Havoc  Dołączył: 24 Lip 2009
[K20D] Ciemne zdjęcia na Samsungu vs C 600d
Witajcie,
Dziś bawiłem się ze znajomym jego Canonem 600D i moim Jupiterem. Wpadliśmy na pomysł porównania obu aparatów z zapiętym 85/2. No i wyszła ciekawa rzecz.
Przy identycznych ustawieniach scena na jego sprzęcie była jaśniejsza o jakieś 2ev. Gdzie mój histogram ma jedynie zwyżkę w cieniach, u niego światło wypada praktycznie po środku histogramu. W efekcie jego zdjęcie było naświetlone całkiem dobrze, lekka korekta w CR i gotowe, gdzie moje trzeba wyciągać i liczyć się z mega szumem.
Załączę później jpgi dla wglądu, ale co najważniejsze opisałem.
Ustawialiśmy na 2 sposoby.
1. 1/25, F2, Iso 200
2. 1/200, F2, Iso 400

GX20 wypadł wręcz żałośnie w tym porównaniu. Ja rozumiem doskonale niuanse sprzętu, tj. różnice w matrycy, różnice w rejestrowanym ISO, ale żeby na tym samym szkle przy tych samych ustawieniach różnica sięgała 2-3ev na oko? O_o

Jest się czym martwić czy to w jakiś sposób jest "normalne"?
W menu oboje powyłączane mamy filtry, edycje, rozjaśniania i co tylko możliwe.

p_ttl
[Usunięty]
a pomiar światła?

jannad  Dołączył: 21 Kwi 2006
Generalnie K20D bardziej idzie w cienie. Zauważyłem to po przesiadce na K5 że tutaj jest jaśniej, w niektórych przypadkach na pomiarze matrycowym aż za jasno choć tak właśnie powinno być. Od tego jest korekcja.

Ale czy aż o 2-3ev to nie sądze. Większość jednak zależy do sceny. Z K20D wyciągałem średnio do 1ev, bywało 1-1,5ev.

No czekajcie, bo zaraz zgłupieję ;) Co ma pomiar światła w przypadku ustawiania manualnie parametrów? Oba aparaty powinny imho widzieć scenę/światło w ten sam sposób prawda? Przypominam że używamy tego samego obiektywu, jednego egzemplarza, nie dwóch podobnych czy identycznych nawet. Inne zachowanie w cieniach, inne szumy rozumiem. Ale (pstrykaliśmy kubek) na Canonie wychodzi on jasny, widać cały napis, a u mnie zlewa się z czarnym tłem praktycznie. Kumpel na sesji, więc spróbuję coś wywołać z jednego rawa mojego i pokazać jaka była różnica. A wieczorkiem podrzucę oryginał z canona.

i tak jak sądziłem, +2EV daje podobny obrazek do tego co wypluł Canon.

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
Havoc, a wyciąganie cieni itp. duperelki są w obu korpusach powyłączane ?

Powyłączane, poza tym chyba w RAW pucha nie powinna ingerować, choć do Canon więc nie wiadomo do końca :D

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Havoc napisał/a:
Co ma pomiar światła w przypadku ustawiania manualnie parametrów?
Chwilunia ! Ale jakiś pomiar robiliście, czy ustawiliście parametry w manualu tak na pałę ? Czy może przenieśliście pomiar z jednego korpusu na drugi, nie patrząc na linijkę i nie wykonując pomiaru ?

tomek_j  Dołączył: 04 Lis 2010
Dada napisał/a:
Havoc napisał/a:
Co ma pomiar światła w przypadku ustawiania manualnie parametrów?
Chwilunia ! Ale jakiś pomiar robiliście, czy ustawiliście parametry w manualu tak na pałę ? Czy może przenieśliście pomiar z jednego korpusu na drugi, nie patrząc na linijkę i nie wykonując pomiaru ?

Właśnie - jęzeli dodamy do tego że na pierwszej fotce kubek był pełny a na drugiej pusty, to różnice musza być :evilsmile:

Dada napisał/a:

Ooo, coś czuję że byłem w błędzie i zaraz mi kolega wytłumaczy :)
Parametry na pałę :oops: To źle? Znaczy, wydawało nam się że obie puszki z tym szkłem powinny się podobnie zachować, więc na obu ustawiliśmy specjalnie te same parametry ekspo nie zwracając uwagi na światłomierz.

Tomku, wyjątkowo w tym kubku była tym razem tylko kawa ;)

Canonowski plik z iso 200 poszedł już do kosza. Ale odzyskaliśmy na iso400 1/200 f2
GX20

Canon

Havoc napisał/a:
obie puszki z tym szkłem powinny się podobnie zachować,
A niby dlaczego ? To nie film o stałej czułości i nie analog. Matryca ma niekoniecznie taką czułość, jakby wynikało z ustawienia ISO. Różnice potrafią być dość duże. Zwłaszcza przy dwóch różnych systemach. A po co w takim razie światłomierz w aparacie ? Wyjaśniam . Po to, żeby ustalić właściwe parametry (czas i przysłonę) do prawidłowego naświetlenia TEJ matrycy w TYM aparacie, przy zastosowaniu TEGO obiektywu, w TYCH warunkach oświetleniowych.

cube007  Dołączył: 12 Mar 2009
Fociliscie w RAW? Wolarka tez ma cos do powiedzenia...

Czyli jednak byliśmy w błędzie. Poważnie wydawało mi się, że aż takie różnice są zbyt poważne aby były normalne. A cała zabawa niestety wzięła się z rozmów na temat porzucenia P na rzecz C. Choć wciąż nie jestem w stanie tego zrobić, to jednak współpracując razem cały czas widzę że C przebija moje GXa we wszystkim. No ale to temat na inny topik.
W raw focone jednoczesnie z jpg. Tu wrzucone jpg, ale rawy wyszly identycznie.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Havoc napisał/a:
widzę że C przebija moje GXa we wszystkim

Porównujesz aparaty odległe o 3 lata. Wynik może być tylko jeden.

arQ  Dołączył: 10 Mar 2011
Havoc, porównuj z K-r, a nie stereńkim GX-20 vel K-20... bo tak to test od d... ekhm strony :-) a druga sprawa zdziwiłbyś się jak producenci czarują ISO dziś

jitt  Dołączył: 07 Mar 2008
Havoc, mam staruszka Canona 20D i nawet Helios się znajdzie, podeślij tylko taki (pełen!) kubek, a prześle zdjęcie, dzięki któremu Samsung odzyska wiarę w siebie. :lol:

No i trza było kupić Pentaxa, nie Szajsunga, swoją drogą... W życiu jedno zdjęcie zrobiłem Pentaxem i ostrość wyszła, że hoho, jasność oślepiła bez przepału i w ogóle pasek był mięciusi w dotyku... :-/

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Dada napisał/a:
A po co w takim razie światłomierz w aparacie ? Wyjaśniam . Po to, żeby ustalić właściwe parametry (czas i przysłonę) do prawidłowego naświetlenia TEJ matrycy w TYM aparacie, przy zastosowaniu TEGO obiektywu, w TYCH warunkach oświetleniowych.
A mi się wydawało, że po to aby nie używać zewnętrznego światłomierza ani nie zgadywać.
To, że Canon przekłamuje czułość to jego błąd konstrukcyjny (albo świadome oszustwo przez producenta) a nie jakaś generalna zasada, że każdy aparat może sobie mierzyć jak chce. Chociaż w/g DXO jest to dużo mniej niż 2EV.

Przy takich samych ustawieniach czasu, przesłony i czułości jasność zdjęcia powinna być taka sama.

Gwiazdor napisał/a:
Przy takich samych ustawieniach czasu, przesłony i czułości jasność zdjęcia powinna być taka sama.
I owszem, tak jak pisałem w analogu, gdzie czułość filmu jest dość dokładnie określona. Przy matrycy niekoniecznie ISO ustawione odpowiada rzeczywistemu, i stąd różnice.

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
OK, ja to rozumiem (o ile można to zrozumieć - przecież w technice cyfrowej kalibracja czułości to kilka sekund i problem z głowy :roll: ), ale napisałeś to w takim tonie, jakby z definicji nie należało się spodziewać jednakowego naświetlenia, a moim zdaniem jest dokładnie odwrotnie.

Gwiazdor napisał/a:
jakby z definicji nie należało się spodziewać jednakowego naświetlenia,
Posiadanie w czasie kilku ostatnich lat kilku różnych korpusów cyfrowych (w dwóch systemach) powoduje, że uważam właśnie za oczywiste tak duże różnice. Nie tylko w naświetlaniu. Talibom wyjaśniam, że nie miałem, nie mam i nie przewiduję posiadania korpusów cyfrowych marek na C i N.

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Gwiazdor napisał/a:
To, że Canon przekłamuje czułość to jego błąd konstrukcyjny (albo świadome oszustwo przez producenta) a nie jakaś generalna zasada, że każdy aparat może sobie mierzyć jak chce. Chociaż w/g DXO jest to dużo mniej niż 2EV.
Problem w tym, że DXO podaje, iż Canon zawyża czułość, więc zdjęcia z Canona powinny być ciemniejsze.

Prawdę mówiąc, nie mam pojęcia dlaczego jest taka różnica na tych zdjęciach. U siebie sprawdziłem fotografując na tych samych, ustawionych "w manualu tak na pałę" parametrach i nie mam różnicy między Pentaxem i Canonem.

Skocz do: