Witam Szanowne grono Pentaxiarzy!
Co prawda w dzisiejszych czasach jakby lekko zboczyłem z kursu i w cyfrowy świat wszedłem z Nikonem, mam do marki Pentax wielki sentyment z czasów analogów (mam nawet niezłą grupkę analogowych Pentaxów)... Ale miało być o czym innym.
Otóz niewykluczone, że w związku z tragiczną jakością ostatnich Nikonów i denerwującymi wadami najnowszych puszek zechcę się przesiąść na system Pentaxa, najprawdopodobniej na K5 II (lub z literką s), i w związku z tym zbieram opinie i informacje. A gdzie lepiej pytać, jak nie ludzi, którzy Pentaxa ćwiczą własnoręcznie na codzień?
Jednym z moich ulubionych obiektywów jest Sigma 8-16, o której niestety słyszałem pogłoski, jakoby we współpracy z Pentaxami nie zapisywała poprawnie do Exifu użytej ogniskowej. Zważywszy, że najbardziej lubię fotografować architekturę, gdzie jak wiadomo linie proste powinny być dalej proste, a nie pogięte zniekształceniami - używam w LR wielce użytecznej funkcji korygującej obrazek zadanym profilem obiektywu. Rzecz jasna profil ten bierze pod uwagę użytą w zdjęciu ogniskową obiektywu, i w wypadku EXIFów z Nikona sprawdza się znakomicie.
I teraz pytanie: czy problemy z zapisem ogniskowej (poniżej 10mm) dalej występują, czy też kolejne wersje softu to usunęły? Chodzi mi oczywiście o parę Pentax K5 II - Sigma 8-16/4.5-5.6 DC.
Dzięki z góry za odpowiedzi, nadmieniam, że rzetelnie przeszukałem forum, ale akurat odpowiedzi na to pytanei nei znalazłem.