GX-20, DA 18-55, Jupiter MC 85/2, Pentax-M 50/1.7, Sigma Ultra-Wide 24/2.8, Metz 40MZ-2
ME Super, MZ-5N, K-5, krótka *, DA 21 LTD, Canonet + szklarnia
GX-20, DA 18-55, Jupiter MC 85/2, Pentax-M 50/1.7, Sigma Ultra-Wide 24/2.8, Metz 40MZ-2
K-1, SMC FA*24/2, SMC FA*300/4.5, T 28-75/2.8: 645N+FA 45-85/4.5+ A 35/3.5, seria tradycyjnych korpusów bagnetu "K" i nawet jakieś Nikony oraz osprzęt do wszystkiego i niczego.
Chwilunia ! Ale jakiś pomiar robiliście, czy ustawiliście parametry w manualu tak na pałę ? Czy może przenieśliście pomiar z jednego korpusu na drugi, nie patrząc na linijkę i nie wykonując pomiaru ?Havoc napisał/a:Co ma pomiar światła w przypadku ustawiania manualnie parametrów?
Są dwa lematy Dady-Opiszona.
Trzeci lemat Dady - FuFu w kwadracie jest boskie.
Pozdrowienia z jaskini Kicka
Dada napisał/a:Chwilunia ! Ale jakiś pomiar robiliście, czy ustawiliście parametry w manualu tak na pałę ? Czy może przenieśliście pomiar z jednego korpusu na drugi, nie patrząc na linijkę i nie wykonując pomiaru ?Havoc napisał/a:Co ma pomiar światła w przypadku ustawiania manualnie parametrów?
Dada napisał/a:Chwilunia ! Ale jakiś pomiar robiliście, czy ustawiliście parametry w manualu tak na pałę ? Czy może przenieśliście pomiar z jednego korpusu na drugi, nie patrząc na linijkę i nie wykonując pomiaru ?
A niby dlaczego ? To nie film o stałej czułości i nie analog. Matryca ma niekoniecznie taką czułość, jakby wynikało z ustawienia ISO. Różnice potrafią być dość duże. Zwłaszcza przy dwóch różnych systemach. A po co w takim razie światłomierz w aparacie ? Wyjaśniam . Po to, żeby ustalić właściwe parametry (czas i przysłonę) do prawidłowego naświetlenia TEJ matrycy w TYM aparacie, przy zastosowaniu TEGO obiektywu, w TYCH warunkach oświetleniowych.Havoc napisał/a:obie puszki z tym szkłem powinny się podobnie zachować,
Havoc napisał/a:widzę że C przebija moje GXa we wszystkim
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
dusza Pentaksa, a sprzęt Canona
P30n, 5D Mk I, objektorów kilka i same pełne klatki RF
A mi się wydawało, że po to aby nie używać zewnętrznego światłomierza ani nie zgadywać.Dada napisał/a:A po co w takim razie światłomierz w aparacie ? Wyjaśniam . Po to, żeby ustalić właściwe parametry (czas i przysłonę) do prawidłowego naświetlenia TEJ matrycy w TYM aparacie, przy zastosowaniu TEGO obiektywu, w TYCH warunkach oświetleniowych.
ZX-7, K-5, Kadyszka i jeden limited
I owszem, tak jak pisałem w analogu, gdzie czułość filmu jest dość dokładnie określona. Przy matrycy niekoniecznie ISO ustawione odpowiada rzeczywistemu, i stąd różnice.Gwiazdor napisał/a:Przy takich samych ustawieniach czasu, przesłony i czułości jasność zdjęcia powinna być taka sama.
ZX-7, K-5, Kadyszka i jeden limited
Posiadanie w czasie kilku ostatnich lat kilku różnych korpusów cyfrowych (w dwóch systemach) powoduje, że uważam właśnie za oczywiste tak duże różnice. Nie tylko w naświetlaniu. Talibom wyjaśniam, że nie miałem, nie mam i nie przewiduję posiadania korpusów cyfrowych marek na C i N.Gwiazdor napisał/a:jakby z definicji nie należało się spodziewać jednakowego naświetlenia,
Problem w tym, że DXO podaje, iż Canon zawyża czułość, więc zdjęcia z Canona powinny być ciemniejsze.Gwiazdor napisał/a:To, że Canon przekłamuje czułość to jego błąd konstrukcyjny (albo świadome oszustwo przez producenta) a nie jakaś generalna zasada, że każdy aparat może sobie mierzyć jak chce. Chociaż w/g DXO jest to dużo mniej niż 2EV.