sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
Lightrom 5 (beta)
No i mamy wersję beta nowego Lightrooma :) Właśnie ściągam - zobaczymy! Mam nadzieję, że nie będzie "postępu" w ślimaczeniu się programu.

Najważniejsze nowości:
Advanced Healing Brush - łatwiejsze usuwanie ze zdjęć elementów rozpraszających uwagę
Upright tool - wydajniejsze narzędzie do korygowania efektu perspektywy
Radial Gradient - narzędzie do tworzenia efektów winietowania
Smart Previews - funkcja edytowania plików bez korzystania z oryginalnych RAW-ów
Video slideshow - nowe narzędzie do tworzenia pokazów slajdów łączących zdjęcia, klipy wideo i muzykę

Aplikację Adobe Lightroom 5 beta można pobrać stąd -> http://labs.adobe.com/tec...m5/?PID=3485381

Pierwsze wrażenia:
- ciężko powiedzieć cośkolwiek o szybkości działania, bo mam czysty katalog i czystą bazę, więc wydaje się być sprawnie ;)
- radial gradient - wcale nie jest do "tworzenia efektów winietowania", tzn. nie tylko do tego. Zaznaczamy elipsą (lub kółkiem z wciśniętym shiftem) jakieś miejsce i dookoła tego "miejsca" możemy zmieniać parametry tak, jak w przypadku gradientu czy pędzelka, czyli nie tylko dodać winietę, ale zmienić jasność, kontrast, nasycenie, ostrość, itd.
- mam wrażenie, że "highlights" działa agresywniej, mniej przyjemnie wizualnie, ale może akurat nienajlepsze zdjęcia wybrałem do testowania. Trzeba się temu przyglądnąć.

Cytat
Upright tool - wydajniejsze narzędzie do korygowania efektu perspektywy

Nooo, to jest niezłe trzeba przyznać. Nawet po kliknięciu "auto" perspektywa jest nieźle skorygowana :shock:

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
No to chyba sobie przeskoczę tą wersję, tak jak przeskoczyłem z 2 na 4, liczyłem na jakąś dobrą akcelerację sprzętową, poprawienie wydajności w "piątce" :->

Przykład działania Upright tool:

1. Przed korekcją:

2. Po korekcji automatycznej - Upright tool AUTO + Profile Corrections:

Eldred napisał/a:
No to chyba sobie przeskoczę tą wersję, tak jak przeskoczyłem z 2 na 4, liczyłem na jakąś dobrą akcelerację sprzętową, poprawienie wydajności w "piątce"

Dokładnie :mrgreen: Ja też przeskoczyłem z 2 na 4 i teraz chyba również poczekam na 6 ;-) bo wielkiej rewolucji nie ma jak na razie, choć rzeczywiście te funkcję, które testuję są niezłe i przydatne. Muszę potestować dłużej. To zresztą na razie beta, może coś jeszcze poprawią albo ktoś "wyniucha", że usprawnili opcje czego nie widać na pierwszy rzut oka, ale dopiero po dłuższym testowaniu.

[ Dodano: 2013-04-16, 12:08 ]
Eldred napisał/a:
liczyłem na jakąś dobrą akcelerację sprzętową, poprawienie wydajności w "piątce"

Wiesz, na pierwszy rzut oka wygląda, że wszystko działa dużo płynniej i sprawniej, ale nie wiem czy rzeczywiście coś usprawnili czy po prostu nie mam zapchanego katalogu i pamięci podręcznej programu ;-)

No to ja chyba będę najlepszą osobą do przetestowania wydajności bo nie trzymam i nigdy nie trzymałem zdjęć w katalogu lightrooma, jak wrzucam zdjęcia to obrabiam i wywalam z programu.

Trzeba się bliżej przyglądnąć tej opcji -> "Smart Previews - funkcja edytowania plików bez korzystania z oryginalnych RAW-ów ". Jeszcze nie bardzo kumam na czym to polega. Tutaj coś więcej piszą -> http://www.theverge.com/2...y-straightening

Kytutr  Dołączył: 20 Lut 2007
Jeju, znowu nie kupię sobie pełnej wersji, bo wychodzi kolejna testowa. Nie wiem jak długo już to trwa, ale postawiłem na Lightrooma i zapomniałem o innych programach do wywoływania RAWów. Za każdym razem kiedy jestem już gotów do wydania pieniędzy na licencję, wtedy pojawia się kolejna możliwość testowania za darmo.

Eldred napisał/a:
jak wrzucam zdjęcia to obrabiam i wywalam z programu

A jak chcesz wykonać kolejne kopie, np. wydrukować czy wyeksportować w innym rozmiarze to obrabiasz jeszcze raz?

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
sołtys napisał/a:
- radial gradient - wcale nie jest do "tworzenia efektów winietowania", tzn. nie tylko do tego. Zaznaczamy elipsą (lub kółkiem z wciśniętym shiftem) jakieś miejsce i dookoła tego "miejsca" możemy zmieniać parametry
To taka zubożona o podstawową zaletą (czyli technologię UPoint) wersja Vivezy.
sołtys napisał/a:
A jak chcesz wykonać kolejne kopie, np. wydrukować czy wyeksportować w innym rozmiarze to obrabiasz jeszcze raz?
No właśnie, takie używanie Lightrooma to niewykorzystywanie większości jego potencjału. :roll:
Cały urok tego programu, to organizacja zbioru zdjęć i łatwość dotarcia do konkretnych plików i brak konieczności zapisywania kolejnych wersji i czy tworzenia niepotrzebnych kopii pod różne zastosowania. Wykorzystywanie Lightrooma tylko jako prostej wołarki, to po prostu marnotrawstwo.

jaad75 napisał/a:
Wykorzystywanie Lightrooma tylko jako prostej wołarki, to po prostu marnotrawstwo.

Tzn. ja jestem zdania, że "każdemu według potrzeb", ale również dla mnie duży potencjał tego programu to właśnie fakt, że mogę sobie wrócić do obrobionych plików, w razie konieczności coś zmienić, poprawić, ale jednak mam je już obrobione i nie muszę tego procesu powtarzać.

[ Dodano: 2013-04-16, 22:24 ]
jaad75 napisał/a:

sołtys napisał/a:
- radial gradient - wcale nie jest do "tworzenia efektów winietowania", tzn. nie tylko do tego. Zaznaczamy elipsą (lub kółkiem z wciśniętym shiftem) jakieś miejsce i dookoła tego "miejsca" możemy zmieniać parametry
To taka zubożona o podstawową zaletą (czyli technologię UPoint) wersja Vivezy.

Co prawda Vivenzą bawiłem się tylko testowo i nie znam dokładnie, ale powiedziałbym, że BARDZO zubożona wersja ;) Jednakże może być przydatne - daje jeszcze większą i szybszą kontrolę nad zdjęciem.

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Krok w dobrym kierunku, ale na podstawie obecnych danych jak dla mnie powinien być to raczej Lr 4.5 a nie 5.0.
Cieszy bardzo radial gradient - moim zdaniem to najbardziej wartościowa nowość, oraz Advanced Healing Brush - chociaż dziwię się, że dodano to dopiero teraz.
Osobiście wciąż czekam na rozbudowanie narzędzie korekty koloru - ideałem było by Hue/saturation z PSa (zamiast tych 8 kwadracików HSL/Color) działające na zasadzie masek/warstw dopasowania. Chociaż może wówczas Lr przestałby być już tak intuicyjny dla typowego fotografa...
A jak z wartościami liczbowymi? Nadal są jedynie procentowe, czy dodano możliwość zmiany na składowe?

sołtys napisał/a:
Eldred napisał/a:
jak wrzucam zdjęcia to obrabiam i wywalam z programu

? nie rozumiem, zapisuje jpg w pełnym rozmiarze, więc kopię robię popularną metodą kopiuj-wklej a zmiana rozmiaru pliku nie wymaga ani formatu raw ani lightrooma.

Większość zdjęć robię obecnie w jpg (bo fujik ma genialne algorytmy powiększania tonalności), a w tiffach ze średniego formatu wprowadzam niewiele zmian, od lat mam dobrze zorganizowaną bazę zdjęć w folderach wg. lat, miesięcy i dni.

Jak już obrobię zdjęcie nie robię tego drugi raz, jeśli nie jestem pewien zostawiam sobie rawa ale to się ekstremalnie rzadko zdarza.

Michu napisał/a:
Krok w dobrym kierunku, ale na podstawie obecnych danych jak dla mnie powinien być to raczej Lr 4.5 a nie 5.0.
dokładnie.

Cytat
A jak z wartościami liczbowymi? Nadal są jedynie procentowe, czy dodano możliwość zmiany na składowe?
a to rzeczywiście by się przydało.

Eldred napisał/a:
? nie rozumiem
spoko, spoko - po prostu pytam :) Jestem zadnia, że "każdemu wg potrzeb" :-)

Obrabiam zdjęcia ze ślubu i muszę przyznać, że ten "Radial Gradient" to przydatna bestia (oczywiście stosując w graniach rozsądku).

Natomiast wkurza mnie Advanced Healing Brush - nie działa to dobrze albo przynajmniej jeszcze się nie naumiałem tego obsługiwać. Jednakże jak we wcześniejszych Lr chciałem pozbyć się jakiegoś paproszka to po prostu klikałem i paproszek znikał nie ingerując znacznie w obraz wokół paproszka - a teraz zamalowywuje mi wszystko dookoła i robi taką rozmazaną plamę.

Ogólnie póki co te nowe funkcje dość fajnie się sprawdzają. Jednakże test nowego lightrooma nie jest obiektywny w moim przypadku, bo ślub robiłem nowym obiektywem i chyba bardziej mi się po prostu podoba efekt otrzymany dzięki temu obiektywowi niż dzięki Lightroomowi ;)

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Michu napisał/a:
W zmianach po przecinku najczęściej dodają tylko nowe aparaty i poprawiają bugi.
Michu napisał/a:
Osobiście wciąż czekam na rozbudowanie narzędzie korekty koloru - ideałem było by Hue/saturation z PSa (zamiast tych 8 kwadracików HSL/Color) działające na zasadzie masek/warstw dopasowania. Chociaż może wówczas Lr przestałby być już tak intuicyjny dla typowego fotografa...
Czy ja wiem? Mogli by dodać w sumie warstwy w ogóle, ale nie jestem przekonany, czy to konieczne... Jeśli potrzebuję coś zrobić na warstwach i mocniej pomieszać w pojedynczych pikselach, to i tak wychodzę do PS-a, bo jest do tego wygodniejszy... Ale to zdarza mi się coraz rzadziej... W zasadzie do PS wychodzę teraz tylko żeby wystemplować coś bardziej skomplikowanego, albo użyć Liquify.
Michu napisał/a:
No czasem by się faktycznie przydało - procenty jakoś są dla mnie mało wyraziste, ale dla kogoś, kto nigdy nie korzystał z PS-a być może tak jest wygodniej... Możliwość opcjonalnej zmiany na składowe RGB byłaby optymalnym rozwiązaniem. Z drugiej jednak strony, trzeba by posługiwać się wartościami 8-bitowymi, a to przy RAW-ach jest trochę mało adekwatne.
Mnie w sumie najbardziej brakuje natywnej obsługi plug-inów, ale nie wiem, czy to w ogóle jest w LR wykonalne.
Eldred napisał/a:
? nie rozumiem, zapisuje jpg w pełnym rozmiarze, więc kopię robię popularną metodą kopiuj-wklej a zmiana rozmiaru pliku nie wymaga ani formatu raw ani lightrooma.
Wymaga optymalizacji pod wymiar i medium, czyli choćby zmiany wyostrzenia, nie mówiąc o tym, że może wymagać zmiany kolorów - każda operacja tego typu nawet na pełowymiarowym JPG jest stratna, co wychodzi zwłaszcza przy skalowaniu w górę.
Eldred napisał/a:
od lat mam dobrze zorganizowaną bazę zdjęć w folderach wg. lat, miesięcy i dni.
Czyli coś, co LR robi na domyślnych ustawieniach... Wystarczy tylko zaimportować zdjęcia do niego i struktura katalogów zostaje ta sama, a zyskujesz wygodę sparametryzowanej obróbki i bardzo dobrze działających narzędzi katalogowania i oceniania, a do tego choćby bezpośredniego wysyłania miniatur (czy też pełnowymiarowych plików) na kilka serwisów hostujących.

blackbird  Dołączył: 27 Kwi 2008
tak na marginesie chciałem zapytać:
którego profilu używacie ?

komtur  Dołączył: 04 Cze 2008
Ja akurat na ogół Camera Standard, ale czasem też innych... ;-)

tantal  Dołączył: 02 Sie 2009
blackbird napisał/a:
tak na marginesie chciałem zapytać:
którego profilu używacie ?

To się nazywa bogactwo wyboru :-)
Poza kadyszką tylko K20, K200 i K-7 doczekały się od Adobe profilu Camera Standard. Zresztą po małym rozpoznaniu mam watpliwości czy jest zapotrzebowanie na pentaxowe picture styles w postaci profili DNG. Pewnie ma to i plusy- wymusza własne ustawienia ;-)

Skocz do: