Akurat tutaj to jest uzasadnione, bo to jest korekta jaka trzeba wprowadzic w MX'ie z matowka od LX'a.Dada napisał/a:zawsze wydawało mi się, że EV służy do czego innego, niż oceny jasności matówki.
pozdrawiam,
dzerrry
No tak, ale to daje porównanie tylko wyłącznie pomiędzy tymi dwoma modelami.dzerry napisał/a:to jest korekta jaka trzeba wprowadzic w MX'ie z matowka od LX'a.
Są dwa lematy Dady-Opiszona.
Trzeci lemat Dady - FuFu w kwadracie jest boskie.
Pozdrowienia z jaskini Kicka
CytatSama matowka LX'a jest o 1/3 EV jasniejsza niz ta w MX.
pozdrawiam,
dzerrry
MZ-S, BG-10, AF-500 FTZ, FA 50 1.4, D FA 100 MACRO 2.8 i dwie sigmy 17-35 i 50-500
Moje zdjęcia do oceny:
http://pentax.org.pl/view...der=asc&start=0
Dada napisał/a:WuWu84, akurat mam P30T. Sam się dziwię tej matówce. Być może ktoś ją wymienił. W końcu te aparaty maja trochę lat i niekoniecznie są w 100 % oryginalne.
wodu napisał/a:Co do Pentaxa - z tego co widze to na ebayu jest sporo ME-Super, wiec moze sie skusze, choc najpierw wolalbym takowego troche pomacać :)
Sa jeszcze matowki wypuszczone razem z LX 2000 i to one sa unzwana za najjaśniejsze - przynajmniej w odczuciu, bo po zmierzeniu to faktycznie raptem +1/3 EV w stosunku do standardowych.Grzechotnik napisał/a:Pentax LX lub MX i matówka typu SD11.
pozdrawiam,
dzerrry