bombel  Dołączył: 04 Lis 2010
Sigma 8-16 (i Exif) w Pentaxie
Witam Szanowne grono Pentaxiarzy!

Co prawda w dzisiejszych czasach jakby lekko zboczyłem z kursu i w cyfrowy świat wszedłem z Nikonem, mam do marki Pentax wielki sentyment z czasów analogów (mam nawet niezłą grupkę analogowych Pentaxów)... Ale miało być o czym innym.

Otóz niewykluczone, że w związku z tragiczną jakością ostatnich Nikonów i denerwującymi wadami najnowszych puszek zechcę się przesiąść na system Pentaxa, najprawdopodobniej na K5 II (lub z literką s), i w związku z tym zbieram opinie i informacje. A gdzie lepiej pytać, jak nie ludzi, którzy Pentaxa ćwiczą własnoręcznie na codzień?

Jednym z moich ulubionych obiektywów jest Sigma 8-16, o której niestety słyszałem pogłoski, jakoby we współpracy z Pentaxami nie zapisywała poprawnie do Exifu użytej ogniskowej. Zważywszy, że najbardziej lubię fotografować architekturę, gdzie jak wiadomo linie proste powinny być dalej proste, a nie pogięte zniekształceniami - używam w LR wielce użytecznej funkcji korygującej obrazek zadanym profilem obiektywu. Rzecz jasna profil ten bierze pod uwagę użytą w zdjęciu ogniskową obiektywu, i w wypadku EXIFów z Nikona sprawdza się znakomicie.

I teraz pytanie: czy problemy z zapisem ogniskowej (poniżej 10mm) dalej występują, czy też kolejne wersje softu to usunęły? Chodzi mi oczywiście o parę Pentax K5 II - Sigma 8-16/4.5-5.6 DC.

Dzięki z góry za odpowiedzi, nadmieniam, że rzetelnie przeszukałem forum, ale akurat odpowiedzi na to pytanei nei znalazłem.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Aby było poprawnie trzeba zmienić soft obiektywu o ile Sigma już go poprawiła.

Dzięki za wskazówkę, wiem teraz gdzie ewentualnie zadać następne pytanie - choć pytanei jednej firmy o współpracę jej wyrobów z inną firmą skutkuje spychologią: to nie my, u nas jest wszystko OK, trzeba pytać tych drugich...

Ale spytam.

Jakby ktoś miał jeszcze jakieś uwagi, chętnie wysłucham rzecz jasna.

Kuba Nowak  Dołączył: 12 Maj 2010
Miałem ongiś sigmę 18-125 i ogniskowe również były zapisywane błędnie. Przez chwilę testowałem sigmę 24-135 i chyba było podobnie. Dla mnie użytkowo nie miało to większego znaczenia, choć ta świadomość jakoś tam obciążała ocenę współpracy sigm.

squonk  Dołączył: 01 Wrz 2008
Podaje tylko do 10mm, 8mm nie rozpoznaje...

Piękne dzięki za odpowiedzi! Choć przyznaję, ze przesiadka na Pentaxa (zwłaszcza K5 II) mnie nęci, ten bug na styku Sigma-P nieco studzi mi zapał.

Wielka szkoda, bo korzystanie z dedykowanego profilu który nie tylko niweluje dystorsje, ale jeszcze CA, comę i parę innych rzeczy to coś, bez czego już teraz nei wyobrażam sobie swojego workflow...

RiddlerPL  Dołączył: 19 Sty 2008
Mam Sigme 8-18, używam jej z K-5. Nie zapisuje w Exif dla 8 i 9mm, potem juz spokojowo. Jednakże korekta w LR jakoś nie była dla mnie problemem, a i chyba można na potrzeby tych dwu ogniskowych samemu ustawić optimum, zapamietać/zapisać na kartce ustawienia (wszak to tylko dwa ich komplety) i podawać "z palca" te parametry. Albo wręcz stworzyć presety z tymi korektami (i niczym innym) by go używać potem w racie potrzeby.

Oczywiście są obejścia, nawet można się pokusić o coś półautomatycznego jak preset, ale są to w sumie jakieś takie półśrodki czy ręczne sztukowanie mniej lub bardziej na oko...

Kiedyś rozmawiając z Whitem o tym bolesnym problemie znaleźliśmy nawet jakiś soft napisany przez usera jakiegoś forum, który wsadowo prostował ten Exif, ale o ile pamiętam było to jakieś skomplikowane i mało przyjazne narzędzie... Było to ze dwa lata temu i myślałem, ze juz się z tym uporano.

Trochę mi to już wygląda na epidemię światową - zrobić, ale nie do końca. Zupełnie jak w systemie N, który tym właśnei mnie zniechęca: mierzy ostrość, ale nie zawsze; jak na prawych punktach AF działa, to na lewych obowiązkowo nie; jak matryca dobra, to musi ją schlapać olejem i kurzem...

Ale dzięki za odpowiedzi - wiem na czym stoję.

dagi  Dołączył: 18 Paź 2008
niestety mam ten sam problem i ani Pentax ani Sigma nie mogli mi z nim pomóc... próbowałem dodawać ogniskową do exif'a ale i tak nie była ona wykrywana... pozostaje więc zrobić sobie własne presety dla 8 i 9 mm... ech...

edit: jednak nie... wystarczy PhotoMe i działa ;]

Skocz do: