kelus  Dołączył: 15 Lip 2012
rysiekll napisał/a:
Do pełni szczęścia ewentualnych nowych użytkowników; może ktoś potwierdzić wydłużenie pracy na baterii dzięki zamianie dysku na SSD, takie widoczne gołym okiem?

Potwierdzam, zysk jakieś 20-30% tak u siebie zauważyłem.

Lenin  Dołączył: 08 Lut 2007
romeoad napisał/a:
Może czas na upgrade OS?

MS Win 7 64-bit

romeoad napisał/a:
Albo pokręcenie parametrami konfiguracji Lr?

?? Proszę o konkrety.

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
Lenin napisał/a:
romeoad napisał/a:
Albo pokręcenie parametrami konfiguracji Lr?

?? Proszę o konkrety.

Jeśli chodzi o temat "kręcenia parametrami konfiguracji Lr" to bardzo proszę o dyskusję na ten temat w wątku o Lr.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Czy znaleźliście gdzieś informację jakie ustawienia zastosować gdy płyta główna nie obsługuje trybu AHCI?
Mam płytę główną Gigabyte GA-G31M-ES2C (rev. 1.x) i w instrukcji obsługi nie ma mowy o obsłudze trybu AHCI. Również w biosie w sekcji Integrated Peripherals nie znajduję tej opcji.

plwk, pogrzebałem trochę i aby mieć AHCI (i przy okazji SATAIII, gdy w kompie jest SATAII) dokupienie dodatkowej karty PCI-E SATA, np. takiej -> http://allegro.pl/kontrol...3015828538.html

Nie znam się, żeby fachowo wyjaśnić, ale ona tak jakby ma swój BIOS (jeśli dobrze zrozumiałem i niczego nie pokręciłem).

Cytat
There are a number of PCI-E SATA cards that have there own bios. When you boot up your PC, you will see the card bios appear indicating the attached drives. If the drivers for the card are ahci drivers then you should be OK.

This ASROCK SATA III PCI-E card might do the job. This card use the Marvell disk controller. Check with the manufacturer to see if the card will support boot devices with your motherboard if that function is needed.

The newer SSDs also use "garbage collection" which operates very much like the Windows "trim" function.

Check with Samsung to see the SSD is supported without AHCI active.

Pytanie brzmi - czy warto? W sumie, gdy rozbudowa kompa o nowsze podzespoły jest odroczona na jakiś czas, to mogłoby rozwiązać sprawę.

Tylko pytanie brzmi, jeśli oczywiście ktoś wie, nie chodzi mi o "wróżenie z fusów", co zauważalnego w pracy komputera otrzymam dokładając taką kartę SATAIII, AHCI itd. Czy to rzeczywiście wpłynie na wydajność, będzie zauważalne czy tylko tyle, że będę miał lepsze samopoczucie, że to mam? :-P

Grzebałem dalej i być może jednak jest tryb AHCI. Mostek południowy to ICH7 a dla niego są sterowniki AHCI. Karty SATAIII raczej nie opłaca mi się kupować.

korniszon  Dołączył: 02 Mar 2012
plwk, to może coś takiego jeśli nie używasz osobnej karty graficznej. Są jeszcze fajne karty na PCI-E dające sata3 i usb 3.0 o np taka. ;-)

Szkoda kasy i PCI-E mam zajęte. Chcemy poradę a nie pogawędzić ;-) .

izbkp  Dołączył: 15 Gru 2008
W przypadku starego sprzętu, bez portów 6Gb/s faktycznie chyba nie ma sensu pchać na siłę dysku SSD. Bo na takim sprzęcie całkiem podobne transfery będzie miał np dysk WD Caviar Blue 1TB... ;)

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
izbkp, mam plyte z 2007 roku ze zwyklym SATA i roznica jest kolosalna. Transfer to jedno, a czas dostepu to drugie.

plwk napisał/a:
Chcemy poradę a nie pogawędzić
:-P
Zmień płytę bo ta AHCI nie obsłuży. Taniej wyjdzie.

Do płyty mam "podpiętego" Windowsa.
Nawet przy ograniczeniu 3GB/s zwykły twardziel nie ma szans a szczególnie przy odczycie.

kelus  Dołączył: 15 Lip 2012
izbkp napisał/a:
W przypadku starego sprzętu, bez portów 6Gb/s faktycznie chyba nie ma sensu pchać na siłę dysku SSD. Bo na takim sprzęcie całkiem podobne transfery będzie miał np dysk WD Caviar Blue 1TB... ;)

Czasy dostępu też?

plwk napisał/a:
Do płyty mam "podpiętego" Windowsa.
Nawet przy ograniczeniu 3GB/s zwykły twardziel nie ma szans a szczególnie przy odczycie.

Jak do płyty masz podpiętego Windowsa? Masz OEM?? Znajdź taki punkt w licencji OEM gdzie jest napisane, że nie można zmienić płyty. Zresztą w części licencja ta jest niezgodna z prawodawstwem UE - był dość głośny proces w DE i klient wygrał. Nie mogę teraz znaleźć linka.

Zresztą AHCI nie jest koniecznością, bez tego również wszystko działa należycie.

Gdybym miał wymienić płytę główną to musiałbym również wymienić procesor i pamięci a to już za drogo.

dzerry,

Owszem, różnica pewna jest, jeśli chodzi o czas dostępu to nawet odczuwalna - ale nie jest to "różnica kolosalna" ;)

Pokazujesz jeden test, tam gdzie pokazują wiele różnorodnych testów w większości HDD mocno odstaje od SSD.

plwk, Gdybym te dyski podłączył do złącza SATA-3 6Gb/s to różnice byłyby kolosalne ;) I pewnie tak jest w testach o których piszesz. W tym co ja pokazałem chodzi o to, że na SATA-2 SSD nie może rozwinąć skrzydeł i działa nie wiele lepiej niż WD10EZEX ;)
ps. Swoją drogą sam się zdziwiłem jak najnowsza generacja dysków WD deklasuje rozwiązania starsze.

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
izbkp, moze masz racje, ja odczuwam kolosalna roznice w stosunku do 5 letniego dysku SATA. A gdybym podlaczyl nowego WD do starej plyty, to mialbym podobne wrazenia? Ja w przeciwienstwie do plwk jestem w trakcie totalnej zmiany bebechów, tyle, ze robie to na raty. Na razie SSD, karta graficzna, lepszy dysk USB, nastepny w kolejce jest zasilacz i obudowa. Kolejny przystanek bedzie bardziej bolesny, bo trzeba bedzie na raz kupic plyte, procesor i pamiec.

plwk, Możliwe. że bios F10 umożliwi uruchomienie AHCI na Twojej płycie.
Po wejściu do biosu klik CTRL+F1 powinno uruchomić się dodatkowe menu i tam być może coś....

dzerry napisał/a:
jestem w trakcie totalnej zmiany bebechów, tyle, ze robie to na raty

Ja też, ja też.

Skocz do: