asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
Zeiss ma bardziej wyrownane wynika w centrom i na obrzezach. Poza tym pelna dziura wyraznie lepsza.

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Chlopaki ja tylko spekuluje po prostu bardzi jestem ciekawy tego Zeissa. alkos wiem, że pewnie bedzie lepszy od Pentaxa ale chciałbym wiedzieć jak bardzo (che che che). Po prostu różnica cenowa jest tak duża, że odnoszę wrażenie (może mylne), że jest to sprzęt dla maniaków albo dla snobów. Tak z ciekawości mając kase na taki zakup wybralibyście Zeisa 50/1.4 czy Ltd 43 1.9? :evilsmile:

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
awakqwq napisał/a:
Tak z ciekawości mając kase na taki zakup wybralibyście Zeisa 50/1.4 czy Ltd 43 1.9?

Ltd - dla AF. Ostrosc ostroscia, ale w wiekszosci przypadkow traci sie ją przez brak czasu na dokladne wyostrzenie... ;-)

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
No tak. Tylko z tego, co słyszałem, to w Ltd ten AF jest taki sobie.

PawelK  Dołączył: 03 Maj 2007
alkos napisał/a:
awakqwq napisał/a:
Tak z ciekawości mając kase na taki zakup wybralibyście Zeisa 50/1.4 czy Ltd 43 1.9?

Ltd - dla AF. Ostrosc ostroscia, ale w wiekszosci przypadkow traci sie ją przez brak czasu na dokladne wyostrzenie... ;-)

Wlasnie to jest bol, ktory ja przezywam obecnie, nie mam AFa... przezywam ciezkie mysleniowki ostatnio czy czasem nie zarzucic Contaxa SLR na rzecz Contaxa G i cyfrowej lustrzanki Pentaxa...

A co do Zeissow to MTFy to tylko liczby... ja tam nie wiem, uzywam tylko jednego zeissa 35/2,8 z mocowaniem C/Y i nie robilem nigdy jakichs porownan, nie analizowalem wykresow itd ale cos w tym musi byc z tym Zeissem bo jakos prawie zawsze to ten obiektyw mam zapiety do body choc mam inne... Moze akurat u mnie to kwetia ogniskowej, ale jakos nie wierze... poprostu to jest to cos czego nie potrafie okreslic liczbami poprostu, zdecia z Zeissa sa fajne, maja wlasnie ta jakosc jaka lubie i nie koniecznie chodzi tu o ostrosc...

White_Horse  Dołączył: 26 Cze 2007
PawelK
To jest tzw. "mejdżik" ;-)

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Michu napisał/a:
Tylko z tego, co słyszałem, to w Ltd ten AF jest taki sobie.
No jest troszke wolniejszy niż inne, ale to pewnie z powodu bardzo przyzwoitej budowy( metal i szkło, metal i szkło :mrgreen: )

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Michu napisał/a:
No tak. Tylko z tego, co słyszałem, to w Ltd ten AF jest taki sobie.

Źle słyszałeś. Taki sobie (w sensie, że wolny) jest w 77. W 31 i w 43 jest szybki, a nawet bardzo szybki... Zresztą ponoć w Limitedach DA jest też bardzo szybki, więc nie rozumiem skąd taka opinia.

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
77 jest wolny, ale tylko w korpusach ze słabym silniczkiem. W DSie jest wolny, owszem, ale np. w MZ7 śmiga aż miło. Ciekaw jestem jak w Z1-P i MZ-S.

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
tref napisał/a:
77 jest wolny, ale tylko w korpusach ze słabym silniczkiem. W DSie jest wolny, owszem, ale np. w MZ7 śmiga aż miło. Ciekaw jestem jak w Z1-P i MZ-S.

IMHO, zapięty do K10 jest wolny...

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
tref napisał/a:
Gdzieś w jednym z pierwszych wątków o K10D porównywałem AF w Z1p i kadyszce.

Cytat

i co wyszlo? Pewnie Z1p byl szybszy

asklop napisał/a:
Cytat

i co wyszlo? Pewnie Z1p byl szybszy

Tu porównanie z DS:
http://www.pentax.org.pl/...p?p=24633#24633
a tu dołożenie Z1p (wolniejszy od kadyszki)
http://www.pentax.org.pl/...p?p=24902#24902

(swoją drogą fajny wątek :))

[ Dodano: 2007-07-24, 21:49 ]
Bronek. Gdzie jest Bronek?

Jarek Dabrowski, dzieki za linki. Watek rzeka. Az nie chce sie tego czytac.
Doczytalem tylko, ze Samsung 10MP mial byc w Polsce od grudnia, a tak naprawde pojawil sie w sprzedazy w czerwcu. Niezly poslizg.

asklop napisał/a:
Samsung 10MP mial byc w Polsce od grudnia, a tak naprawde pojawil sie w sprzedazy w czerwcu
A szkła SDM, to co. Miały być w marcu, będą w sierpniu. A w Polsce pewnie w październiku.

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
argawen napisał/a:
A w Polsce pewnie w październiku

Optymista :evilsmile: :mrgreen: :mrgreen:

argawen, poslizg w czasie szkiel SDM to juz prawdziwa legenda. Malo jest firm, ktore w ten sposob traktuja swoich uzytkownikow. :-P

[ Dodano: 2007-07-25, 20:13 ]
Zdano, kubanki odebralem jak bylem w Polsce. Sa super. Teraz jeden stoi u mnie w domu a drugi na wsi u tesciowych. :lol:

asklop napisał/a:
Zdano, kubanki odebralem jak bylem w Polsce.
Uciekły od Fidela?

Jarek Dabrowski napisał/a:
Uciekły od Fidela?

taaaak, czarnulki, z bialymi zabkami i duzymi uszami ;-)

Cytat
argawen, poslizg w czasie szkiel SDM to juz prawdziwa legenda
Jestem ciekaw, czy było warto na nie czekać.

Skocz do: