jaro63  Dołączył: 20 Sty 2013
Magnetowid...po nowemu ?
Ludziee.... (czytaj Pentaxarianie), zmieniłem główny „wyświetlacz”w domu :mrgreen:
( bo zaraz cyfrowy sygnał będzie - tylko) !! :shock:

Okazuje się że i magnetowid rownież, mimo młodego wieku, na wcześniejszą emeryturę wysłać będzie trzeba.
Zorientowałem się że dzisiaj - dekoder DVB-T z twardym dyskiem, to taki współczesny – magnetowid.
I teraz mam problem. :cry:
Jaki dekoder i jaki dysk ?
Dekoder najlepiej żeby z tyłu miał gn. USB, (np. Ferguson Ariva T65).
Dobrze (ale nie koniecznie) gdyby zegar był na wyświetlaczu.
Przyzwoity pilot anie jakaś po-pierdółka.

Jaki dysk wybrać ? Bo w sklepie mówili że musi być z własnym zasilaczem. Czy to prawda ?
A może duży (pojemny) PenDrive ? :roll:

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
a nie masz wbudowanego dekodera dvb-t w tv ?
do tego tv który potrafi nagrywać na usb i wsio

jaro63 napisał/a:
w sklepie mówili że musi być z własnym zasilaczem.
no tak, często złącze usb nie ma odpowiedniej wydajności prądowej - ale zazwyczaj kieszenie do dysków mają możliwość podłączenia zasilacza

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
jaro63, możesz wykorzystać nadal stary magnetowid. Dokupujesz zewnętrzny dekoder DVB-T, łączysz go kablem Euro-Euro z magnetowidem i masz możliwość nagrywania kazdego odbieranego programu. Oczywiście najpierw programujesz dekoder. Dekoder zewnętrzny do koszt ok 100 zł a możesz do niego również podłaczyć zewnętrzny dysk lub pendriwe. Pzdr.

opiszon napisał/a:
a nie masz wbudowanego dekodera dvb-t w tv ?
do tego tv który potrafi nagrywać na usb i wsio

jaro63 napisał/a:
no tak, często złącze usb nie ma odpowiedniej wydajności prądowej - ale zazwyczaj kieszenie do dysków mają możliwość podłączenia zasilacza

Telewizor ma możliwość nagrywania, ale tylko to co w danym momencie oglądam. A ja bym chciał zaprogramować jak magnetowid.

Zasilacz zewnętrzny, cały czas by był włączony, bo chyba nie da się zrobić tak by pobierał prąd z dekodera, w czasie pracy (nagrywanie/odtwarzanie).
A poza tym to dodatkowy pobór prądu.

fuen  Dołączył: 13 Lis 2012
Mam wspomnianego fergusona, do tego dysk 320 gb i w zupełności mi wystarcza. Mam też tv z możliwością nagrywania na pamięci usb, ale ma toto jakąś kuchę i niby nagrywa, kiedy jest wyłączony, ale tylko dźwięk, w dodatku w czasie nagrywania nie można oglądać innych kanałów, a nagranych filmów nie można odtwarzać na komputerze. Ferguson jako nagrywarka jest imo ok, w czasie nagrywania można oglądać inne kanały z tego samego multipleksu, filmy to matrioszki, tuner zapisuje (jeśli są dostępne) alternatywne ścieżki dźwiękowe i napisy, można to sobie później odpalić na komputerze. Prawdopodobnie są lepsze tunery od tego fergusona, ale po zakupie pierwszego zadowalającego nie eksperymentowałem więcej.

powalos napisał/a:
jaro63, możesz wykorzystać nadal stary magnetowid. Dokupujesz zewnętrzny dekoder DVB-T, łączysz go kablem Euro-Euro z magnetowidem i masz możliwość nagrywania kazdego odbieranego programu. Oczywiście najpierw programujesz dekoder. Dekoder zewnętrzny do koszt ok 100 zł a możesz do niego również podłaczyć zewnętrzny dysk lub pendriwe. Pzdr.

Trochę to zbyt skomplikowane, no i chyba jakość nie taka, tak mi się wydaje.
Dekoder i tak kupię, tylko chciałbym dobrać razem oba urządzenia (dekoder i dysk).

skrzek  Dołączył: 28 Lis 2011
jaro63 napisał/a:
no tak, często złącze usb nie ma odpowiedniej wydajności prądowej - ale zazwyczaj kieszenie do dysków mają możliwość podłączenia zasilacza[/quote]

jaro63 napisał/a:
Zasilacz zewnętrzny, cały czas by był włączony, bo chyba nie da się zrobić tak by pobierał prąd z dekodera, w czasie pracy (nagrywanie/odtwarzanie).

Dysk 3,5' (cala) będzie wymagał dodatkowego zasilania.
Dysk 2,5 (taki z laptopów) tego zasilania nie potrzebuje - zasilany z usb.
Pendrive - różnie bywa, bo niektóre dekodery ich nie widzą w trybach nagrywania.

skrzek napisał/a:
Pendrive - różnie bywa, bo niektóre dekodery ich nie widzą w trybach nagrywania.
bo często jest tak, że dysk musi mieć więcej niż pewna minimalna wielkość, żeby dało się na nim nagrywać - tym sposobem znaczna większość pendrivów odpada (brat w dekoderze ma minimum 80GB żeby nagrywanie działało)

skrzek napisał/a:
jaro63 napisał/a:

jaro63 napisał/a:

Pendrive - różnie bywa, bo niektóre dekodery ich nie widzą w trybach nagrywania.[/quote]

No to 2,5' by rozwiązał problem, bo powinien być sformatowany na NTFS, a "pendrive" nie wiem czy się da?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
jaro63 napisał/a:

Zależy od wydajności prądowej złącza USB.
jaro63 napisał/a:
powinien być sformatowany na NTFS, a "pendrive" nie wiem czy się da?

Da się.

skrzek napisał/a:

No to 2,5' by rozwiązał problem, bo powinien być sformatowany na NTFS, a "pendrive" nie wiem czy się da?

[ Dodano: 2013-02-28, 19:31 ]
plwk napisał/a:
jaro63 napisał/a:

Zależy od wydajności prądowej złącza USB.
jaro63 napisał/a:
powinien być sformatowany na NTFS, a "pendrive" nie wiem czy się da?

Da się.

Ponoć 500 mA !!?

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
A na przykład mój telewizor ma w instrukcji, że na pamięć flash w ogóle nie nagrywa i już. Ma być dysk. Więc bywa różnie.
jaro63 napisał/a:
Trochę to zbyt skomplikowane, no i chyba jakość nie taka, tak mi się wydaje.
Jakość nie ta, oczywiście, poza tym nagrywanie na dysk z programów cyfrowych to o wiele większy komfort niż magnetowid. Zaznaczasz w przewodniku po programach, co ma nagrać, i sprzęt to nagra, nie trzeba się babrać z ustawianiem godziny rozpoczęcia i zakończenia. Inna sprawa, na czym to potem odtworzysz. Bo z racji ochrony praw autorskich u mnie jest wszystko poszyfrowane i to, co nagram w swoim telewizorze, odtworzę tylko w nim (w tym konkretnym egzemplarzu, a konkretnie w egzemplarzu z tym konkretnym egzemplarzem płyty głównej). Nie wiem, czy to ogólnie przyjęta zasada, czy też inne sprzęta tak nie mają...

PiotrR napisał/a:
Nie wiem, czy to ogólnie przyjęta zasada, czy też inne sprzęta tak nie mają...
ogólna norma
HDCP - http://pl.wikipedia.org/wiki/HDCP
dlatego czasami używa się właśnie urządzeń nagrywających analogowo, bo inaczej się nie da zrzucić danych

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
PiotrR napisał/a:
Bo z racji ochrony praw autorskich u mnie jest wszystko poszyfrowane i to, co nagram w swoim telewizorze, odtworzę tylko w nim (w tym konkretnym egzemplarzu, a konkretnie w egzemplarzu z tym konkretnym egzemplarzem płyty głównej). Nie wiem, czy to ogólnie przyjęta zasada, czy też inne sprzęta tak nie mają...

Niestety wszystkie nowe TV tak mają. Jakakolwiek awaria związana z płytą główną i wymianą któregoś z głównych elementów powoduje, że nie otworzy się nawet programów uprzednio nagranych. Teoretycznie serwisy po wykonaniu naprawy powinny informować o tym klienta, ale kto to robi? :-( Pzdr.

powalos napisał/a:
PiotrR napisał/a:
Bo z racji ochrony praw autorskich u mnie jest wszystko poszyfrowane i to, co nagram w swoim telewizorze, odtworzę tylko w nim (w tym konkretnym egzemplarzu, a konkretnie w egzemplarzu z tym konkretnym egzemplarzem płyty głównej). Nie wiem, czy to ogólnie przyjęta zasada, czy też inne sprzęta tak nie mają...

Niestety wszystkie nowe TV tak mają. Jakakolwiek awaria związana z płytą główną i wymianą któregoś z głównych elementów powoduje, że nie otworzy się nawet programów uprzednio nagranych. Teoretycznie serwisy po wykonaniu naprawy powinny informować o tym klienta, ale kto to robi? :-( Pzdr.

Czyżby to ACTA przez drzwi kuchenne?

nie

Skocz do: