"Living is easy with eyes closed"
CytatUpright tool - wydajniejsze narzędzie do korygowania efektu perspektywy
Yashica Mat124, Canon 100d
Eldred napisał/a:No to chyba sobie przeskoczę tą wersję, tak jak przeskoczyłem z 2 na 4, liczyłem na jakąś dobrą akcelerację sprzętową, poprawienie wydajności w "piątce"
Eldred napisał/a:liczyłem na jakąś dobrą akcelerację sprzętową, poprawienie wydajności w "piątce"
NAFO expansion is non-negotiable
Eldred napisał/a:jak wrzucam zdjęcia to obrabiam i wywalam z programu
To taka zubożona o podstawową zaletą (czyli technologię UPoint) wersja Vivezy.sołtys napisał/a:- radial gradient - wcale nie jest do "tworzenia efektów winietowania", tzn. nie tylko do tego. Zaznaczamy elipsą (lub kółkiem z wciśniętym shiftem) jakieś miejsce i dookoła tego "miejsca" możemy zmieniać parametry
No właśnie, takie używanie Lightrooma to niewykorzystywanie większości jego potencjału.sołtys napisał/a:A jak chcesz wykonać kolejne kopie, np. wydrukować czy wyeksportować w innym rozmiarze to obrabiasz jeszcze raz?
K-5IIs, K-5, K10D+D-BG2+KatzEye+0-ME53
DA10-17/3.5-4.5, DA12-24/4, FA31/1.8 Limited, FA35/2, FA43/1.9 Limited, FA50/1.4, FA77/1.8 Limited, DFA100/2.8 Macro, DA*200/2.8
AF-540 FGZ
jaad75 napisał/a:Wykorzystywanie Lightrooma tylko jako prostej wołarki, to po prostu marnotrawstwo.
jaad75 napisał/a:
sołtys napisał/a:
- radial gradient - wcale nie jest do "tworzenia efektów winietowania", tzn. nie tylko do tego. Zaznaczamy elipsą (lub kółkiem z wciśniętym shiftem) jakieś miejsce i dookoła tego "miejsca" możemy zmieniać parametry
To taka zubożona o podstawową zaletą (czyli technologię UPoint) wersja Vivezy.
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
? nie rozumiem, zapisuje jpg w pełnym rozmiarze, więc kopię robię popularną metodą kopiuj-wklej a zmiana rozmiaru pliku nie wymaga ani formatu raw ani lightrooma.sołtys napisał/a:Eldred napisał/a:
jak wrzucam zdjęcia to obrabiam i wywalam z programu
A jak chcesz wykonać kolejne kopie, np. wydrukować czy wyeksportować w innym rozmiarze to obrabiasz jeszcze raz?
dokładnie.Michu napisał/a:Krok w dobrym kierunku, ale na podstawie obecnych danych jak dla mnie powinien być to raczej Lr 4.5 a nie 5.0.
a to rzeczywiście by się przydało.CytatA jak z wartościami liczbowymi? Nadal są jedynie procentowe, czy dodano możliwość zmiany na składowe?
spoko, spoko - po prostu pytam :) Jestem zadnia, że "każdemu wg potrzeb"Eldred napisał/a:? nie rozumiem
W zmianach po przecinku najczęściej dodają tylko nowe aparaty i poprawiają bugi.Michu napisał/a:Krok w dobrym kierunku, ale na podstawie obecnych danych jak dla mnie powinien być to raczej Lr 4.5 a nie 5.0.
Czy ja wiem? Mogli by dodać w sumie warstwy w ogóle, ale nie jestem przekonany, czy to konieczne... Jeśli potrzebuję coś zrobić na warstwach i mocniej pomieszać w pojedynczych pikselach, to i tak wychodzę do PS-a, bo jest do tego wygodniejszy... Ale to zdarza mi się coraz rzadziej... W zasadzie do PS wychodzę teraz tylko żeby wystemplować coś bardziej skomplikowanego, albo użyć Liquify.Michu napisał/a:Osobiście wciąż czekam na rozbudowanie narzędzie korekty koloru - ideałem było by Hue/saturation z PSa (zamiast tych 8 kwadracików HSL/Color) działające na zasadzie masek/warstw dopasowania. Chociaż może wówczas Lr przestałby być już tak intuicyjny dla typowego fotografa...
No czasem by się faktycznie przydało - procenty jakoś są dla mnie mało wyraziste, ale dla kogoś, kto nigdy nie korzystał z PS-a być może tak jest wygodniej... Możliwość opcjonalnej zmiany na składowe RGB byłaby optymalnym rozwiązaniem. Z drugiej jednak strony, trzeba by posługiwać się wartościami 8-bitowymi, a to przy RAW-ach jest trochę mało adekwatne.Michu napisał/a:A jak z wartościami liczbowymi? Nadal są jedynie procentowe, czy dodano możliwość zmiany na składowe?
Wymaga optymalizacji pod wymiar i medium, czyli choćby zmiany wyostrzenia, nie mówiąc o tym, że może wymagać zmiany kolorów - każda operacja tego typu nawet na pełowymiarowym JPG jest stratna, co wychodzi zwłaszcza przy skalowaniu w górę.Eldred napisał/a:? nie rozumiem, zapisuje jpg w pełnym rozmiarze, więc kopię robię popularną metodą kopiuj-wklej a zmiana rozmiaru pliku nie wymaga ani formatu raw ani lightrooma.
Czyli coś, co LR robi na domyślnych ustawieniach... Wystarczy tylko zaimportować zdjęcia do niego i struktura katalogów zostaje ta sama, a zyskujesz wygodę sparametryzowanej obróbki i bardzo dobrze działających narzędzi katalogowania i oceniania, a do tego choćby bezpośredniego wysyłania miniatur (czy też pełnowymiarowych plików) na kilka serwisów hostujących.Eldred napisał/a:od lat mam dobrze zorganizowaną bazę zdjęć w folderach wg. lat, miesięcy i dni.
K-5IIs, K-5, K10D+D-BG2+KatzEye+0-ME53
DA10-17/3.5-4.5, DA12-24/4, FA31/1.8 Limited, FA35/2, FA43/1.9 Limited, FA50/1.4, FA77/1.8 Limited, DFA100/2.8 Macro, DA*200/2.8
AF-540 FGZ
http://www.youtube.com/watch?v=LFLrjMvKGPI
Porównanie migawki w 4 Pentaksach
(Z-1P, K10D, K-x i K-5)
blackbird napisał/a:tak na marginesie chciałem zapytać:
którego profilu używacie ?
FB
K-5|F70-210|DA18-55|DA12-24|Sigma400/5.6M|Tak SMC50/1.4|YML50/1.4|Son135/3.5|Kal100/2.8|Tak 200/3.5|TC1.7|Raynox 250&2020|C s100|Panas FZ38