xchomik  Dołączył: 13 Kwi 2011
No, to teraz ja się dopiszę jeszcze do tematu, wcześniej wypowiadałem się dosyć pozytywnie o tej lampce (50 AF-1), a dzisiaj jestem delikatnie zdegustowany (bo wściekłość mi już powoli minęła). Dzień przed ważnym weselem, na którym robiłem zdjęcia zablokował mi się jeden z pinów od TTLa w stopce tej lampy. Zakładając lampę bolce się chowają, są na sprężynach, a zdejmując powinny się wysunąć z powrotem na zewnątrz. Jeden się nie wysunął. Może mi ktoś podpowiedzieć co z tym teraz robić? Odsyłać do sprzedawcy, do serwisu, a może to w ogóle nie podlega gwarancji i jedyne co mogę zrobić to sam rozkręcić tą lampę i próbować ją naprawić?

MT 01  Dołączył: 21 Gru 2011
Podepne sie pod temat. Stoje przed wyborem lampy do K-5. Z licznej grupy takowych, sklaniam sie do kilku budzetowych modeli. Chcialbym kupic uzywana, w dobrym stanie, w cenie ok 550zl. Zastanawiam sie tylko, ktora lepiej sprawdzilaby sie we wspolpracy z K-5: Metz 50 AF-1, PENTAX AF-500FTZ(tanszy wybor), Sigma EF-530 DG Super, albo jakis inny model, nie odbiegajacy jakosciowo od ww. Bylbym wdzieczny za wszelkie sugestie :-B :-B

Motyl  Dołączył: 05 Paź 2010
PENTAX AF-500FTZ - nie ma p-ttl, tylko ttl, więc z k-5 tylko manual.
Sigma EF-530 DG Super - miałem przez chwilę - zwróciłem, niestety strasznie "chaotycznie" błyskała - ale to chyba wina danej sztuki.
Metz 50 AF-1- Mam starszy model Metz 48 i jak najbardziej mogę polecić.

BAN Gedeon  Dołączył: 22 Maj 2011
Motyl napisał/a:
Metz 50 AF-1
Mam i się sprawdza już 5 rok, też mogę polecić.

MT 01  Dołączył: 21 Gru 2011
Gedeon napisał/a:
Mam i się sprawdza już 5 rok, też mogę polecić.
a wydawalo mi sie, ze jest to stosunkowo nowa lampa, z premiera jesienia 2010, ale skoro taka niezawodna to nic tylko kupowac :-P
Motyl, Gedeon, :-B :-B

BAN Gedeon  Dołączył: 22 Maj 2011
MT 01, Zgadza się ja mam Metz 58 AF-1.... :roll:

msiem  Dołączył: 11 Gru 2010
dla użytkowników 50-af1; jest nowy firmware 3.0, co prawda piszą o współpracy z najnowszym produktem pentaxa ale zawsze warto zaktualizować bo pewnie też coś ulepszyli. Do ściągnięcia stąd: http://www.metz.de/en/fla...tal/pentax.html

Pyrek  Dołączył: 22 Lis 2010
msiem napisał/a:
dla użytkowników 50-af1; jest nowy firmware 3.0, co prawda piszą o współpracy z najnowszym produktem pentaxa

Hmm.. no właśnie z nie najnowszym..
Wersja 3.0 wisi od miesiąca i zawiera poprawki dla K-01,
dla K-30 jeszcze firmware'u nie ma, ale czuć optymizmem, bowiem cyt.: "Producent już pracuje nad nową aktualizacją lub modernizacją ostatniej aktualizacji." ;-)

barthezpl  Dołączył: 14 Paź 2011
Witam.
Noszę sie zakupem tej lampki.
Przyznam , że mam trochę stałek bez styków.
W jakim trybie będę mógł korzystać z tej lampy oraz czy to w ogóle ma sens (manualny obiektyw bez styków + lampa)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Lampa w trybie manualnym, korzystasz z podziału mocy błysku. Przysłonę ustawiasz w zależności od mocy błysku i odległości od obiektu. W przypadku odbijania światła lampy dobierasz parametry eksperymentalnie.

przemi  Dołączył: 03 Gru 2010
No to teraz i ja zapytam, zastanawiam się własnie nad zakupem używki 50AF, wyczytałem na stronie firmowej, że ma ona cuś, co się zowie
1. "manualna korekcja ekspozycji błysku dla TTL lub trybu automatycznego" mniej więcej chyba rozumie o co chodzi z korekcją dla TTL, ale co to jest tryb automatyczny, skoro ta lampa nie ma automatyki własnej.
2. "automatyczny błysk dopełniający" co to jest, i na czym polega jego automatyka?

Jako, że posiadam kilka manuali zastanawiam się nad lampką Metz 52AF-1, czy to słabszy brat 58 posiadający swoją automatykę jak wynika z opisów?.

Bo biorąc pod uwagę nowe lampy 50 - za ok. 900zł i 52 z automatyką za 120zł wiecej to chyba wybór byłby oczywisty.
Mając jednak do wybory używkę 50 na gwarancji za 500zł to ponownie wraca ból głowy przy wyborze.

squonk  Dołączył: 01 Wrz 2008
52 af-1 nie ma automatyki własnej (mam). Automatykę ma tylko 58 (af-1 i af-2).

To dziwne, bo wszyscy sprzedawcy tej lampy, jak i strona przedstawiciela w Polsce opisują tryby pracy jako:
Standardowe tryby
 - Tryb TTL (tylko cyfrowe)
 - Ręczny tryb lampy błyskowej z 22 stopniami oświetlenia
 - Servo Tryb błysku z funkcjami uczenia
 - HSS - szybka synchronizacja
 - 1 i 2 kurtyny migawki synchronizacja
 - manualna korekcja ekspozycji błysku dla trybu TTL
- Tryb automatyczny

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
przemi, sprawdziłeś co o jej funkcjach napisał producent ;-)

kasat  Dołączył: 17 Lut 2012
Wystarczy spojrzeć na przód lampy 52 Af-1 i już widać że nie ma czujnika światła ,a więc nie ma automatyki własnej.

Powiedzcie mi, wobec powyższego, czy w Waszej ocenie za 500zł tego metza z gwarancją do stycznia warto brać?, z manualami pozostaje tryb M, ale całe moje życie lustrzankowe, czyli czasy przed cyfrowe takim robiłem, więc to chyba nie będzie problemem.

Witam.
Jak myslisz o obiektywach manualnych bez pozycji A, to ja bym nie brał.
Nie zawsze jest czas pstryknąć ,popatrzeć ,poprawić (tak to w studiu) ,fotografia to ulotna chwila i na dłuższą metę takie ustawianie lampy może byc irytujące.
Poszedł bym jednak na Twoim miejscu w automatykę własną (taką wypasioną) +manual, dobrą pozycją jest według mnie jest Metz 40 MZ 2 , fajna maszyna a i stopkę można wymienić.
Ale to Twój wybór.

barthezpl  Dołączył: 14 Paź 2011
To jeszcze ostatnie pytanie przed kupnem :)
Mam kx, nie jestem zawodowcem i za takiego się nie uważam, robię sporo zdjęć dzieci, przyroda, para stałych obiektywów bez styków , dwa automaty.
Czy w zupełności ta lampa wystarczy do podstawowych rzeczy i czy przede wszystkim należy używać w body trybu M z lampą w trybie PTTL - dobrze rozumiem ? A co z pozostałymi AV, TV

barthezpl - ta lampa (50 AF-1) działa w każdym trybie AV,TV ,Auto itd jeżeli masz dedykację do Pentaxa. Nie wiem co się będzie działo na trybie manualnym aparatu ,ale według mnie powinna pobierać dane i ustawiać się.
Oczywiście obiektywy ze stykami , bez styków zaczynają się schody trzeba lampę na manual (jak ma) i ustawiać ręcznie (gra na czas i próba nerwów modela :mrgreen: )

mille  Dołączył: 27 Sty 2010
O to chyba jeszcze nikt nie pytał:
Czy możliwa jest praca z dwoma Metzami 50 w SL na tym samym kanale? Coś a'la CLS w N.
Czy odpalą obie nie wiedząc że, są w parze i będzie można obie skorygować EV w body? Czy to w ogóle ma sens? :roll:
A może da się pracować na dwóch kanałach ?

Skocz do: