Robert  Dołączył: 19 Lis 2006
100-300 to średnie szkło, miałem w Canonie 120-300 i to zupełnie inna klasa, 100-300 jest dużo bliżej do 70-300 niż do 120-300

no ale dobre szkło kosztuje przynajmniej tyle co dwie przyzwoite puszki 8-)

wkt  Dołączył: 03 Lip 2007
espresso napisał/a:
Ale jak kiedyś będzxiesz miał wolną kaskę to kup sigmę 100-300. Jak zobaczysz z niej foty, to 70-300 nie podepniesz wiecej do puszki. Zapomnisz o szkłach plastik-fantastki.

jeśli chodzi o Sigma 100-300 f/4.5-6.7 DL to ciekawe bo kosztuje tylko 549 zł.

http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/84034

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Sądzę, że espresso myślał o Sigmie 100-300/4 a to już inne pieniądze i inna jakość :-D

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
espresso napisał/a:
Może to brutalne, ale jak np. kupujesz kadyszkę i szkło (nowe) kosztuje poniżej 50% ceny puszki, to zawsze to szkło będzie tylko JAKO TAKIE.

:mrgreen: kupiłem 50/1.4 za nie całe 30% wartości puszki i uwierz nie jest jako takie ;-) a jest jeszcze kilka takich szkieł… :mrgreen:
Nie ma co generalizować. ;-)
Ja nie twierdzę, że nie ma lepszy szkieł i absolutnie nie mówię że ta sigma jest genialna ale uważam, że to dobry obiektyw i sprawdziłem że jest użyteczny nawet dla sławnych 300mm co czyni go dość przydatnym w moim arsenale fotografa hobbysty.

espresso napisał/a:
Zapomnisz o szkłach plastik-fantastki.
Miałeś tą Sigmę w ogóle w rękach? Jak dla mnie sprawia dość przyzwoite wrażenie, a na pewno znacznie lepsze niż Pentax 55-200mm.
Uważam, że niepotrzebnie generalizujesz. Jak sam napisałeś
espresso napisał/a:
Jest to szkło warte swojej ceny.
nie mnie, nie więcej. Gdy ktoś chce kupić dobry amatorski tele zoom w cenie do 1000 PLN to w mojej opinii ta Sigma to optymalny wybór.

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
espresso napisał/a:
Oczywiście że tak. W szkłach AF chyba nie ma nic lepszego w tym przedziale cenowym.
espresso to o czym my tu dyskutujemy :mrgreen: :-B

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Robert napisał/a:
no ale dobre szkło kosztuje przynajmniej tyle co dwie przyzwoite puszki

Czyli taki DA 70LTD to kiepski jest? Dobrze, że jeszcze nie kupiłem ;-)
Ale może starist już za przyzwoitą puszkę robi? Ile to teraz kosztuje nowy? 500zł? To szkła za tysiaka mogą już być dobre! :-D

Robert  Dołączył: 19 Lis 2006
myślałem, że ironia jest doskonale widoczna, ale być może trzeba przeczytać genialne wywody poprzedników by to zobaczyć

Skocz do: