CytatWczoraj dostałem album w swoje łapska, bardzo nie podoba mi się to, że mi się podoba. W pewien sposób utwierdziłem się w przekonaniu, że na "polski syf" nie jestem w stanie patrzeć chłodnym, krytycznym okiem - po prostu mam jakiś sentyment do tych krasnali ogrodowych, pstrokatych reklam i blaszanych bud z zapiekankami (z pieca). Oczywiście jest to sentyment podszyty dużą dawką szydery, ale jednak źle bym się czuł, gdyby kiedyś polski krajobraz stał się "poprawny".
"W sztuce może być coś dobrze zrobione albo źle, nic więcej." Stanisław Lem
jorge.martinez napisał/a:Wróciłem ze spotkania z autorem. Popytałem trochę o zdjęcia z tej właśnie książki.
Sony i 2x Pentax
http://36klatek.pl
Po komentarzu do ostatniego wpisu u Iczka przypomniałem sobie ten album. Zupełnie inaczej teraz na to patrzę, po czasie. Wow.wojtekk napisał/a:To tak jak z Markiem Powerem i jego świetnym 'Song of two songs'.
120 | 135 | APS-C
C330s 67 45 75 105 165 | MXx2 MES (nie działa) MZ-5n (nie działa) 28 50 35 43 (nie działa) 50 | GRII K-5 21
JORGE.MARTINEZ@PL | Jeden Aparat 7.0 | Instagram
jorge.martinez napisał/a:
W porównaniu z Powerem (wiem, wiem, nie wolno porównywać, ale i tak to zrobię) Polska Wiecha jest strasznie zakompleksiona. Kręcąca się w kółko.
Sony i 2x Pentax
CytatPolska Wiecha nie tyle jest zakompleksiona, co jarmarczna
Pentax Spotmatic SP | Pentax 6x7
Cytatbo to co przedstawiają te zdjęcia jest tak brzydkie że nie wyrabiam
CytatKolejny ciekawy temat dla Tomka "Polska pomnikowa"
CytatTo tak jak z Markiem Powerem i jego świetnym 'Song of two songs'.
M.W napisał/a:Cytatbo to co przedstawiają te zdjęcia jest tak brzydkie że nie wyrabiam
To się nazywa hiperrealizm![]()
Sony i 2x Pentax
Niestety, ale on się nie śmieje melancholijnie. On szydzi (choć ponoć i tak jest delikatny, bo sfotografował o wiele mocniejsze fragmenty naszej rzeczywistości). On to robi z pozycji intelektualnej wyższości. I to mi najbardziej zgrzyta.wojtekk napisał/a:że się z tego wszystkiego potrafi pięknie, melancholijnie śmiać
120 | 135 | APS-C
C330s 67 45 75 105 165 | MXx2 MES (nie działa) MZ-5n (nie działa) 28 50 35 43 (nie działa) 50 | GRII K-5 21
jorge.martinez napisał/a:Niestety, ale on się nie śmieje melancholijnie. On szydzi (choć ponoć i tak jest delikatny, bo sfotografował o wiele mocniejsze fragmenty naszej rzeczywistości). On to robi z pozycji intelektualnej wyższości. I to mi najbardziej zgrzyta.
Pentax Spotmatic SP | Pentax 6x7
Oczywiście że tak jest. Ja go o to zapytałem na spotkaniu. I Wiech nie próbował szczególnie się bronić. To zdjęcia z silną jednostronną tezą.wojtekk napisał/a:W całym tym gadaniu o twórczości Wiecha nie mogę pozbyć się wrażenia, że wisi w powietrzu ta wieczna uraza 'Polska taka nie jest, niech mie ktoś tu nie mówi, że jest bo nie jest!'...
Ja też chciałbym nie widzieć. Ale usłyszałem to z jego ust.wojtekk napisał/a:I za żadne skarby świata szydzenia tam nie widzę, tylko zdrową dokumentację.
120 | 135 | APS-C
wojtekk napisał/a:Fajnie by było, gdybyśmy wreszcie zaakceptowali, że na to wszystko można patrzeć z przymróżeniem oka.
"Panie, ja to jak kiedyś zdjęcie zrobiłem, to klisza pękła, i ch*j!"
radekone napisał/a:Wojtku, z perspektywy 2000 kilometrów to faktycznie można sobie patrzeć mrużąc przy tym oczko i dostrzegać ironię (ja też dostrzegam i taką Polskę lubię). Ale rozumiem, że mając to na codzień prawdopodobnie można się porzygać.
jorge.martinez napisał/a:wojtekk napisał/a:
I za żadne skarby świata szydzenia tam nie widzę, tylko zdrową dokumentację.
Ja też chciałbym nie widzieć. Ale usłyszałem to z jego ust.
radekone napisał/a:Ale rozumiem, że mając to na codzień prawdopodobnie można się porzygać.
No to też pamiętam.Lipa napisał/a:Sporo mówił o komentowaniu, jasne że takim na ostro, podszytym ironią!
No w sumie.Lipa napisał/a:ja raczej sobie mowy o szyderstwie nie przypominam, no głowy nie dam!
O, to, to. Polski jarmarczny syf, to oczywiście coś, czego nie można zignorować, także fotograficznie. I za to należy się wielkieLipa napisał/a:zresztą szkoda czasu na rzygi, lepiej nabrać dystansu i na spokojnie cyknąć fotę, co zresztą konsekwentnie czyni Wiech
120 | 135 | APS-C
Mozesz sobie wyobrazic inny powod, ktory sklonilby do sfotografowania na pierwszym planie billboardow w Zakopanym, bud z dykty upstrzonych napisami day-glo w centrum miasta, restauracji w tupolewie, itd? To są rzeczy, których się z zasady nie fotografuje. Gdyby nie te intelektualne pobódki, za 20-30 lat, nikt by nie wiedział jak to wszystko wyglądało. Myślę, że z podobnego powodu tak mało wiemy o tym jak wyglądała zwykła Polska w latach 50, 60, 70.jorge.martinez napisał/a:Prace Wilczyka, w mniejszym stopniu Wiecha, to prace robione z intelektualnych pobudek.
pozdrawiam,
dzerrry