berpa  Dołączył: 01 Lis 2010
dlugas1982 napisał/a:
mi wada leci co jakiś czas

jesli ci wada wzroku jeszcze narasta to nie spiesz sie z operacja.

dlugas1982 napisał/a:
przyzwyczaiłem do drutu na nosie

bez zalu i bolu zrezygnowalbym z okularow, sztucznej szczeki, siwych wlosow, garba, drewnianej nogi :-P i czegotamjeszcze mimo, ze z tym wszystkim prawdopodobnie wzbudzalbym wiekszy szacunek i zaufanie :mrgreen: .

dlugas1982  Dołączył: 07 Lis 2008
Jak bym miał te 7tysiów to też by nie było litości dla szkieł ;-)

dlugas1982 napisał/a:
Jak bym miał te 7tysiów to też by nie było litości dla szkieł ;-)

z drugiej strony okularow za darmo tez raczej nie daja?
co do 7 tys zl to ja czuje w sobie moc przeputania dowolnej kwoty na sprzet foto np. na swietego grala wszystkich niedowidzacych pentaksiarzy z calego swiata czyli mitycznego pentaksa FF ( wreszcie porzadny wizjer i szerokokatne obiektywy... ) :mrgreen: .

Szkła plus oprawki (ok 300zł) wymieniam co 2-3 lata.
Trzeba wygrać w totka, bo z innych rzeczy na razie nie mogę zrezygnować, by wykrzesać te pieniądze na nowe oczy.

BTW> ile dałeś za operację i kiedy to było?

anduril  Dołączył: 31 Lip 2007
berpa napisał/a:
dlugas1982 napisał/a:
mi wada leci co jakiś czas
jesli ci wada wzroku jeszcze narasta to nie spiesz sie z operacja.

A powyżej trzydziestki to też słabo opłacalne, bo za kilka lat ponoć znowu się "kalibracja" rozjeżdża. Ja (-5,5D) nauczyłem się soczewek i nie myślę o operacjach. Cena przy umiejętnych zakupach nie zabija, zakładanie 15 sekund/2 szt., potem się zapomina.

dlugas1982 napisał/a:
ile dałeś za operację i kiedy to było?

2,5 tysiaca kazde oko jakies 10 lat temu.

anduril napisał/a:
nauczyłem się soczewek

soczewki nosilem od 1986 do 2000 i przestalem je tolerowac przy dluzszym noszeniu. zreszta w mojej robocie nie sa zalecane bo jest duze ryzyko infekcji i mozna stracic oko.

berpa napisał/a:
anduril napisał/a:
nauczyłem się soczewek

soczewki nosilem od 1986 do 2000 i przestalem je tolerowac przy dluzszym noszeniu. zreszta w mojej robocie nie sa zalecane bo jest duze ryzyko infekcji i mozna stracic oko.

Cóż, ciężko polemizować. Może tylko o tyle, że nowoczesne soczewki są lepiej uwodnione, więc oko lepiej je znosi.

Cytat
2,5 tysiaca kazde oko jakies 10 lat temu
no to ceny widzę stanęły w miejscu, tylko technologicznie poszli naprzód.
ja mam fobię z oczami i trudno mi nawet oczy zakroplić a co dopiero grzmerać tam palcami :)

pyciar  Dołączył: 29 Cze 2007
To i ja się wypowiem :-) Komputer (kilka h dziennie) zniszczył mi oczy. Mam co prawda tylko ok -1 na oko i dodatkowo na prawym cylinder ale mocno odczuwam tą wadę przy fotografowaniu (koncerty, kabaretony, imprezy - jest ciemno a na matówce ciężko złapać ostrość na 1,4 czy 2,8)
Żeby jako-tako kadrować i ostrzyć patrzę prawym okiem (lewym nie umiem) przez okular przyłożony do wizjera k-m. Efekt to pobrudzone i pogięte okulary a i tak nie widzę całego obrazu w wizjerze :-|
Kiedyś miałem okazję kilka minut fotografować D80 i stwierdziłem że następne lustro musi mieć pryzmat bo obraz był większy a i tak można było go objąć okiem oddalonym nieco od wizjera (tak jakby miał szerszą "rurkę" do patrzenia)

dlugas1982 napisał/a:

ja mam fobię z oczami i trudno mi nawet oczy zakroplić a co dopiero grzmerać tam palcami :)

Pierwszy raz okulistka zakładała mi soczewki 40 minut, z zegarkiem w ręku. Dwa tygodnie się trzeba przemęczyć, a potem żaden problem.

anduril napisał/a:
Pierwszy raz okulistka zakładała mi soczewki 40 minut, z zegarkiem w ręku. Dwa tygodnie się trzeba przemęczyć, a potem żaden problem.

tylko, że potem po iluś-tam latach używania szkieł kontaktowych często się zdarza ( zależy też od używanych szkieł i od tolerancji organizmu ), że zaczynają przerastać naczynka krwionośne i nie dość, że po godzinie czy dwóch oczy strasznie pieką to dalsze gmeranie pogarsza sytuacje bo zaczyna się wyglądać jakoś tak: :evil: a do tego nieświadomie dłubiąc sobie w oku brudnymi łapami narażamy się na różne paskudne w leczeniu infekcje.
moim zdaniem kontakty to rozwiązanie przejściowe ( raczej na pewien krótki okres w życiu ) i raczej na szczególne sytuacje niż na codzień. nie polecam np. na 24 godzinne libacje, ani do jazdy motocyklem ( kiedyś mi je wywiało i ledwo dowlokłem się do domu ) ani na maratony egzaminacyjno / pracownicze ani też na warunki polowe. miałem szkieł kontaktowych całe mnóstwo od opty-katowice przez johnsony czy specjalne szkła wysoko uwodnione cięte dla mnie na wymiar w usa. na początku znosi się wszystko ale potem to się kończy.

pyciar napisał/a:
Komputer (kilka h dziennie) zniszczył mi oczy.
miałem problemy z komputerem dopóki nie kupiłem sobie specjalistycznego monitora do grafiki komputerowej ( był to jeszcze CRT Sony G z częstotliwością odświeżania 120 Hz ). potem mi wyszło, że większe problemy z oczami miałem po kilku godzinach czytania książki niż po 24 godzinach grzebania w komputerze. aczkolwiek badziewiaków służbowych ciężko uniknąć.

andremobile  Dołączył: 27 Maj 2008
Ja sobie zrobiłem operację laserową ok. 3 miesiące temu. Jestem bardzo zadowolony. Miałem wadę ok. -1,25 na oba oczy. Teraz widzę idealnie, żadnych skutków ubocznych. Koszt ok. 5 tys. i to są najlepiej wydane pieniądze w moim życiu.

motejowi  Dołączył: 02 Lip 2012
berpa napisał/a:
miałem problemy z komputerem dopóki
Polecam monitory EIZO, idealne do grafiki i bardzo przyjazne dla oka. Nie wszystkie kosztują 213651423 zł :)

harys  Dołączył: 14 Wrz 2012
Mam muszlę O-ME53 (oczywiście jestem okularnikiem) i jestem zadowolony z tego zakupu. Jak kolega wyżej pisał nie spodziewajcie się cudów ale jest zawsze lepiej. Ponadto osłona gumowa bardziej odstaje od aparatu więc i troszkę więcej miejsca jest dla nosa (patrzę w wizjer lewym okiem). Więc koledzy kupować i się nie zastanawiać i oczywiście oryginał a nie jakieś zamienniki.

Skocz do: