sherkan069  Dołączył: 02 Wrz 2011
K-30 + kit 18-55 problemy z ostrzeniem na długim końcu
Witam. W końcu go mam ;-) Pentax K-30 + kit 18-55 DAL. Wszystko fajnie ale zauważyłem, że mechanizm AF ostrzy fajnie na 18-45 mm. Natomiast 45-55 Af przebiega całą skalę i nie potrafi nastawić ostrości . Wskaźnik potwierdzenia ostrości miga i niemożliwe jest wykonanie zdjęcia :-( Takie zachowanie występuje tylko przy korzystaniu z wizjera. W LV wszystko działa prawidłowo w pełnym zakresie 18-55. Skąd nieostrośc 45-55 przy korzystaniu z wizjera?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Nie wiemy na co próbowałeś ostrzyc i w jakich warunkach. Na długim końcu kit jest ciemny i potrzebuje kontrastowych przejść aby nie mieć problemów z ostrzeniem.

x4rd  Dołączył: 07 Mar 2012
Masz zainstalowany najnowsze sterowniki? Ostatnio wypuścili bodajże 1.03 ;)

Setniew  Dołączył: 22 Lip 2012
Nowe sterowniki baaaaardzo poprawiają możliwości AF k-30 :)

Gigant  Dołączył: 19 Sty 2013
Setniew, Prawda

scordia  Dołączył: 13 Lut 2009
Setniew napisał/a:
Nowe sterowniki baaaaardzo poprawiają możliwości AF k-30 :)

Nie zauważyłem żeby tak było. Oczywiście moge nie mieć tych obiektywów których praca w trybie filmowania została poprawiona ale z tymi które mam różnicy specjalnej nie widze. Ostrzy jak ostrzył. Czyli bardzo dobrze :-D

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Kit, to zestaw, a nie plasticzany obiektyw, a firmware, to nie sterowniki. :roll:

Miałem K-r kiedyś i była bezproblemowa praca 18-55 DAL z K-r. To nie jest kwestia jakiejś ogólnej nieostrości w całym zakresie. Jest wyraźna różnica na 45mm. W zakresie 18-45 ostrzenie super szybkie i precyzyjne a 45-55 brak jakiejkolwiek możliwości ustawienia ostrości mimo pracy wiertarki.

Mam już firmware 1.03 - też liczyłem na to że się uda. Ale probled jest dalej identyczny.

Ostrzyłem w słoneczny dzień na oświetloną stronę bloku w różne kontrastowe miejsca. Normalnie każdy obiektyw by chwycił. Zmieniałem ustawienia iso , ilośc punktów AF , sposób pomiaru światła , tryb AF.S i AF.C i zero efektu. A wystrczy zejśc poniżej 45mm i na jakichkolwiek parametrach ostrzy idealnie.

CZy to może być wadliwy obiektyw?

Czy to może tylko potrzeba dokonania mikroregulacji ?

Acha! Kilkukrotnie odkręcałem i zakładałem obiektyw. Styki wydają się ok tak na oko.

Na razie szukam rozwiązania na forum. Za miesiąc kupuję tamrona 17-50 f 2,8 i jak się nie uda to razem z Tamrnem wyślę aparat do Apollo czy gdzie tam Pentax ma serwis i niech się bawią. Byle nie za długo i nie za drogo. Zdjęcia uciekaja :evil:

Gigant  Dołączył: 19 Sty 2013
u mnie jest wszystko ok ostrzy jak powinien przy tym zakresie

ZbyszekB  Dołączył: 27 Wrz 2010
Re: K-30 + kit 18-55 problemy z ostrzeniem na długim końcu
sherkan069 napisał/a:
Witam. W końcu go mam ;-) Pentax K-30 + kit 18-55 DAL. Wszystko fajnie ale zauważyłem, że mechanizm AF ostrzy fajnie na 18-45 mm. Natomiast 45-55 Af przebiega całą skalę i nie potrafi nastawić ostrości . Wskaźnik potwierdzenia ostrości miga i niemożliwe jest wykonanie zdjęcia :-(
Podejrzewam co może być. Aby to sprawdzić możesz wykonać jeden prosty test. 8-) Przestawić aparat w tryb manulanego ustawiania ostrości, przezoomować na ogniskową 55mm i zrobić zdjęcie (może być nieostre). Potem jak zgrasz plik na kompa to sprawdź jaką ma zapisaną ogniskową w EXIFie. Jak podasz tą ogniskową to pogadamy dalej. :-P

Trafiłeś chyba w dychę ;-) Mówięc krótko dostałem szczękoopadu !!! O QUFA!!!! wykonałem zdjęcie zgodnie z instrukcją. Obiektyw nastawiony na 55mm. Tryb Mf. A dane z Exifu ??? Podaje ogniskowa 26mm !!! Się pytam więc grzecznie...WTF ???? Hmm. No dobra ale na spokojnie. O co chodzi? skąd to się wzięło ?

sherkan069 napisał/a:
Trafiłeś chyba w dychę ;-) Mówięc krótko dostałem szczękoopadu !!! O QUFA!!!! wykonałem zdjęcie zgodnie z instrukcją. Obiektyw nastawiony na 55mm. Tryb Mf. A dane z Exifu ??? Podaje ogniskowa 26mm !!! Się pytam więc grzecznie...WTF ???? Hmm. No dobra ale na spokojnie. O co chodzi? skąd to się wzięło ?
Hmm... no cóż, nie Ty pierwszy masz taki problem. ;-) Ale niestety to oznacza że obiektyw jest uszkodzony. Zazwyczaj nie jest to duże uszkodzenie ale wymaga rozebrania obiektywu. Problem polega na tym że każdy obiektyw z elektroniką przekazuje do korpusu wiele parametrów w tym ogniskową. Ogniskowa jest potrzebna do prawidłowego działania układu AFa. Gdy podawana ogniskowa jest zła to efekty działania AFa są takie jak sam mogłeś doświadczyć. Aby obiektyw typu zoom mógł przekazać poprawną informację o ogniskowej musi ją odczytać z położenia pierścienia zoom'a. Do tego służy mu enkoder który składa się z elastycznej taśmy ze ścieżkami przewodzącymi ułożonymi w specjalny kod Graya i styków elektrycznych które przesuwają się po tych ścieżkach. Jeśli jeden ze styków nie łączy to może się pojawić błędny odczyt ogniskowej. Styk może być lekko skrzywiony albo urwany a czasem taśma ze ścieżkami się może uszkodzić. Przyczyn tej usterki może być wiele zaczynając od wad konstrukcyjnych obiektywu a kończąc na tym że ktoś wcześniej w nim grzebał. Naprawa nie powinna być jakoś specjalnie skomplikowana ale jak nie masz do tego smykałki to najlepiej oddaj ten obiektyw we wprawne ręce jakiegoś serwisanta. Oczywiście jak obiektyw jest na gwarancji to naprawę masz za darmo w serwisie Apollo. :-)

Edit:
Dodam jeszcze dlaczego w LV ustawianie ostrości działało. Spowodowane jest to zupełnie innym mechanizmem pomiaru punktu ostrości i z tego powodu przy LV działało nawet przy nieprawidłowej ogniskowej.

To ma ręce i nogi nawet. Ulżyłeś mi bardzo tą diagnozą. Nie wiążę żadnej nadzieji z tym obiektywem i mam go na sztukę jeszcze kilka tygodni tylko. Naczytałem się o serwisie Apollo wielu dziwnych rzeczy na tym forum i cieszę się że to wada obietywu a nie aparatu. Najwyraźniej będę teraz miał okazję osobiście napisać opinię o serwisie Apollo. Mam nadzieję, że pozytywną. Tak czy siak dziękuje wszystkim za zainteresowanie tematem i udzieloną pomoc w rozwiązaniu problemu :-) :-B

sherkan069 napisał/a:
Tak czy siak dziękuje wszystkim za zainteresowanie tematem i udzieloną pomoc w rozwiązaniu problemu :-) :-B
Polecam się na przyszłość. :-)

Skocz do: