K-30
Nie ma głupich pytań. Są tylko głupie odpowiedzi. / http://nemo1125.blogspot.com/
wuzet napisał/a:Więkśzosc Twoich warunków spełnia K-01 , no moze poza "maloscia" choć i to jest kwestia gustu. Z Innych systemów to chyba nex-y dobrze pracują z innym szkłami.
nemo napisał/a:Kumpel bardzo sobie nex chwali. Używa z jakimiś szkłami M39.
K-30
rambo napisał/a:Co do K-01 to raczej nie zebrał on dobrych recenzji, a i szumy ma juz podobno widoczne na dośc niskim ISO
"Aparat w gruncie rzeczy jest tak samo twórczy jak kawałek gliny...
MacRayers napisał/a:
Chyba ktoś Ci primaaprilis zrobić. K-01 to brzydka, nieporęczna cegła. Ale obraz daje - jak mało który evil.
K-30
rambo napisał/a:Korzystam z pewnego portalu na "F" i kończącego się na "polis", który robi testy sprzętu i pomimo iz wydaje się, że mają dziwne upodobanie w Canonach i Nikonach, to jednak potrafia tez napisac dobre słowo o innych aparatach, jednak o k-01 nie napisali nic pochlebnego ad obrazu
fotopolis napisał/a:Podsumowanie
Jakość zdjęć to najmocniejsza strona tego aparatu. Bezlusterkowiec Pentaksa plasuje się w ścisłej czołówce aparatów z wymienną optyką pod względem szumu, reprodukcji szczegółów i kolorów. Sprawdzone wielokrotnie, także przez innych producentów rozwiązanie w postaci 16-megapikselowej matrycy APS-C po raz kolejny zdało egzamin.
rambo napisał/a:Co do K-01 to raczej nie zebrał on dobrych recenzji, a i szumy ma juz podobno widoczne na dośc niskim ISO
fotopolis napisał/a:Szum
Większość aparatów wyposażonych w matrycę APS-C o rozdzielczości 16-megapikseli była chwalona za osiągi. Nie inaczej jest z Pentaksem K-01, matryca pod względem szumów sprawuje się lepiej niż we flagowej lustrzance tego producenta K-5. Już na pierwszy rzut oka widać, że inżynierowie mocno pracowali nad szumami przy wysokich czułościach. Szum w K-01 pojawia się przy ISO 800 ale jest na tyle drobny, że użytkownik nie musi go praktycznie brać pod uwagę. Czułość ISO 1600 niewiele od niej odbiega i dopiero przy ISO 3200 widzimy wpływ "cyfrowego ziarna" na jakość obrazu. Kolejna czułość, czyli ISO 6400 szumi już znacznie, ale nadal możemy ją traktować jako wartość użyteczną.
rambo napisał/a:Co do NEX-ów to podobno wymiatają wśród bezlusterkowców i szumy dopiero przy ISO 3200, więc jak dla mnie bomba
Benek napisał/a:W testach na fotopolis czytasz tylko podsumowania na s. 9 czy całość testu?
Benek napisał/a:Co do K-01 to raczej nie zebrał on dobrych recenzji, a i szumy ma juz podobno widoczne na dośc niskim ISO
Benek napisał/a:Sprzedawca u Idiotów ci to powiedział, czy wyczytałeś w Pudelku?
Fotopolis napisał/a:Poziom szumów utrzymuje się na bardzo niskim poziomie do ISO 800. ISO 1600 nieznacznie od niej odbiega, wpływ mają na to przede wszystkim delikatne przebarwienia. Zjawisko to nasila się przy czułości ISO 3200, ale jest to wartość nadal w pełni użyteczna. Można się nawet pokusić o fotografowanie na wartościach ISO 6400 i ISO 12 800, warto wtedy pamiętać o włączeniu RAW-ów.
Reasumując, Sony NEX-6 to nie tylko jedna z ciekawszych propozycji na rynku, to jeden z najciekawszych bezlusterkowców.
denvi napisał/a:Oj tam, od razu czytał, z "pajęczynki" wróżył.
denvi napisał/a:rambo, na tym portalu chyba najlepiej widać jak ilość wykupionych reklam przekłada się na wyniki testów.
K-30
Było, minęło: K-3 | 10/2.8 | 35/2.8 | 40/2.8 | 43/1.9 | 50/2 | 70/2.4 | 100/2.8 | 18-35/1.8 | 17-70/2.8-4 | 70-200/2.8 | 48 AF-1 | EX1
rambo napisał/a:Benek napisał/a:Co do K-01 to raczej nie zebrał on dobrych recenzji, a i szumy ma juz podobno widoczne na dośc niskim ISO
Oczywiście mój błąd Pokaszaniło mi się z Pentaxem Q
rambo napisał/a:
Pało u mnie mianowicie na Olympusa E-PL1. Ma on kilka wad, ale autobracketing, stabilizacja w korpusie i większe czułości oraz mniejsze szumy są Nie wiem tylko jak współpraca z M42 (przejściówki widziałem do kupienia).
Macie może jakieś inne propozycje?
Benek napisał/a:Bazując na swoim półrocznym obcowaniu z NX200 muszę przyznać, że brak wizjera uwiera nie ze względu na odblaski, bo w wypadku dobrych wyświetlaczy trzeba się postarać, żeby ostre słońce uniemożliwiało normalne kadrowanie. O wiele bardziej irytujące jest natomiast używanie bezlusterkowca z większym szkłem w pozycji na zombie. Łapa się trzęsie, niewygodne to jak diabli...
CytatBrak wizjera nie jest moim zdaniem wielkim problemem, jeśli chcesz używać małych stałek, zwłaszcza naleśników. Jeśli jednak masz zamiar podczepiać większe szkła, zoomy itd. to wizjer w praktyce staje się niezbędny. Jeśli pasuje ci m4/3 to może przyjrzyj się Lumiksom G.
K-30
rambo napisał/a:Przyznam, zastanwiałem się nad Lumixem G1 (jeśli jeszcze znajdę). Ostatnio tez czytałem o G5 i wydaje się być ciekawą pozycją
Od bandy do bandy G5 to najnowszy model tej serii, G1 - najstarszy. Uzywany, zadbany, G1 to koszt ok 500zł (samo body) - watpie, aby udalo sie gdzies dopasc nowke. Od czasu premiery G1 pokazaly sie G10, G2, G3 i G5...rambo napisał/a:Przyznam, zastanwiałem się nad Lumixem G1 (jeśli jeszcze znajdę). Ostatnio tez czytałem o G5 i wydaje się być ciekawą pozycją
Benek napisał/a:Znalazlem na szybko jeden sklep, ktory twierdzi, ze ma na stanie G1+14-45mm (szkło wyraznie lepsze niz pozniejsze 14-42mm) - cena 1295zł
Cytat
cube007 napisał/a:Od bandy do bandy G5 to najnowszy model tej serii, G1 - najstarszy. Uzywany, zadbany, G1 to koszt ok 500zł (samo body) - watpie, aby udalo sie gdzies dopasc nowke. Od czasu premiery G1 pokazaly sie G10, G2, G3 i G5...
K-30