Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
K-5 i zdjęcia zepsute przez stabilizację matrycy?
Dziś moja kapiątka dała ciała. Światło było ok (ISO 160, f 2,8 - czasy od 1/80 do 1/320) więc zrobiłem kilka zdjęć i przy obróbce zonk - przy czasach 1/100 i 1/125 zdjęcia są nieostre. Zdaje się, że przypadłość znana z użytkowanego wcześniej K-x niestety nadal prześladuje Pentaksa :-(
Przykłady:
1/100

1/80

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Enzo, który FW?

jorge.martinez, najnowsiejszy - 1.14

Adam Sławomir  Dołączył: 07 Maj 2007
Firmware nie ma znaczenia. Shutter blur objawia się właśnie przy czasach w okolicy 1/100. Mam to samo na na mojej K-5. Niestety pozostaje TaV albo M i trzymanie się poza zakresem 1/80-1/125. Na 1/160 już jest dobrze podobnie jak od 1/60 w górę (dłuższe czasy).
W sumie to dziwne bo temat shutter blura w K-5 się jeszcze nie pojawił chyba. Przynajmniej ja sobie nie przypominam. Czyżby wszyscy go zaakceptowali czy mają to "wybrane" egzemplarze.

Adam Sławomir napisał/a:
1/80-1/125

Na 1/80 jest już ok - stąd przykład. Problematyczne są 1/100 i 1/125.
Adam Sławomir napisał/a:
Czyżby wszyscy go zaakceptowali

Dlatego dałem pytajnik na końcu tematu bo raz, że nie pamiętam, żeby ktoś na to narzekał a dwa, że mi do głowy nie przychodziło, że producent tego nie wyeliminował.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Takie problemy miałem jeszcze w K10D.

Jarek Dabrowski napisał/a:
Takie problemy miałem jeszcze w K10D.

Czyli to nie błąd tylko tradycja. Alleluja!

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Adam Sławomir napisał/a:
Shutter blur objawia się właśnie przy czasach w okolicy 1/100. Mam to samo na na mojej K-5.
Ale Shutter Blur to kwestia wytłumienia migawki, a nie stabilizacji matrycy i w K-5 został zredukowany:
http://falklumo.blogspot....r-with-slr.html
http://falklumo.blogspot....-5-shutter.html
Przeważnie używam czasów pomiędzy 1/60, a 1/200s i ani w K-5, ani w K-5IIs nie zauważyłem problemów.

b-bar01  Dołączył: 09 Lip 2010
Enzo napisał/a:
że przypadłość znana z użytkowanego wcześniej K-x

w moim K-x nic takiego się nie pojawia, chyba że nie poczekam aż zapali się "rączka"
a to fragment testu na optycznych:
Cytat
Na koniec jeszcze jedna kwestia, która być może wymaga wyjaśnienia. W sieci pojawiły się informacje, że K-5 może słabo tłumić drgania lustra i lub jego komory, przez co przy pewnych czasach ekspozycji, mimo stosowania wstępnego podnoszenia, zdjęcia są rozmazane. Zdecydowaliśmy się to sprawdzić. Używając przysłony f/8.0 i zmieniając przy tym lekko oświetlenie tablicy oraz czułość (w rozsądnych granicach), wykonaliśmy zdjęcia tablicy do testowania rozdzielczości dla wszystkich czasów ekspozycji z zakresu od 1/200 do 1/10 sekundy. Dla wszystkich uzyskanych w ten sposób zdjęć wyznaczyliśmy wartości MTF50 zarówno dla granic poziomych, jak i pionowych. Okazało się, że nie pokazują one między sobą żadnych istotnych różnic, wyraźnie wykraczających poza błędy pomiarowe. Mówiąc inaczej, żaden czas ekspozycji nie pokazywał jakiegoś zauważalnego rozmycia, a zdjęcia uzyskane na wszystkich czasach ekspozycji wyglądały podobnie.

b-bar01 napisał/a:
a to fragment testu na optycznych:
Akurat nie jestem przekonany, na ile dokładnie Optyczni to sprawdzili - Arek wprawdzie czytał zalinkowane wyżej opracowanie Falka, ale Krzysiek, który robił ten test już niekoniecznie (zwłaszcza patrząc na to, jak sformułował ten akapit). W każdym razie Falkowi wyszedł spadek rozdzielczości (mniejszy niż w K-7, ale większy niż w K20D), a Optycznym nie, czyli co - mieli lepszy egzemplarz (gdzie to zapisać :-P ), czy po prostu nie przyłożyli się do pomiarów?

b-bar01 napisał/a:
fragment testu na optycznych

Aha. Czyli umówmy się, że to w ogóle nie miało miejsca. W takim razie zmienię tytuł na K-5 kontra UFO bo jakoś zdjęcia które zrobiłem wyostrzyć się od dywagacji Optycznych nie chcą. Co do K-x to jest na tym forum dość spory wątek w tym temacie i niestety ten typ tak ma. Jak widać nie tylko on. I żeby nie było, że narzekam - bardzo lubię ten aparat (tak jak poprzedniego K-x) stąd moje negatywne zaskoczenie, że przy dobrym świetle potrafi zrobić takiego psikusa.

Enzo, ale shutter blur nie dotyczy tylko Pentaksa, to ogólnie problem aparatów z migawką szczelinową, tyle, że jedne dotyka mocniej inne słabiej - być może, że masz słabiej wytłumiony egzemplarz, albo wytłumienie migawki się po prostu zużyło.

qarabasz  Dołączył: 08 Gru 2011
Aż sprawdziłem u siebie; 1/60, 1/80 i tak dalej do 200. wszystko idealne.
Może jednak warto wspomnieć, że moja k-5 spędziła pół roku na zagranicznych wojażach i wróciła całkowicia odmieniona wewnętrznie (z nową płytą, nowym układem redukcji wstrząsów i niewiadomo-czym-jeszcze)
Dodam (choć nie wiem, czy ma to związek ze sprawą), że mój aparacik cierpiał na coś takiego: http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=39510
Zastanowiłbym się nad serwisem.....
pozdrawiam.

Skocz do: