Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Ile osób, tyle najlepszych obiektywów.

filorp  Dołączył: 03 Lis 2008
Pentagram napisał/a:
Ile osób, tyle najlepszych obiektywów
fakt, nie miałem porównania do olimpusów sonych ani lejek ani nawet canonów ale uważam że jest to najlepszy obiektyw na świecie - czy to nie jest definicja pentaliba przypadkiem? :evilsmile:

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Tez myslalem pół życia, ze obiektyw póki sprawny, póty dobry.

A potem zacząłem przeglądać zdjęcia i jakimś cudem kilka lekko odstaje od reszty "plastyką" czy jak tego tam nie nazwać. Te ze starego Summicrona 50/2 M i wlasnie Pentaxa 31/1.8.

misio1973  Dołączył: 15 Lip 2013
Witam mam pytanie jak odróżnić wersję obiektywu 31 mm 1.8 z japoni od vietnamskiej ?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Po informacji o miejscu produkcji.

dużo sprzedawców a właściwie wszyscy na ebay piszą że pochodzi z japoni i podają numer seryjny , ale nie wiem jak po tym numerze sprawdzić to np. http://www.ebay.com/itm/P...=item4d0eff4431

Bardzo dziękuję za pomoc ,jak zakupię obiektyw to coś o tym napiszę.

_rado  Dołączył: 14 Mar 2010
Może ktoś się orientuje czy da się w naszym kraju kupić oryginalny pokrowiec do Ltd31, może być używany. Może ktoś ma i chciałby się pozbyć?
Tak na marginesie, u mnie ten obiektyw w połączeniu z K3 ma dość spory FF, widać to zwłaszcza jak robię zdjęcia ostrząc na nieskończoność. Czy to jest norma przy tym obiektywie? czy to raczej wina body?

rey  Dołączył: 12 Paź 2009
Wprowadź korektę dla obiektywu w body. Jeżeli jest ostry od f1.8 i nie ma nadmiernej CA będzie dobrze i bez pokrowca ;-)

kazio  Dołączył: 31 Paź 2011
_rado napisał/a:
Może ktoś się orientuje czy da się w naszym kraju kupić oryginalny pokrowiec do Ltd31, może być używany

Spróbuj w Fotocenach w Chorzowie. Kiedyś kupowałem u nich oryginał dekielka do DA 15. Trzeba czekać parę tygodni, ale podobno mogą sprowadzić wszystko (no albo prawie wszystko ;-) ).

_rado  Dołączył: 14 Mar 2010
Dzięki za sugestie.

Skocz do: