K-5/K10D + S17-50, 21Ltd, 35Ltd, DA*55, FA135
K-5/K10D + S17-50, 21Ltd, 35Ltd, DA*55, FA135
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
K10D + Tamron 17-50mm F2.8 IF + Sigma 105mm f2.8 EX DG Macro + Pentax 18-55 3,5-5,6 AL + Metz 48 AF-1
www.morawiec.info Fotografia Zbliżeniowa
Jak widzę tego typu napisy, to omijam takie sklepy szerokim łukiem. Najwyraźniej sprzedawca nie ma pojęcia o czym pisze. To, że obiektyw został skalibrowany do jakiegoś body nie oznacza, że z innym będzie pracował prawidłowo. Inaczej serwis firmowy nie wymagałby przysyłania obiektywu z aparatem do kalibracji, tylko kalibrowałby na wzorcowym body. Albo już w fabryce kalibrowano obiektywy jak trzeba.GrzesiekP napisał/a:Obiektyw zakupiony w sklepie internetowym gdzie "został sprawdzony w ramach Programu Bezpieczne Zakupy a autofocus jest skalibrowany prawidłowo"
GrzesiekP napisał/a:Stałki mam ale manualne: Boaha-9 50/2.8 oraz MIR-24M 35/2. Na nich również testowałem body a w zasadzie potwierdzenie ostrości. W obu przypadkach wypada front focus Kr
Popełniłeś błąd w adresowaniu przesyłki. Aparat z obiektywem należało wysłać do kalibracji, ale do Foto-techniki (przedstawiciel Tamrona), a nie do Pentaxa. Pentax nie skalibruje Tamrona, bo nie ma maszyny do kalibracji. Więc, jak napisałeś, ograniczą się do przesunięcia suwaczka w menu kalibracji, czyli nie zrobią nic!GrzesiekP napisał/a:wrócił z serwisu ale niestety bez pozytywnego efektu. Kalibracja w serwisie Pentaxa
GrzesiekP napisał/a:serwis Tamrona kalibruje body do obiektywu a nie odwrotnie, dobrze zrozumiałem?
Praktica & Sonnar i takie tam inne
GrzesiekP napisał/a:w tej sytuacji serwis Tamrona kalibruje body do obiektywu a nie odwrotnie, dobrze zrozumiałem?
Lubię puszki i szkła
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
A7lll
PRACTICE MAKES PERFECT!