K100D| FA 50mm/1.4| KIT 18-55| Pancolar 50mm/1.8
Znaczy się do systemu Cokin, tak? Też mam podróbki filtrów do Cokina i przy połączeniu polar + połówka szara + połówka niebieska widziałem duży spadek ostrości.masterblaster napisał/a:Dodam, że rozważałem użycie połówki szarej (mam takową 0,6 Hitech)
Parowóz, widziałem parowóz!!!
Ijon napisał/a:Znaczy się do systemu Cokin, tak? Też mam podróbki filtrów do Cokina i przy połączeniu polar + połówka szara + połówka niebieska widziałem duży spadek ostrości.masterblaster napisał/a:Dodam, że rozważałem użycie połówki szarej (mam takową 0,6 Hitech)
hijac3k napisał/a:a próbowałeś zdjęcia tylko szarą połówką? nie wystarczy zamiast polaryzacyjnego?
masterblaster napisał/a:No nie wiem, nieba to nie wyciągnie, tylko zmniejszy rozpiętość tonalną.
hijac3k napisał/a:masterblaster napisał/a:No nie wiem, nieba to nie wyciągnie, tylko zmniejszy rozpiętość tonalną.
Ale czy nie o to właśnie nam chodzi? Czy filtra polaryzacyjnego nie stosujemy w przypadku fotografii krajobrazu właśnie w tym celu: czyli, żeby je przyciemnić w stosunku do naturalnej barwy?
może to głupiepytanie, ale wybaczcie bo dopiero się uczę
masterblaster napisał/a:"wyciągania" błękitu z nieba
hijac3k napisał/a:masterblaster napisał/a:"wyciągania" błękitu z nieba
rozumiem, ze np stosując polaryzacyjny bedziesz mial na niebie także widoczne chmury (zwiększenie kontrastu poprzez przyciemnienie nieba? - czyli przyciemnianie "selektywne"), a stosując połówkowy szary przyciemniasz i chmury i niebo?
hijac3k napisał/a:masterblaster napisał/a:"wyciągania" błękitu z nieba
rozumiem, ze np stosując polaryzacyjny bedziesz mial na niebie także widoczne chmury (zwiększenie kontrastu poprzez przyciemnienie nieba? - czyli przyciemnianie "selektywne"
panoramio.com - ubite przez Google
picasaweb - ubite przez Google
Pare obiektywow, jakies tam body, filtry i statyw
Zapraszam do galerii: http://picasaweb.google.pl/Mad78s/