GrzesiekP  Dołączył: 22 Gru 2012
K-r + Tamron 17-50 front focus
Pierwszy post więc się najpierw się przywitam - Dzień dobry.
Jako nowy użytkownik Kr mam nadzieję że pomożecie rozwiązać mi problem. Otóż do wspomnianego body Kr dokupiłem Tamrona 17-50 f2.8, niestety przy pierwszych próbach przy pełnej dziurze i maksymalnej ogniskowej można było doszukać się mydełka. Hmm pierwsza myśl pewnie front lub back fokus. Obiektyw zakupiony w sklepie internetowym gdzie "został sprawdzony w ramach Programu Bezpieczne Zakupy a autofocus jest skalibrowany prawidłowo", przetestowany również na pentaxie K2000 gdzie działa prawidłowo ostrzy dobrze już od 2.8. Wniosek - pewnie body Kr wykazuje front focus. Seria testów (karty testowe, banknoty itp ;) w domowych warunkach potwierdziły problem. Ale przecież Kr posiada regulację AF.... i się zaczęło. Jeżeli AF skoryguje na -10 to fotki przy f2.8 i max ogniskowej 50mm wychodzą ostro. Pomyślałem problem rozwiązany, niestety do czasu gdy zrobiłem kilka fotek bloku z naprzeciwka - mydło. AF uszkodzony ??? Myślicie że na tej podstawie można oddać body na gwarancję do serwisu? Może mieliście podobne przygody? HELP

f2.8 50mm, AF korekta 0

f2.8 50mm, AF korekta-10

f2.8 50mm, AF korekta 0

f2.8 50mm, AF korekta-10

bilko  Dołączył: 27 Paź 2009
a czy obie serie zdjęć robiłeś w tych samych warunkach oświetleniowych?
AF w k-r czasami bywa wrażliwy na światło żarówkowe

Zdięcia zrobione dziś przy świetle dziennym.

[ Dodano: 2012-12-22, 15:35 ]
Dodam że K2000 (Km) + Tamron 17-50 bez problemu radzi sobie w obu sytuacjach. Zdjęcia wychodzą z należytą ostrością.

bilko  Dołączył: 27 Paź 2009
te tamrony tak mają, strzelają 'to tu, to tam' że tak się wyrażę, cytując tekst pewnej piosenki :mrgreen:
a na poważnie, może spróbuj na wartości pośredniej (-5) dla różnych odległości

Tamron na 99 % jest ok, gdyby z nim był jakiś problem to na K2000 też by wyszło. Kr nawet z obiektywem kitowym wykazuje FF ale trudniej to zauważyć ponieważ jest większa GO. Gdyby FF był taki sam dla różnych odległości od fotografowanego obiektu to pół biedy - korekta w body i po problemie. Ale tak nie jest. Po świętach chyba odeślę do serwisu, mam nadzieję że go skalibrują odpowiednio.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Niestety ale szkło pracujące z jednym body idealnie z drugim może mieć kłopoty.

k33l  Dołączył: 20 Lut 2010
GrzesiekP wysyłaj do serwisu Tamrona razem z body, tydzień czasu i masz szkło po regulacji pod twoje body, ostatnio wysyłałem i szybko się uwinęli, wgrali nowy program do obiektywu i teraz jest ok. Aż dziw bierze że obiektywy mają oprogramowanie :D

pazuzu88  Dołączył: 14 Kwi 2011
Ja bym na Twoim miejscu postarał się pożyczyć jakąś jasną stałkę, pewną co do AF. Na niej sprawdził korpus. Jak jest jakiś bf czy af to wysyłałbym jednak korpus najpierw do kalibracji (niestety mi trzymali miesiąć ) Ale dzięki temu teraz wiem że jak jest jakiś problem (co dziwne od tamtej pory nie ma mimo że przerobiłem 3 jasne stałki) to leży on po stronie szkła.

Stałki mam ale manualne: Boaha-9 50/2.8 oraz MIR-24M 35/2. Na nich również testowałem body a w zasadzie potwierdzenie ostrości. W obu przypadkach wypada front focus Kr

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
GrzesiekP napisał/a:
Obiektyw zakupiony w sklepie internetowym gdzie "został sprawdzony w ramach Programu Bezpieczne Zakupy a autofocus jest skalibrowany prawidłowo"
Jak widzę tego typu napisy, to omijam takie sklepy szerokim łukiem. Najwyraźniej sprzedawca nie ma pojęcia o czym pisze. To, że obiektyw został skalibrowany do jakiegoś body nie oznacza, że z innym będzie pracował prawidłowo. Inaczej serwis firmowy nie wymagałby przysyłania obiektywu z aparatem do kalibracji, tylko kalibrowałby na wzorcowym body. Albo już w fabryce kalibrowano obiektywy jak trzeba.

GrzesiekP, wyślij do kalibracji i po sprawie.

pazuzu88  Dołączył: 14 Kwi 2011
GrzesiekP napisał/a:
Stałki mam ale manualne: Boaha-9 50/2.8 oraz MIR-24M 35/2. Na nich również testowałem body a w zasadzie potwierdzenie ostrości. W obu przypadkach wypada front focus Kr

Manualne szkła są jednak obarczone pewnym błędem (jeśli chodzi o potwierdzenie ostrości) jednak jeśli na obu jest to samo, to ustaw mikroregulacje na niwelowanie front focusa, i zobacz czy się poprawia, jeśli tak to pakuj aparat i do serwisu. Pamiętaj że sporo egzemplarzy K-r miało front focus (m.in. mój egzemplarz).

Witam aparacik jakiś czas temu wrócił z serwisu ale niestety bez pozytywnego efektu. Kalibracja w serwisie Pentaxa polega na przesunięciu w Debug Mode parametru autofocusa i na tym koniec. Tyle to każdy z nas może sobie zrobić samemu w domu gdy mu braknie skali w mikroregulacji. Tylko co zrobić gdy autofocus nie ma stałego FF lub BF tylko przy różnych warunkach raz jest FF a w innym przypadku jest BF - jednym słowem tragedia. Body Kr sprzedałem bo nie miałem sił udowadniać tego serwisowi.

Przymierzałem się do zakupu K7 ale traf chciał, że na horyzoncie pojawił się Kr w dobrej cenie, praktycznie po sąsiedzku więc zaryzykowałem i na nowo nabyłem Kr :) Po wstępnych oględzinach u sprzedawcy aparat wydawał się OK. Po powrocie do domu na spokojnie zabrałem się za testy wykonane w podobnych warunkach co poprzednie body. I tu moje miłe zaskoczenie, można powiedzieć że współpraca z Tamronem 17-50 wzorowa. Nie potrzebna jest nawet mikroregulacja w body :)

Myślę że wniosek nasuwa się jeden, poprzednie body miało skopany soft i tyle.

Poniżej przykłady z nowego body Kr:

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
GrzesiekP napisał/a:
wrócił z serwisu ale niestety bez pozytywnego efektu. Kalibracja w serwisie Pentaxa
Popełniłeś błąd w adresowaniu przesyłki. Aparat z obiektywem należało wysłać do kalibracji, ale do Foto-techniki (przedstawiciel Tamrona), a nie do Pentaxa. Pentax nie skalibruje Tamrona, bo nie ma maszyny do kalibracji. Więc, jak napisałeś, ograniczą się do przesunięcia suwaczka w menu kalibracji, czyli nie zrobią nic!

Pentagram rozumiem że w tej sytuacji serwis Tamrona kalibruje body do obiektywu a nie odwrotnie, dobrze zrozumiałem?

b-bar01  Dołączył: 09 Lip 2010
GrzesiekP napisał/a:
serwis Tamrona kalibruje body do obiektywu a nie odwrotnie, dobrze zrozumiałem?

serwis Tamrona kalibruje obiektyw
serwis Pentaxa kalibruje body

hitman1986  Dołączył: 17 Mar 2008
GrzesiekP napisał/a:
w tej sytuacji serwis Tamrona kalibruje body do obiektywu a nie odwrotnie, dobrze zrozumiałem?

Jak wysyłasz Tamrona i body Pentaksa do Fototechniki, to oni kalibrują jedynie obiektyw, body nie ruszając. Ja tak zrobiłem ze swoim i tak jak wcześniej miało FF na 17mm i BF na 50, tak teraz ostrzy w punkt na całej długości.

To jaki sens jest kalibrować poprawnie ostrzący obiektyw do "wadliwego" body? Zazwyczaj szkło się zostawia a wymienia się body. Więc za każdym razem należało by wysyłać cały zestaw to producenta szklarni aby nam to kalibrował. Nie czarujmy się, ewidentnie poprzedni Kr miał problemy z autofocusem skoro na nowym oraz na K2000 wszystko jest OK.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Nie wiadomo, praktyka pokazuje, że zarówno body jak i obiektyw mają w tym jakiś udział. Można wziąć dwa dobrze ostrzące zestawy, zamienić obiektywy i okaże się, że nowe zestawy nie działają poprawnie. Mam w domu trzy cyfrowe body i gdy na stałoogniskowych jest na wszystkich OK to zoomy z każdym zachowują się inaczej.

Zgadzam się z tobą, problem autofocusa dotyczy zarówno body jak i obiektywów. Mi jednak chodzi o mój konkretny przypadek. Gdybym oddał obiektyw i wadliwe body na serwis do Tamrona (jak sugerowali poprzednicy) to obiektyw ten chyba już bym go nigdy nie podpiął do innego body. W moim przypadku na 100% body miało problem, na szczęście ja już nie mam tego problemu. Nowe body spisuję się bardzo dobrze i myślę że na tym można poprzestać. "Ciągnę" dalej ten wątek dla osób które ewentualnie stoją przed zakupem używanego sprzętu (szczególnie Kr). Aby miały świadomość tego, że kupowanie na odległość może się skończyć frustracją. Jeżeli jesteśmy pewni naszej szklarni, to należy przed zakupem body przetestować zestaw aby uniknąć przykrych niespodzianek.

rey  Dołączył: 12 Paź 2009
Z kupowania na odległość powiadasz? :evilsmile:

Swojego K-r kupiłem w Auchan, niby go macałem i było ok, w praniu wyszło inaczej. Różnice w korektach w dziennym i żarowym była do tego stopnia uciążliwa, że nie dało się normalnie funkcjonować. Regulacje w Apollo sprowadzały się do globalnego przesunięcia skali o ileś tam jednostek i problem pozostawał bez zmian. Dopiero po wizycie we Francji aparat zaczął jakoś działać, ale zniesmaczony doświadczeniami ciągle doszukiwałem się rozjazdów AF, w końcu kupiłem K-5.

Nie odważył bym się na użytkowanie tamiego z K-rem z jego skłonnościami do rozjazdów w sztucznym. Dzisiaj wysłałem T17-50 wraz z K-5 do kalibracji, problemem było m.in. różne ostrzenie w zmiennych warunkach oświetleniowych, czego dawno już nie doświadczyłem, tzn aparat ustawiony w żarowym w dziennym dawał kompletne mydełko :roll:

Skocz do: