Kfan napisał/a:
Tak się zastanawiam w czym tkwi trudność tego co napisałem, że nie możesz tego pojąć...
Kfan napisał/a:
W każdym razie w "spłaszczaniu" tematu to jesteś mistrzem...
Kfan napisał/a:
Drugi wniosek zwłaszcza dla producentów optyki to może być taki aby skoncentrowali swoje wysiłłki na produkcji obiektywu np. 35/F1,4 i na tym poprzestali bo przecież inne ogniskowe są zbędne.
Kfan napisał/a:
No, po prostu gratuluję postu tak wiele wnoszącego co do wiedzy o zawiłościach fotografii.
Kfan napisał/a:
Hmm a czy ja o problemach pisałem?
Podałem hipotetyczne sytuacje przykładowe gdzie wykazałem, że jedną ogniskową po prostu czasem nie zaradzimy - suchy fakt.
Problem jest wtedy kiedy jesteś w takiej sytuacji bądź innej i nie dysponujesz możłiwością zmiany ogniskowej przez co możesz stracić lepszy kadr lub całkowiecie nie będziesz w stanie zrobić zdjęcia - w pewien sposób jesteś ograniczony sprzętowo.
Sam czasem używam tylko stałki no i fajnie jest ale przychodzi moment, że potrzebowałbym coś objąć szerzej albo przybliżyć obiekt no i się nie da niestety.
O ile jest to scena którą można zaplanować w przyszłości przyjść kiedy indziej OK ale gorzej kiedy w tym miejscu i czasie chcesz zrobić zdjecie którego nie da się powtórzyć.
Kfan napisał/a:
Widzę takie i inne aspekty więc uważam, że takie powtarzanie jakoby jedną ogniskową można załatwić wszystkie tematy foto jest po prostu oszukiwaniem samego siebie.
Kfan napisał/a:
A taki argument o fotografach przedwojennych jest głupi bo tu i teraz to co innego niż kiedyś tam przed wojną.
Postęp musi byćc bo inaczej to będzie jak z polska koleją nota bene obecnie wolniejszą niż ta przedwojenna - taki paradoks....
Kfan napisał/a:
Można jednak powiedzieć z całą pewnościa, że brak możliwości zmiany ogniskowej w wielu sytuacjach uniemożliwia zrobienie zdjęcia w taki nie inny sposób i twierdzenia że używanie jednej ogniskowej prowadzi do lepszych zdjęć jest nieprawdziwe.
MacRayers napisał/a:Litości....Kfan napisał/a:Sam czasem używam tylko stałki no i fajnie jest ale przychodzi moment, że potrzebowałbym coś objąć szerzej albo przybliżyć obiekt no i się nie da niestety.
Zoom = przybliżanie obiektu. Niechaj tak zostanie. Bo mi się wydawało, że zoom to przede wszystkim możliwość wyboru różnych ogniskowych, które pozwalają zapanować nad tym co dzieje się w kadrze (tle), czyli tzw. kompozycja. Czasami przecież wybiera się specjalnie daną ogniskową i bieganie nie ma tutaj nic do rzeczy. Chyba, że po prostu nie panujemy nad kadrem i jedyne co jest istotne to wielkość danego obiektu w fotce.
No ale nic się nie poradzi. Zoom = zbliżenie. Oddalenie wchodzi w grę?
M,L28/2.8,L35/2,CV15/4,CV21/4,CV40/1,4;CV50/1,1,Minolta X700;CLE;Mamiya C330;x100 www.photopiotrka.blogspot.com
amatorek napisał/a:Powoli przestaję rozumieć o co tu chodzi. Przecież X100 to aparat ze stałą ogniskową więc miłośnikom zooma sugerowałbym wypowiadanie się tam gdzie omawia się aparaty zmiennoogniskowe. W X100 można dyskutować o AF, MF, matrycy, obrazku itp ale nie o braku zooma w stałoogniskowym obiektywie.
No jak to? Po prostu posiadacze najlepszej oferty "koszty-ilość szkieł" chcą uratować gamoni pakujących się w sprzęt Fuji.amatorek napisał/a:Powoli przestaję rozumieć o co tu chodzi.
Pozdrawiam
kolouker napisał/a:
Tak czytam tę dyskusję o wyższości Bożego Narodzenia nad Wielkanocą i sobię myślę, że to jest zasadniczo sztucznie rozdmuchany temat.
Yashica Mat124, Canon 100d
triger napisał/a:
Skądinąd wiadomo, że okolice 35-50mm wyglądają najnaturalniej na zdjęciach - nie ma nienaturalnie rozciągniętych przedmiotów/ ludzi przez ultra-szeroki kąt widzenia, nie ma spłaszczenia perspektywy charakterystycznego dla dłuższych ogniskowych.
triger napisał/a:
Nikt też nie mówi, że inne ogniskowe są zbędne. Mogą być subiektywnie zbędne, bo jednym szkłem można bardzo wiele tematów ogarnąć. Ale nie wszystkie, co jest oczywiste, jasne i proste. Specjalizacja wymaga specjalistycznych narzędzi, tak to już jest.
Fotografia nie polega na żonglowaniu sprzętem.CytatIdeału nie ma trzeba więc "żonglować" tym co się ma i już jest dobrze jak ma się czym "żonglować..."
120 | 135 | APS-C
C330s 67 45 75 105 165 | MXx2 MES (nie działa) MZ-5n (nie działa) 28 50 35 43 (nie działa) 50 | GRII K-5 21
JORGE.MARTINEZ@PL | Jeden Aparat 7.0 | Instagram
jorge.martinez napisał/a:Fotografia nie polega na żonglowaniu sprzętem.
"Aparat w gruncie rzeczy jest tak samo twórczy jak kawałek gliny...
4xPentax P30T + Pentax MV + SMC-M 28mm 1:2.8 + SMC-M 50mm 1:1.7 + SMC-M 135mm 1:3.5 + Pentax AF160
Pentax Auto 110
Pentax K10D
Fujifilm X20