malero  Dołączył: 28 Lut 2012
Czytnik kart - nie mogę usuwać plików i tworzyć nowych
Mam kartę SDHC (16GB), czytnik kart i Windows 7. W aparacie karta nie sprawia problemów, ale po podłączeniu przez czytnik nie mogę usuwać plików. Ogólnie czytnik ma problem z zapisem na tej karcie, bo utworzyłem nowy folder, wyskoczył błąd, ale folder się pojawił, od razu z zawartością (różne pliki, a w nazwach znaczki spoza klawiatury).

Karta nie ma blokady, bo działa w aparacie. Na drugiej karcie SDHC (4GB) jest ok.
Albo jest coś nie tak z kartą, albo czytnik ma problemy z SDHC/pojemnością. Stąd moje pytanie czy taka niekompatybilność nie powinna być całkowita - czyli działa lub nie działa.

skrzek  Dołączył: 28 Lis 2011
kupiłem, kartę SDHC, którą musiałem wymienić na nową, bo nie działała w aparacie - aparat zapisywał i zapisywał po czym wyskakiwał błąd... w czytniku działała bez problemów.

Nie pomagało zdejmowanie partycji w Gparted, z kolejnym egzemplarzem tego modelu nie mam problemów.

Makler  Dołączył: 09 Mar 2009
malero napisał/a:
Albo jest coś nie tak z kartą, albo czytnik ma problemy z SDHC/pojemnością. Stąd moje pytanie czy taka niekompatybilność nie powinna być całkowita - czyli działa lub nie działa.

Niekompatybilność z SDHC polega na braku obsługi systemu plików FAT32 dla tych kart, karty SD działają na FAT16, który ma ograniczenie do 4GB.
Oczywiście wadliwie działającego czytnika nie można na 100% wykluczyć, lecz raczej stawiam na kartę.
Możesz jeszcze sformatować kartę programem SD Formatter https://www.sdcard.org/downloads/formatter_3/ (karty SD najlepiej nim formatować), ale przy tego typu błędach to raczej nic nie da.

cinek325  Dołączył: 28 Sie 2012
[quote="Makler"]
malero napisał/a:

Możesz jeszcze sformatować kartę programem SD Formatter .

Dobry program, uratował mi kartę 16 MB.
Laptop ją widział a puszka prosiła o formatowanie...
A to z windowsa nie pomagało, znalazłem w sieci ten program i jak ręką odjął.

Jak to nie pomoże a masz w domu dostęp do jakiegoś laptopa , to włóż ją w czytnik ten który jest w niego wbudowany i wtedy wykluczysz wadę zewnętrznego czytnika.

cinek325 napisał/a:
Dobry program, uratował mi kartę 16 MB.
Wsumie nic dziwnego, program we wcześniejszych wersjach był tworzony przez Panasonica, czyli twórcę standardu SD. Zawsze go polecam, szczególnie że karty chodzą szybciej po SD Formatterze niż po formacie pod Windą.

wedkarz8  Dołączył: 22 Lis 2009
Witam w ponury dzionek.
Wiele razy czytałem porady żeby kartę pamięci formatować w aparacie którym będzie używana, a nie w komputerze. Więc jak właściwie z tym jest ? :-/
Pozdrawiam.

Tak, z tym że jeśli coś się dzieje z kartą to aparat może tego nie wykryć. Procedury formatowania a szczególnie testowania w aparacie na pewno są dużo prostsze niż te które zawiera SD Formatter.
Niewątpliwie jeżeli z kartą się nic nie dzieje to format w aparacie będzie pewny i szybki.
Nie polecam jedynie systemowego formatu na kompie.
Poza tym nie każde urządzenie posiada funkcję formatowania.

Kytutr  Dołączył: 20 Lut 2007
Makler napisał/a:
Nie polecam jedynie systemowego formatu na kompie.

Dlaczego? System plików to system plików i w założeniach ma zostać zrobiony i działać identycznie bez względu na urządzenie, do którego został włożony.

Najlepiej będzie chyba wziąć jakąś kartę pamięci i formatować ją po kolei w różnych urządzeniach dla porównania. A potem sprawdzić bajt po bajcie jakie są różnice.

[ Dodano: 2013-01-16, 11:49 ]
I jak znajdę wolną chwilę to tak zrobię, sformatuję tę samą kartę pamięci na system plików FAT32 pod Windows 7, Linuksem, Mac OS X oraz w K200D. A potem sprawdzę jakie są różnice.

Też tak myślałem, ale przeczytałem na sieci jakiś artykuł i zrobiłem testy prędkości dla pewności kilak razy. Wynik był wyraźny, mimo że warunki nie laboratoryjne to karta formatowana pod SD Formatterem działała szybciej niż ta formatem spod Windowsa. Więc na pewno nie jest całkiem to samo.

cinek325  Dołączył: 28 Sie 2012
Makler napisał/a:
Też tak myślałem, ale przeczytałem na sieci jakiś artykuł i zrobiłem testy prędkości dla pewności kilak razy. Wynik był wyraźny, mimo że warunki nie laboratoryjne to karta formatowana pod SD Formatterem działała szybciej niż ta formatem spod Windowsa. Więc na pewno nie jest całkiem to samo.

Dodam jeszcze że pomimo formatu z poziomu windowsa moja puszka nadal domagała się formatu , problem miną dopiero po SD Formatterze.
Wniosek jest taki , że windows formatuje w jakiś uproszczony sposób.
Być może zostawia jakieś ukryte pliki lub coś w tym stylu ... Tego nie wiem , ale wiem jedno, formatowanie windowsem nie równa się z formatem wykonanym przez program SD Formatter.

Sformatowałem i w laptopie nie ma takiego problemu. Ciekawe co piszecie o SD Formatterze, "przejadę" po karcie jeszcze raz, szybkości nigdy dość;)

Havoc  Dołączył: 24 Lip 2009
Windows formatując cokolwiek, dysk, kartę, pendrive (sposobem szybkim) usuwa tylko informację o plikach a nie same pliki w rzeczywistości (stąd łatwa robota w odzyskaniu danych po zwykłym sformatowaniu nośnika).
SD Formater może czyścić calą pamięć, tworząc od nowa strukturę plików i zerując całkowicie nośnik. Użyłem kiedyś czegoś podobnego do mojego pendrive'a (ale wypuszczonego przez producenta) i rzeczywiście, transfery odżyły o kilka mega/s. Swoją drogą, thx za przypomnienie, miałem tego znów spróbować :)
Ew. tworzy inaczej strukturę plików lub narzuca inny rozmiar klastra. No podnieść łapkę w górę, kto zmienia cokolwiek w windowskie w czasie formatowania? :P Wszystko się zostawia na default, a tu rozmiar klastra może zrobić największą własnie różnicę.

Ciekaw jestem czy koledze program pomoże, ja bym stawiał na jakaś zwykłą bolączkę systemu. Coś zdechło, jakiś składnik i dlatego ma problem z kartą. Pierwsze co, podpiąć czytnik do innego kompa, potem sprawdzić kartę w innym czytniku na innym kompie, jeżeli oba przypadki sprawne, to wziąć inny czytnik i sprawdzić na naszym sprzęcie. Jeżeli ostatnie nie działa, to format C:/ ;)

Havoc napisał/a:
Windows formatując cokolwiek, dysk, kartę, pendrive (sposobem szybkim) usuwa tylko informację o plikach a nie same pliki w rzeczywistości (stąd łatwa robota w odzyskaniu danych po zwykłym sformatowaniu nośnika).
Ew. tworzy inaczej strukturę plików lub narzuca inny rozmiar klastra. No podnieść łapkę w górę, kto zmienia cokolwiek w windowskie w czasie formatowania? :P Wszystko się zostawia na default, a tu rozmiar klastra może zrobić największą własnie różnicę.

Zmieniam rozmiar klastra na większy dla wolnych pendrive-ów i w Windows widać różnicę. Fajnie byłoby sprawdzić z jakimi ustawieniami formatuje aparat i czy coś to daje.
Tutaj jest opisane, dlaczego SD formatter może dawać inne wyniki i może być lepszy od Windowsowego formatowania

Cytat
Ciekaw jestem czy koledze program pomoże, ja bym stawiał na jakaś zwykłą bolączkę systemu. Coś zdechło, jakiś składnik i dlatego ma problem z kartą. Pierwsze co, podpiąć czytnik do innego kompa, potem sprawdzić kartę w innym czytniku na innym kompie, jeżeli oba przypadki sprawne, to wziąć inny czytnik i sprawdzić na naszym sprzęcie. Jeżeli ostatnie nie działa, to format C:/ ;)

Sprawdziłem czytnik na innym porcie USB, w innym komputerze też. Błąd:

We wbudowanym w laptopie jest ok.
Czytnik o taki, gratis do zakupów, prawdopodobny winowajca

Czytnik winowajca. miałem nie jeden taki na serwisie i objawy były takie same. Tym bardziej że na laptopie ci wzsystko chodzi, w aparacie też. Wywal drania.

A co do tematu, sprawdzić clastra nie ma problemu. Wszyscy teraz do googli i ściągać AS SSD benchmark. Po wybraniu penka z listy, najwżdżamy na liczbę która wyświetla się nad pojemnością. Wyskakuje nam pod kursorem dodatkowy box z rozmiarem klastra. Tutaj trzeba wspomnieć że właśnie przetestowałem tego SDF. vs. Windowsowskie formatowanie. I tak jak mówiliśmy, SDF potrafi dobrze dobrać claster. Żadna z opcji windowsa nie była sygnalizowana w AS SSD jako OK, za każdym razem na czerwono, wyniki testów? Zapis SEQ na poziomie 9MB/s. Po sformatowaniu SDF i dobraniu rozmiaru klastra ciut powyżej 32kb efekty następujące: W AS SSD wszystko pali się na zielono - OK; a prędkość zapisu osiągnęła 16,15MB/s. Prawie 2x więcej!
Zaraz edytuję i rzucę screeny, tylko muszę znów sformatować go "na czerwono".

[EDIT]
Jednak screena nie będzie bo po sformatowaniu sdformaterem windows już nie psuje penka O_o. Ale transfery lecą i tak na łeb na szyję. Ponowne sformatowanie SDF z zaznaczeniem opcji "Format Size Adjustment" przywraca zapis 16MB/s :)

W SDF jak zmianiałeś rozmiar klastra? Po wciśnięciu FORMAT pojawia się okienko? Nie chcę go formatować, bo mam teraz tylko ten czytnik.

Klaster w SDF dopasowuje się chyba automatycznie. Zaznaczałem tę wyżej wspomnianą opcję, bez klikania jej jeszcze nie testowałem. Od razu "wydała mi się" odpowiednia do przestawienia na ON ;)
Musisz sformatować nośnik aby utworzyć inny rozmiar klastra. Nie ma innego sposobu.
(setny post, hip hip :) po tylu latach :D)

Skocz do: