bozar  Dołączył: 04 Lis 2010
znikające zdjęcia
Witam,

mam od ponad 2 lat penia K-X. Sprzęt jest ogólnie fantastyczny i przez 2 lata nie miałem z nim ani jednego kłopotu. Problem zaczął się dzisiaj i najgorszym z możliwych momentów...

Robiłem zdjęcia na wystawę streetową, gdy po pewnym czasie, jak chciałem sobie przejrzeć efekty okazało się, że...wszystkie foty z tego dnia zniknęły. Piszę zniknęły, bo zaraz po zrobieniu serii 3 - 5 zdjęć, zawsze je przeglądam i wtedy one były ok. Wqrzyłem się, ale postanowiłęm, że jeszcze z godzinę pocykam. Efekt był taki, że po serii 40 zdjęć okazało się, żę zdjęcia stopniowo znikają - tzn. od najstarszego. Po 5 minutach zostało mi tylko 10 ostatnich zdjęć. Natomiast nim się obejrzałem WSZYSTKIE ZNIKNĘŁY!
Na karcie dalej są zdjęcia z poprzednich dni, jest też katalog z dnia dzisiejszego, ale pusty:( Program do odzyskiwania zdjęć nic nie pokazuje.

POMOCY!!! czy ktoś miał podobne problemy?

Apas  Dołączył: 26 Sty 2007
Sprawdź inną kartę, będziesz miał pewność czy karta, czy aparat.

pentajar  Dołączył: 12 Mar 2011
według mnie umarła karta pamięci. Gdyby tak nie było, to program do odzyskiwania cokolwiek musiał by znaleźć. Za poprzednikiem : zamienić kartę i sprawdzić.

macie rację. To była wina karty pamięci. Mimo wsystko muszę odzyskać zdjęcia, które straciłem:( Najlepsze jest to, że programy do odzyskiwania widzą mnóstwo o wiele starszych zdjęć, ale tylko jeden widzi te, któe zrobiłęm tego dnia. Niestety odzyskują się same miniaturki, każda po 64 Kb.

Jeśli znacie coś, co moglibyście polecić do odzyskiwania to dajcie znać.

k33l  Dołączył: 20 Lut 2010
Muszę Cię zmartwić ale zdjęcia raczej nie do odzyskania, miałem przypadek że skasowałem zdjęcia z karty i chciałem je odzyskać i był duży problem, programów używałem kilku i choć widziały i odzyskiwały to pliki były uszkodzone.

BAN zamach  Dołączył: 21 Paź 2010
k33l napisał/a:
Muszę Cię zmartwić ale zdjęcia raczej nie do odzyskania, ......

Na podstawie doświadczeń własnych:
- wielokrotnie próbowałem odzyskać zdjęcia skasowane lub z uszkodzonego nośnika:
efekty mizerne lub żadne
- być może jest to możliwe w laboratoriach ,ale skuteczność programów darmowych lub za 30 dolarów jest ZEROWA

Apas  Dołączył: 26 Sty 2007
Raczej się nie uda, niestety... Ale próbuj każdy soft, jaki wpadnie w łapy.
Na przyszłość polecam zasadę - duzo kart o przecietnej pojemnosci. Ja uzywam kart 4GB do GX20 i 8GB do K-5, ale mam przy sobie zawsze kilka różnych markowych kart. Jak jakas zaczyna robić problemy, natychmiast ja wyciągam i wkładam inna. Lepiej stracić częśc sesji, niz całą.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
W tym watku Marcinicus chwali się, że odzyskał 99% zdjęć.

k33l  Dołączył: 20 Lut 2010
plwk napisał/a:
Dopóki nie nadpiszesz to możesz odzyskać 100%.

Cytat z tamtego wątku, tam pliki zostały skasowane, szansa na odzyskanie jest choć kiedyś próbowałem i marnie to szło, tutaj zdjęcia były robione a cały czas znikały i zostawały nadpisywane kolejnymi, bardzo małe prawdopodobieństwo odzyskać cokolwiek.

BAN zamach  Dołączył: 21 Paź 2010
To chyba jedyny znany przypadek takiej skuteczności :-P ,
dotyczy wpisu:
W tym watku Marcinicus chwali się, że odzyskał 99% zdjęć.

arob  Dołączył: 01 Gru 2009
czy ktoś znający się na rzeczy może mi powiedzieć tak przekładając na polski na czym polega działanie takich programów i w jaki sposób można odzyskac coś co zostało skasowane

arob, zapis danych na dysku twardym polega na elektromagnetycznym zapisie , komputer kasując dany plik nie kasuje wszystkiego, tylko na ogół początek pliku (tak jakby skasował pierwszy znak z nazwy pliku). To tak upraszczając. Dane dalej są zapisane, ale komputer nie wie (ignoruje), że one tam są i jak musi znowu coś zapisać, to zapisze nowe dane w tym samym miejscu.
Jeśli dane nie zostały "nadpisane" to programy potrafią odtworzyć początkowe położenie danego pliku i jego początek, w ten sposób plik jest widoczny znowu dla komputera.

b-bar01  Dołączył: 09 Lip 2010
arob napisał/a:
na czym polega działanie takich programów i w jaki sposób można odzyskac coś co zostało skasowane

standardowo* skasowany plik tak naprawdę nie jest kasowany tylko zmienia się jego status na "niewidzialny" ale fizycznie dalej tam jest. programy staraja się zobaczyć "niewidzialne" pliki i przywrócić im status widzialnych.
problem zaczyna się po nadpisaniu, czyli po zapisaniu w tym samym miejscu innego pliku, rzadko kiedy nadpisany plik jest taki sam jak ten pod nim, dlatego "stary" czasem trochę "wystaje" spod spodu, stąd odzyskane fragmenty/uszkodzone pliki.

ooooo pentajar juz napisał ;-)

*standardowo tzn przez system, istnieją oczywiście programy do kasowania plików, które moga wielokrotnie/wieloprzebiegowo, na miejscu pliku nadpisać kombinację zero/jedynek.

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Użyj "TestDisk / PhotoRec". Na pierwszy rzut oka skomplikowany w obsłudze, ale jeżeli coś jest do odzyskania, to tym programem odzyskasz. Jest darmowy i sprawdzony. Jak będziesz potrzebował instrukcji, daj znać.

ZbyszekB  Dołączył: 27 Wrz 2010
bozar napisał/a:
macie rację. To była wina karty pamięci. Mimo wsystko muszę odzyskać zdjęcia, które straciłem:( Najlepsze jest to, że programy do odzyskiwania widzą mnóstwo o wiele starszych zdjęć, ale tylko jeden widzi te, któe zrobiłęm tego dnia. Niestety odzyskują się same miniaturki, każda po 64 Kb.
Jeśli odzyskują się miniaturki to znaczy że jest szansa. :-) Gdyby zdjęcia się "zatupywały" to by nawet tych miniaturek nie było.

bozar napisał/a:
Jeśli znacie coś, co moglibyście polecić do odzyskiwania to dajcie znać.
Ja już odzyskiwałem zdjęcia z kart z których wielu "speców" nie potrafiło nic odzyskać. :-P Używałem do tego programu EasyRecoveryPro ale w trybie RAW. Normalny tryb zawsze znajdował miniaturki. Do używania trybu RAW trzeba mieć trochę doświadczenia i wymaga wielu prób. Nie wiem skąd jesteś ale sądzę że mi by się udało odzyskać te zdjęcia gdybym dostał tą kartę do rąk. Daję sobie 95% szans. :-)

k33l napisał/a:
Muszę Cię zmartwić ale zdjęcia raczej nie do odzyskania, miałem przypadek że skasowałem zdjęcia z karty i chciałem je odzyskać i był duży problem, programów używałem kilku i choć widziały i odzyskiwały to pliki były uszkodzone.
Ja bym tego nie przesądzał. :evilsmile:

[ Dodano: 2012-11-14, 08:32 ]
b-bar01 napisał/a:
arob napisał/a:
na czym polega działanie takich programów i w jaki sposób można odzyskac coś co zostało skasowane

standardowo* skasowany plik tak naprawdę nie jest kasowany tylko zmienia się jego status na "niewidzialny" ale fizycznie dalej tam jest. programy staraja się zobaczyć "niewidzialne" pliki i przywrócić im status widzialnych.
Wszystko działa tak jak opisałeś do momentu w którym tablica alokacji plików zostanie całkowicie lub częściowo uszkodzona bo właśnie w niej są przechowywane informacje o sektorach w których znajduje się początek pliku. Samo skasowanie pliku to zmiana pierwszego znaku nazwy pliku na pytajnik (zmienia się jego status na "niewidzialny") ale pozostałe informacje nadal tam są i dzięki temu programy do odzyskiwania odnajdują te pliki.

Niestety gdy tablica alokacji zostaje uszkodzona to trzeba szukać plików skanując sektor po sektorze. W tym trybie poszukiwane są znane danemu programowi sygnatury plików. Programy często mają bardzo ubogą listę sygnatur więc wyniki poszukiwań bywają marne a już rzadko który program posiada sygnatury plików RAW (tych ze zdjęciami).

Kolejny problem to konstrukcja pliku JPG czy RAW. Ponieważ JPGi (a także czasem RAWy) zawierają miniaturki to oznacza że w takim JPGu są dwa obrazki , duży i mały. Żeby było śmiesznie ktoś tak wymyślił że to są dwa pliki w jednym i oba mają swoje własne znaczniki EOF (End Of File). W efekcie program do odzyskiwania plików gdy znajdzie sygnaturę JPGa zaczyna kopiować go do momentu aż znajdzie znacznik EOF którym to najczęściej jest koniec miniaturki. Da się to obejść ale nie jest to łatwe i nie ma na to prostej recepty. Każdy przypadek trzeba rozpatrywać indywidualnie. :-)

hmm, więc dlaczego część plików z tej samej wycieczki otwiera się normalnie (mają po 5 mega itp)?
Poza tym co z RAWami, które też tam były?

W każdym razie jak poradzić sobie z tymi miniaturkami?

Easy recover ofkoz już używałem. Nie pamiętam, czy zmieniałem tryby na RAW, ale sprawdzę jeszcze raz.

Thx

bozar napisał/a:
hmm, więc dlaczego część plików z tej samej wycieczki otwiera się normalnie (mają po 5 mega itp)?
Najprawdopodobniej zdjęcia tam są ale częściowo uszkodziła się tablica alokacji plików.
bozar napisał/a:
Poza tym co z RAWami, które też tam były?
Jeśli są JPGi to i RAWy też tam są, ale programy do odzyskiwania rzadko mają w swojej bazie sygnatury RAWów.
bozar napisał/a:
W każdym razie jak poradzić sobie z tymi miniaturkami?
Sprawa jest skomplikowana. Trzeba z naleźć sygnatury utraconych plików i w programie EasyRecovery wybrać tryb RAW i tam te sygnatury mu podać.
bozar napisał/a:
Easy recover ofkoz już używałem. Nie pamiętam, czy zmieniałem tryby na RAW, ale sprawdzę jeszcze raz.
Jak pisałem sprawa jest dość skomplikowana i wymaga indywidualnego podejścia i doświadczenia. Jeśli Ci się nie uda to służę pomocą. Musisz mi tylko w jakiś sposób dostarczyć kartę i tak jak pisałem jest 95% szansy. :-) Tylko jedna ważna sprawa, nic nie zapisuj na karcie!.

To może tak:

W jaki sposób podać sygnatury dla RAWów pentaxowych - *.PEF?

Jaką podać sygnaturę?
Jaki offset?
I jaki opis/description?

Bardzo mi zależy na tych zdjęciach, niemniej nie wyobrażam sobie przekazywania 32gigowej karty, na której zapisuję wszystkie zdjęcia od dwóch lat:). Wierzę, że te pliki gdzieś tam siedzą i są do odzyskania. WIdać to skomplikowana sprawa, ale sądzę, że przy pomocy z zewnątrz byłbym w stanie sobie z tym poradzić.

bozar napisał/a:
W jaki sposób podać sygnatury dla RAWów pentaxowych - *.PEF?

Jaką podać sygnaturę?
Jaki offset?
I jaki opis/description?

Sygnatura to charakterystyczny dla danego typu plików ciąg bajtów. Aby taką znaleźć trzeba użyć jakiegoś HEXedytora w którym to można podglądnąć bajty plików. Najlepiej użyć kilku plików z różnych okresów tak aby się maksymalnie różniły między sobą i znaleźć jakiś wspólny dla nich ciąg bajtów. Tego ciągu trzeba szukać w zakresie jednego sektora. Offset to jest wskazanie gdzie się ten ciąg zaczyna. Jeśli sygnatura zaczyna się od pierwszego bajta pliku to offset jest równy 0 (zero), ja od piątego to offset jest 4 itp. Jeśli chodzi o opis to tutaj jest dowolność, możesz sobie opisać tak jak chcesz żeby było logiczne np.: "PEF z K-5".

Dzięki sygnaturze program może znaleźć początek pliku ale pozostaje jeszcze problem z końcem czyli ze znacznikiem EOF. Jeśli plik nie zawiera w sobie innego pliku (enkapsulacja) to powinno wszystko zadziałać. Ale często pliki graficzne a już JPGi aparatów cyfrowych w 99% zawierają w sobie miniaturkę która to ma swoją własną sygnaturę i znacznik EOF, a programy odzyskujące zdjęcia kończą odczytywanie pliku jak napotkają taki znacznik i dla tego właśnie znajdują tylko te miniaturki. W tym przypadku sprawa się komplikuje ale i takie zdjęcia odzyskiwałem. Jednak nie mogę napisać jak gdyż nie ma jednej metody. Za każdym razem robiłem to inaczej.
bozar napisał/a:
Bardzo mi zależy na tych zdjęciach, niemniej nie wyobrażam sobie przekazywania 32gigowej karty, na której zapisuję wszystkie zdjęcia od dwóch lat:).
Jak sobie nie poradzisz to mogę pomóc, ale jak sobie nie wyobrażasz przekazania karty to nic więcej nie będę mógł zrobić. Ja już nieraz odzyskiwałem różne pliki z kart, dysków HDD i jakoś nikt nie bał się ich przekazać w moje ręce. :-)
bozar napisał/a:
Wierzę, że te pliki gdzieś tam siedzą i są do odzyskania. WIdać to skomplikowana sprawa, ale sądzę, że przy pomocy z zewnątrz byłbym w stanie sobie z tym poradzić.
Z pomocą z zewnątrz masz większe szanse ale nie koniecznie Ci się może udać. Zależy to od wielu czynników, przykładowo przydaje się znajomość programowania itp. itd. :-)

bozar, wybacz, że się wtrącę, ale czy nie było by rozsądniej wysłać kartę do kolegi ZbyszekB, który ma pojęcie o zagadnieniu i daje większą gwarancję, że próba zakończy się powodzeniem? Chyba, że priorytetem dla Ciebie jest nauczenie się jak to się robi, a nie koniecznie przywrócenie utraconych zdjęć... w tym wypadku to co innego.

Skocz do: