poruszyć śmiało ustaw AUTO 100-560. Matryca w k-r jest naprawdę dobra i mało szumi skrócisz czas naświetlania (stabilizacja nie zatrzyma poruszających się obiektów) poza tym jej natywne iso to 200 czyli użycie 100 (robione sztucznie) nic ci nie daje (chyba że robisz z bardzo jasnym obiektywem w słoneczny dzień i chcesz uzyć lampy bez hss)

skoro jestem juz na dobrej drodze to pytanie na dobicie. Mówiąc łopatologicznie- ustawiłem obraz tak, że w wizjerze czerwony punkcik pojawił się na twarzy a mimo to mówicie że AF sam sobie strzela gdzie chce, skoro tak to powiedzcie mi jak ustawić AF aby ostrzył tam, gdzie ja chcę?????

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Ja jednak przyczepiam się. Głębia na f/9 powinna objąć głowę tej kobitki. Chyba, że jest jakiś mega front focus.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Litwin napisał/a:
mi jak ustawić AF aby ostrzył tam, gdzie ja chcę?????
Może tak od instrukcji obsługi zacząć ?

Pentagram powiedz, gdzie w korpusie zniwelować ten FF tzn dać na + czy na - w ustawieniach a zrobię fotkę na f9 i się sprawa wyklaruje

Pentagram napisał/a:
Przy f/9 powinno być ostro, a ostro jest tylko z frontu od dołu
W/g kalkulatora musiałby ostrzyć z min. 7 metrów, a na to nie wygląda.. Dla mnie jest dobrze tylko ostrzone nie tam gdzie trzeba.

[ Dodano: 2012-09-06, 19:57 ]
Pentagram napisał/a:
Głębia na f/9 powinna objąć głowę tej kobitki. Chyba, że jest jakiś mega front focus.
Albo się poruszyła, przypomnę 1/50s , na tym jotpegu ciężko ocenić

[ Dodano: 2012-09-06, 19:59 ]
Cytat

Pentagram powiedz, gdzie w korpusie zniwelować ten FF tzn dać na + czy na - w ustawieniach a zrobię fotkę na f9 i się sprawa wyklaruje

Na Twoim miejscu zacząłbym od kompletnych podstaw w instrukcji obsługi,
bo na grzebanie w puszcze to chyba za wcześnie :shock:

Nawet lewitująca kobieta się porusza :-) niestety nie widziałem jeszcze lewitującej w powietrzu osoby która by zamarła w bezruchu :-) (oczywiście żart)

Litwin napisał/a:
Nawet lewitująca kobieta się porusza :-) niestety nie widziałem jeszcze lewitującej w powietrzu osoby która by zamarła w bezruchu :-) (oczywiście żart)

Warto więc zastanowić się jaki czas ustawić, by ten ruch zamrozić :-P

Skocz do: