pozdrawiam,
dzerrry
mygosia napisał/a:A ja mam ogródek do przekopania
K-5 | DA 12-24 | DA 14 | DA 18-135 | DA 55-300 | FA 35 | FA 50 | poradzieckie stałki | kompletny brak talentu
dzerry napisał/a:Arti, nie zapominaj o zwiększonej emisji CO2.
Pozdrawiam
Arti
Prawda.tatsuo_ki napisał/a:Lokalne społeczności żyją w przeświadczeniu, że jak jest spalarnia, to jest brudno i śmierdzi, a to nieprawda.
Nieprawda.tatsuo_ki napisał/a:Tymczasem ci, którzy powinni, nic nie robią z takim stanem świadomości.
mygosia napisał/a:Kurcze - tyle energii poszło w gwizdek! A ja mam ogródek do przekopania - może wpadniesz Pawle?
Robert napisał/a:mygosia napisał/a:
Kurcze - tyle energii poszło w gwizdek! A ja mam ogródek do przekopania - może wpadniesz Pawle?
Każesz chłopu kopać w zamarzniętej glebie ? Sadystka ?
PiotrR napisał/a:A tylu bezpośrednich połączeń, żeby wszystkie miały, nie da się utrzymać.
tatsuo_ki napisał/a:Tylko ja się staram jak najbardziej uświadomić jak bezsensowne jest ładowanie pieniędzy takich, jak teraz, w drogi, jeśli za ogólnie mniejsze pieniądze możemy mieć skuteczniejszą od samochodów kolej.
K-5, S9600
Wcale nie chodzi o zasłanianie się,chodzi o konsekwencje tego co się działo począwszy od wojny poprzez dziesiątki lat komunizmu. Każdy z nas zdaje sobie sprawę jak trudno zmienić "nawyki", a mentalność jeszcze trudniej. Nie da się pewnych rzeczy odciąć grubą kreską ...tatsuo_ki napisał/a:Po pierwsze - minęło już sporo ponad 20 lat od zmiany systemu! ani się obejrzymy, a to będzie 30! jak długo będziemy się zasłaniać PRLem?
Urodziłem się pod koniec PRLu. Czy to oznacza, że dopiero moje dzieci będą mogły myśleć w kategoriach demokratycznych i racjonalnej gospodarki?
A ja myślę, że to bardziej świadome działanie. I znowu będę nudny do bólu; nie da się tak dużej przemiany świadomości i mentalności wykonać ot tak, za pstryknięciem palca. A to że nie widząc innej drogi uświadamia się maluczkich uważam za wzięcie odpowiedzialności za przyszłość.tatsuo_ki napisał/a:Po drugie - ja rozumiem podniosłość edukacji młodych umysłów i cały ten kaganek oświaty, ale to jest dla mnie trochę zrzucanie odpowiedzialności na następne pokolenia... wy, dzieci będziecie od nas mądrzejsze, to naprawicie nasze błędy... nie tędy droga! trzeba działać już dzisiaj!
Z tym dyskutować nie będę ... mógłbym, ale nie będętatsuo_ki napisał/a:Po trzecie - miałem na myśli przede wszystkim władze centralne - to powinno iść z góry!
A że idzie z dołu, to jest tylko dowód na to, jak wspaniałym jesteśmy społeczeństwem, ale jak słabe są nasze wybory, co do władz centralnych i jak bardzo dajemy im się sobą wyręczać.
nie ma mnie w internecie
K-3 K200 +....kilkadziesiąt kilo gratów...
K5-II, kit 18-135, Tamron 28-75/2.8, Metz 48 AF-1, Slik PRO330dx, Dell 2209WA, statywy, lampki, parasolki... W domu jest też: DA 55-300. Moje zdjęcia (kliknij w "www").
nie ma mnie w internecie
Też mi się tak wydaje,może tylko patrzymy na to w inny sposób ... dla mnie w zasadzie dyskusja zamknięta.tatsuo_ki napisał/a:W pewnym sensie zgadzamy się w pełnej rozciągłości
Jeżeli dobrze się domyślam o czym piszesz, a wydaje mi się że tak, to zwróć tylko uwagę jak "pięknie" zagrano na Polskiej duszy, najgłębiej skrywanych uczuciach i populizmie ...tatsuo_ki napisał/a:rysiekll, mówisz o osobach starszych... jakoś się udało w bardzo krótkim czasie manipulować ich zdaniem na temat tego, kto jest "dobrym", a kto "złym" Polakiem
No widzisz, o tym pisałem ... komu te korzyści przynosi, bo przecież nie im?! Zmuszono ludzi do używania kanalizacji (ekologicznej jakby nie było) a to kosztuje, a przecież można było w działkę lać, to nie kosztuje ...tatsuo_ki napisał/a:nie wydaje mi się, by przekonanie do zmiany zdania na temat tego, czy coś śmierdzi, albo nie, była szczególnie trudniejsze... zwłaszcza, jeśli przynosi wymierne korzyści finansowe...
Troszkę to źle brzmi, bo ogólnie pojęta ekologia opłaca się w zupełnie innym wymiarze, prawda?CytatMoim zdaniem ekologia musi się ludziom opłacać.
tatsuo_ki napisał/a:Ekologia w gruncie rzeczy jest ekonomią, tylko rozpatrywaną przez pryzmat człowieka, jako elementu ekosystemu i tego, że ekosystem nie jest tylko źródłem surowców.
rysiekll napisał/a:Tylko z mojego punktu widzenia współczesne, dobre rozwiązania dotyczące szerokiego spektrum są ekologiczne dzięki myśleniu o minimalizacji kosztów, co pośrednio przekłada się na mniejsze koszty środowiskowe ...
A czyste powietrze, rzeki, lasy, itp. to aspekt finansowy?tatsuo_ki napisał/a:Ale na zdanie o tym, że ekologia opłaca się w innym sensie, niż finansowy, zgody nie dam!
rysiekll napisał/a:A czyste powietrze, rzeki, lasy, itp. to aspekt finansowy?
rysiekll napisał/a:A myślenie o człowieku jako elemencie ekosystemu jest imo jakby oczywiste ...
nie ma mnie w internecie
Miałem o tym napisać i to jest jasne. Ale czyste powietrze, rzeki, itp. to nie tylko ten aspekt. Prosty przykład. Będąc dzieckiem mieszkałem na wsi. Jak to mały bajtel latałem cały czas z kumplem albo braćmi po okolicznych łąkach, "lasach" ... non stop w zasadzie chodziliśmy nad strumień płynący sobie nieopodal ... Był pełny życia, pstrągi w nim pływały. Po kilku(nastu) latach od przeprowadzki postanowiłem odświeżyć pamięć i trafiłem nad ściek, płynącą breję zawaloną śmieciami ... Dla mnie ten aspekt czystej natury jest bardzo istotny, bo chodzenie po wysypisku nie da Ci żadnej przyjemności. Jasne że trzeba wydać ogromne pieniądze aby pewne rzeczy naprawiać, ale nad tym "strumieniem" teraz współczesne dzieciaki nie spędzą czasu (pomijam aspekt siedzenia przed komputerem). Nawet nie spróbują rozpocząć ewentualnej przygody z naturą, no chyba że będą chciały go oczyszczać ...tatsuo_ki napisał/a:Ależ oczywiście! przecież da się całkiem dokładnie wyliczyć, ile np. pieniędzy wydajemy na leczenie chorób, które biorą się z zanieczyszczonego środowiska i nieekologicznego trybu życia!
CytatOmawiane spalarnie śmieci to też bezpośredni zysk dla ludzi, którzy żyją w ich bliskości - to jest przede wszystkim bardzo tani prąd elektryczny! Możliwe jest też stworzenie systemu ogrzewania opartego na takim paliwie.
Rób jak uważasz, skoro nie uważałeś jak robisz ! ))
nie ma mnie w internecie
Rób jak uważasz, skoro nie uważałeś jak robisz ! ))