Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
PentaGrupa na FB | Zapraszam również na moją stronę poświęconą fotografii nieruchomości - bshots.pl
K-30 // S 10-20/4-5.6 // DAL 18-55 // DAL 50-200 // 28/2.8 // 50/1.7 // M42 200/4 // M42 58/2
K-30 + Kit 18-55 WR + Helios 44m-4
Setniew napisał/a:Nowe sterowniki baaaaardzo poprawiają możliwości AF k-30 :)
K-5IIs, K-5, K10D+D-BG2+KatzEye+0-ME53
DA10-17/3.5-4.5, DA12-24/4, FA31/1.8 Limited, FA35/2, FA43/1.9 Limited, FA50/1.4, FA77/1.8 Limited, DFA100/2.8 Macro, DA*200/2.8
AF-540 FGZ
K-30 + Kit 18-55 WR + Helios 44m-4
Podejrzewam co może być. Aby to sprawdzić możesz wykonać jeden prosty test. Przestawić aparat w tryb manulanego ustawiania ostrości, przezoomować na ogniskową 55mm i zrobić zdjęcie (może być nieostre). Potem jak zgrasz plik na kompa to sprawdź jaką ma zapisaną ogniskową w EXIFie. Jak podasz tą ogniskową to pogadamy dalej.sherkan069 napisał/a:Witam. W końcu go mam Pentax K-30 + kit 18-55 DAL. Wszystko fajnie ale zauważyłem, że mechanizm AF ostrzy fajnie na 18-45 mm. Natomiast 45-55 Af przebiega całą skalę i nie potrafi nastawić ostrości . Wskaźnik potwierdzenia ostrości miga i niemożliwe jest wykonanie zdjęcia
Hmm... no cóż, nie Ty pierwszy masz taki problem. Ale niestety to oznacza że obiektyw jest uszkodzony. Zazwyczaj nie jest to duże uszkodzenie ale wymaga rozebrania obiektywu. Problem polega na tym że każdy obiektyw z elektroniką przekazuje do korpusu wiele parametrów w tym ogniskową. Ogniskowa jest potrzebna do prawidłowego działania układu AFa. Gdy podawana ogniskowa jest zła to efekty działania AFa są takie jak sam mogłeś doświadczyć. Aby obiektyw typu zoom mógł przekazać poprawną informację o ogniskowej musi ją odczytać z położenia pierścienia zoom'a. Do tego służy mu enkoder który składa się z elastycznej taśmy ze ścieżkami przewodzącymi ułożonymi w specjalny kod Graya i styków elektrycznych które przesuwają się po tych ścieżkach. Jeśli jeden ze styków nie łączy to może się pojawić błędny odczyt ogniskowej. Styk może być lekko skrzywiony albo urwany a czasem taśma ze ścieżkami się może uszkodzić. Przyczyn tej usterki może być wiele zaczynając od wad konstrukcyjnych obiektywu a kończąc na tym że ktoś wcześniej w nim grzebał. Naprawa nie powinna być jakoś specjalnie skomplikowana ale jak nie masz do tego smykałki to najlepiej oddaj ten obiektyw we wprawne ręce jakiegoś serwisanta. Oczywiście jak obiektyw jest na gwarancji to naprawę masz za darmo w serwisie Apollo.sherkan069 napisał/a:Trafiłeś chyba w dychę Mówięc krótko dostałem szczękoopadu !!! O QUFA!!!! wykonałem zdjęcie zgodnie z instrukcją. Obiektyw nastawiony na 55mm. Tryb Mf. A dane z Exifu ??? Podaje ogniskowa 26mm !!! Się pytam więc grzecznie...WTF ???? Hmm. No dobra ale na spokojnie. O co chodzi? skąd to się wzięło ?
Polecam się na przyszłość.sherkan069 napisał/a:Tak czy siak dziękuje wszystkim za zainteresowanie tematem i udzieloną pomoc w rozwiązaniu problemu