k-x, Pentax SMC-A 50mm 1.7, Pentax SMC-F 50mm 1.7, Pentax SMC DAL 50-200mm, Pentax -FA 80-320mm,
2xYONGNUO YN460-II
Lynne: Co ci zamówić?
Ja: Stek...
Lynne: Nie powinieneś jeść mięsa. Kobiety lubią mężczyzn niezależnych, o silnej woli...
Ja: Lynne, ja robię zdjęcia Pentaksem i obrabiam je pod Linuksem...
Lynne: Dobra, to jaki ma być ten stek? Krwisty?
Pentax ... zapomniałem jaki.
Innej puszki nie kupię, bo nie chce mi się czytać od początku forum N.. czy C...
k-x, Pentax SMC-A 50mm 1.7, Pentax SMC-F 50mm 1.7, Pentax SMC DAL 50-200mm, Pentax -FA 80-320mm,
2xYONGNUO YN460-II
K10D + Tamron 17-50mm F2.8 IF + Sigma 105mm f2.8 EX DG Macro + Pentax 18-55 3,5-5,6 AL + Metz 48 AF-1
www.morawiec.info Fotografia Zbliżeniowa
k33l napisał/a:Muszę Cię zmartwić ale zdjęcia raczej nie do odzyskania, ......
K-5|FUJI X-S1|Sigma 10-20/3,5 HSM|Sigma 50-500 OS|Samyang 24/1,4|Metz 58 AF-2|O-GPS1|Sigma 18-250 HSM Macro|manu chao
Sicor 23/3,5|Porst 135/2.8| Zenitar K-2/50|gogol bordello
www.kamerom.pl
Lynne: Co ci zamówić?
Ja: Stek...
Lynne: Nie powinieneś jeść mięsa. Kobiety lubią mężczyzn niezależnych, o silnej woli...
Ja: Lynne, ja robię zdjęcia Pentaksem i obrabiam je pod Linuksem...
Lynne: Dobra, to jaki ma być ten stek? Krwisty?
K10D, DA* 16-50/2.8 AL ED [IF] SDM, DA 18-55 (w pudełku), DA 50-200, A 50/f1.7, FA 50/f1.4, FA 28-105, FA 80-320 (na chorobowym), Cosina 100/f3.5, Sigma EF-500 DG Super, Metz 40 MZ-3i
OM-1, OM-2N
plwk napisał/a:Dopóki nie nadpiszesz to możesz odzyskać 100%.
K10D + Tamron 17-50mm F2.8 IF + Sigma 105mm f2.8 EX DG Macro + Pentax 18-55 3,5-5,6 AL + Metz 48 AF-1
www.morawiec.info Fotografia Zbliżeniowa
K-5|FUJI X-S1|Sigma 10-20/3,5 HSM|Sigma 50-500 OS|Samyang 24/1,4|Metz 58 AF-2|O-GPS1|Sigma 18-250 HSM Macro|manu chao
Sicor 23/3,5|Porst 135/2.8| Zenitar K-2/50|gogol bordello
www.kamerom.pl
Innej puszki nie kupię, bo nie chce mi się czytać od początku forum N.. czy C...
arob napisał/a:na czym polega działanie takich programów i w jaki sposób można odzyskac coś co zostało skasowane
Praktica & Sonnar i takie tam inne
Jeśli odzyskują się miniaturki to znaczy że jest szansa. Gdyby zdjęcia się "zatupywały" to by nawet tych miniaturek nie było.bozar napisał/a:macie rację. To była wina karty pamięci. Mimo wsystko muszę odzyskać zdjęcia, które straciłem:( Najlepsze jest to, że programy do odzyskiwania widzą mnóstwo o wiele starszych zdjęć, ale tylko jeden widzi te, któe zrobiłęm tego dnia. Niestety odzyskują się same miniaturki, każda po 64 Kb.
Ja już odzyskiwałem zdjęcia z kart z których wielu "speców" nie potrafiło nic odzyskać. Używałem do tego programu EasyRecoveryPro ale w trybie RAW. Normalny tryb zawsze znajdował miniaturki. Do używania trybu RAW trzeba mieć trochę doświadczenia i wymaga wielu prób. Nie wiem skąd jesteś ale sądzę że mi by się udało odzyskać te zdjęcia gdybym dostał tą kartę do rąk. Daję sobie 95% szans.bozar napisał/a:Jeśli znacie coś, co moglibyście polecić do odzyskiwania to dajcie znać.
Ja bym tego nie przesądzał.k33l napisał/a:Muszę Cię zmartwić ale zdjęcia raczej nie do odzyskania, miałem przypadek że skasowałem zdjęcia z karty i chciałem je odzyskać i był duży problem, programów używałem kilku i choć widziały i odzyskiwały to pliki były uszkodzone.
Wszystko działa tak jak opisałeś do momentu w którym tablica alokacji plików zostanie całkowicie lub częściowo uszkodzona bo właśnie w niej są przechowywane informacje o sektorach w których znajduje się początek pliku. Samo skasowanie pliku to zmiana pierwszego znaku nazwy pliku na pytajnik (zmienia się jego status na "niewidzialny") ale pozostałe informacje nadal tam są i dzięki temu programy do odzyskiwania odnajdują te pliki.b-bar01 napisał/a:arob napisał/a:na czym polega działanie takich programów i w jaki sposób można odzyskac coś co zostało skasowane
standardowo* skasowany plik tak naprawdę nie jest kasowany tylko zmienia się jego status na "niewidzialny" ale fizycznie dalej tam jest. programy staraja się zobaczyć "niewidzialne" pliki i przywrócić im status widzialnych.
2xYONGNUO YN460-II
Najprawdopodobniej zdjęcia tam są ale częściowo uszkodziła się tablica alokacji plików.bozar napisał/a:hmm, więc dlaczego część plików z tej samej wycieczki otwiera się normalnie (mają po 5 mega itp)?
Jeśli są JPGi to i RAWy też tam są, ale programy do odzyskiwania rzadko mają w swojej bazie sygnatury RAWów.bozar napisał/a:Poza tym co z RAWami, które też tam były?
Sprawa jest skomplikowana. Trzeba z naleźć sygnatury utraconych plików i w programie EasyRecovery wybrać tryb RAW i tam te sygnatury mu podać.bozar napisał/a:W każdym razie jak poradzić sobie z tymi miniaturkami?
Jak pisałem sprawa jest dość skomplikowana i wymaga indywidualnego podejścia i doświadczenia. Jeśli Ci się nie uda to służę pomocą. Musisz mi tylko w jakiś sposób dostarczyć kartę i tak jak pisałem jest 95% szansy. Tylko jedna ważna sprawa, nic nie zapisuj na karcie!.bozar napisał/a:Easy recover ofkoz już używałem. Nie pamiętam, czy zmieniałem tryby na RAW, ale sprawdzę jeszcze raz.
2xYONGNUO YN460-II
bozar napisał/a:W jaki sposób podać sygnatury dla RAWów pentaxowych - *.PEF?
Jaką podać sygnaturę?
Jaki offset?
I jaki opis/description?
Jak sobie nie poradzisz to mogę pomóc, ale jak sobie nie wyobrażasz przekazania karty to nic więcej nie będę mógł zrobić. Ja już nieraz odzyskiwałem różne pliki z kart, dysków HDD i jakoś nikt nie bał się ich przekazać w moje ręce.bozar napisał/a:Bardzo mi zależy na tych zdjęciach, niemniej nie wyobrażam sobie przekazywania 32gigowej karty, na której zapisuję wszystkie zdjęcia od dwóch lat:).
Z pomocą z zewnątrz masz większe szanse ale nie koniecznie Ci się może udać. Zależy to od wielu czynników, przykładowo przydaje się znajomość programowania itp. itd.bozar napisał/a:Wierzę, że te pliki gdzieś tam siedzą i są do odzyskania. WIdać to skomplikowana sprawa, ale sądzę, że przy pomocy z zewnątrz byłbym w stanie sobie z tym poradzić.