Pentaxowisko  Dołączył: 08 Lis 2012
Zenitar 16 mm - przyslona nie zaskakuje
Witam Szanownych Forumowiczow :-) mam maly problem zwiazany z obiektywem , nie wplywa na jakosc zdjec ani nic ale jest denerwujacy. Zauwazylem ze w zenitarze bolec od sterowania przyslona wypadl i krecilem i krecilem i nic. Rozmontowalem ustrojstwo i naprawilem to. Ale teraz mam tak, ze kiedy podepne szklo i ustawie np na f16 i nacisne guzik podgladu, to obraz w wizjerze ciemnieje.... i tak zostaje. Dopiero powrot do f2,8 poprawia sytuacje. Wiecie moze o co chodzi? Jak to naprawic?

Pozdrawiam i licze na Wasza pomoc :-)

Pentaxowisko

kacperAs  Dołączył: 01 Mar 2010
zenitar mocowanie M 42 :?:

Zenitar mocowanie Pentax K :-)

kacperAs  Dołączył: 01 Mar 2010
jeszcze raz rozbierz i zamontuj z powrotem. coś się tam zacina.

Wedlug moich ogledzin, srubka ktora ruszala mechanizmem sie wyrobila i zeslizgiwala sie z mechanizmu. To juz naprawilem ( czego to agrafka i troche kropelki nie potrafia :P ). Ale teraz mam inny zgryz. Ostrosc na blisko to ladnie chodzi a jak ostrze na dalsze plany to przyslona ani drgnie. O co chodzi?

[ Dodano: 2013-01-06, 20:56 ]
Macie jakiś pomysł co to może być? Bo nie chce zawozić tego do serwisu, jeśli moge to zrobić w swoim zakresie to lepiej. Chodzi o to, że kiedy ostrzenie ustawione jest na najbliższy obszar[ o,3 m ] to dzwignia zmiany przyslony chodzi plynnie, natomiast jak przymknie sie do nieskonczonosci to czuc wyrazny opor i dzwigienka nie wraca.

Sorki za brak polskich znaków ale klawiatura mi szwankuje

Skocz do: