Eldred napisał/a:No to i ja mam teraz kłopot, czy pojawił się wreszcie jakiś sposób na wejście do menu serwisowego w k100d super? mam FF w kicie!!!
Na 50mm mam wyraźnie ostrość potwierdzaną jakieś 3mm dalej niż jest widoczna gołym okiem, użyłem kartki testowej...
..
Kfan napisał/a:Rowiązanie probvlemu owszem jest ale drastyczne. Jest nim rezygnacja z lustrzanki na rzecz bezlusterkowca tu AF działa super dokładnie bez względu na obiektyw, światło itd itp. jedynie ciut wolniej choć nie w kazdym przypadku.
optyczne napisał/a:Celność autofokusa sprawdziliśmy wykonując serię 60 zdjęć tablicy testowej. Przed każdym wykonanym zdjęciem obiektyw był przeogniskowywany. W tej części testu użyliśmy obiektywu Sigma 19 mm f/2.8 EX DN z maksymalnie otwartą przysłoną. Następnie przeanalizowaliśmy procentowe wartości odchyłek rozdzielczości MTF50 od najlepszego pomiaru w serii. Uzyskany wynik niestety nie jest zbyt optymistyczny. Przyjęty przez nas limit odchyłek mniejszych niż 10% udało się utrzymać jedynie w 60% przypadków. Pozostałe odchyłki sporadycznie przekraczały nawet 20%.
Kfan napisał/a:
Jest nim rezygnacja z lustrzanki na rzecz bezlusterkowca tu AF działa super dokładnie bez względu na obiektyw, światło itd itp
No tak - nie moze braknac watku o AF, w ktorym nie pojawia sie bzdury na temat nieomylnosci AF w bezlusterkowcachKfan napisał/a:
Jest nim rezygnacja z lustrzanki na rzecz bezlusterkowca tu AF działa super dokładnie bez względu na obiektyw, światło itd itp. jedynie ciut wolniej choć nie w kazdym przypadku.
tomek_j napisał/a:A to dlaczego?
Chyba glownie z Sigma 19/2.8 - innych szkiel optyczni.pl nie uzyli w tescie F3 (przy 7 rowniez)Benek napisał/a:Bezlusterkowce też się mylą (głównie NEX-y i głównie z niesystemowymi szkłami)
Benek napisał/a:tomek_j napisał/a:A to dlaczego?
Bezlusterkowce też się mylą (głównie NEX-y i głównie z niesystemowymi szkłami), ale przypadłość BF/FF jest tu raczej wyjątkiem od reguły, podczas gdy w lustrzankach często spotykaną przypadłością. Gdyby nie było to częste, nie wpakowywano by przecież do coraz większej liczby lustrzanek możliwości mikroregulacji AF. Warto zresztą poczytać to forum i inne fora foto, gdzie masowo śle się do kalibracji Tamrony, Sigmy, albo ustawia dla systemowych szkieł różne mikroregulacyjne +5 albo -3 itp.
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die.
return isLBA ? lematDady() : piwkoWPoznaniu();
opiszon napisał/a:chciałem tylko zauważyć, że ten mityczny "AF z bezlusterkowców" możecie sobie zasymulować - na nowszych dSLRach z LiveView -
cube007 napisał/a:Prawdziwy profesjonalizm - uzyc do testu jednego, niesystemowego szkla, i wyciagnac wnioski na temat AF
Jesli uwazasz ze jakikolwiek test AF w oparciu o jedno (pozasytemowe) szklo, jest super, to kiepściochaBenek napisał/a:To jak jest z tym AF w bezlusterkowcach. Super, czy kiepściocha? Super, kiedy ja piszę że kiepściocha, kiepściocha kiedy kfan pisze, że super?
tomek_j napisał/a:Ale juz teraz tem i ów narzeka na LV w lustrach ,że ma przednio-tylny focus. To i pewnie w bezlustarach coś się tam znajdzie.
Kfan napisał/a:Jeżeli poznasz jak to działa odpowiednio będziesz się posługiwał to około 90% fot masz ostrych w lustrzance z niskich i średnich pułapów raczej nie do osiągnięcia przy jasnym obiektywie.
Kfan napisał/a:Przy zmiennych scenach wygodniej używac wielopunktowego AF i ten czasem ustawi na coś innego niż chcemy. No ale wtedy to pokazuje i jak mi nie odpowiada to wciskam spust ponownie aż zielony kwadracik nie pojawi się na tym na czym mi zależy.
Kfan napisał/a:"lustzrankowcy" często stosują centralny AF jako najdokładniejszy i przekadrowują a bezlusterkowiec tego nie wymaga i w efekcie łączny czas wykonania zdjecia czasem moze być krószy w bezlusterkowcu niż w lustzrance.
Kiedyś to były czasy ! Po drzewach się chodziło...
Kotlet`s professional photography
http://sebastianstoklosa.blogspot.com/
Canon zły oraz K-7, MZ-30, SF7, ME, Spotmatic, Tessar 50/2.8, Kijew 60
Enzo napisał/a:
Samsung GX-1S to niski i średni pułap?
Czyli jest wolniej ale szybciej?