alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Cytat
Ekhm... :-P

Aj, sorki, dopiero wstalem ;-)

No to raczej plyta...

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
dan napisał/a:
Podejrzewam plyte glowna. Jakies inne mozliwosci?
Widziałem już takie trzy przypadki. Kumpel bawi się nawet w naprawy kompów( nawet dobrze mu idzie). Po wymianie kondensatorów wszystko wróciło do normy. Poza tym, dobrze mieć przyzwoity zasilacz. Sprawdź kondensatory na płycie. Jeżeli coś z nimi nie tak, to po prostu kup nowe( ale dobre firmowe) i wymień.

dre  Dołączył: 14 Lut 2007
U mienia też coś takiego się zdarza, przyczyna leży gdzieś pomiędzy wtyczką kabli od zasilacza a płytą, ze wskazaniem na zasilacz (300W). Na wtyczce cztery piny do których wiodą kable z napięciem są lekko zbrązowiałe, mniemam że coś tam nie kontaktuje albo napięcie jest nie takie jak trzeba. Zasilacz ma już dobrych kilka lat. Po wyjęciu wtyczki, poruszaniu pinami i jej powtórnym wetknięciu w płytę problem ustępuje - do kolejnego razu.

Misztu  Dołączył: 19 Mar 2007
Hm, ja bym zaczął od sprawdzenia, czy na płycie głównej lub karcie graficznej kondensatory nie "porzygały się".

Jeśli masz w środku Intela, sprawdź, czy mostek południowy się nie grzeje za bardzo.

Podłącz inny zasilacz ;)

Ściągnij jakieś live cd (np. Slax), na ekranie powitalnym w opcji boot wpisz memtest. Wtedy ruszy test ramu.

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Kondesatory o ktorych piszecie, sprawdzilem w pierwszej kolejnosci, poniewaz wywalilo mi je na plycie w poprzednim kompie. Okazuje sie, ze na plycie wszystkie na oko sa w porzadku -- ale wywalilo jeden kondensator na karcie graficznej:

Moj scenariusz jest taki:
zasilacz nie wytrzymal duzego obciazenia -> poszedl kondensator na karcie graficznej i uszkodzila sie plyta glowna -> wyskoczyl bluescreen -> komp juz sie nie uruchomil

sprawdzilem ram, wyciagajac kolejno kosci i uruchamiajac kompa -> nie pomoglo
wlozylem sprawna karte graficzna ze starego kompa -> nie pomoglo
wlozylem sprawny zasilacz od innego kompa -> nie pomoglo

Wszystko wskazuje na plyte glowna :-/

A to zle wiesci dla mnie, bo mam jakiego Semprona... i pewnie nie dostane plyty do niego. Trzeba bedzie kupic zestaw plyta+procek+pamiec i z tego co sie orientowalem, bedzie to koszt minimum 700 zl, zeby nie bylo calkiem do dupy :-?

Misztu  Dołączył: 19 Mar 2007
dan napisał/a:
A to zle wiesci dla mnie, bo mam jakiego Semprona... i pewnie nie dostane plyty do niego. Trzeba bedzie kupic zestaw plyta+procek+pamiec i z tego co sie orientowalem, bedzie to koszt minimum 700 zl, zeby nie bylo calkiem do dupy :-?

A pod jaką podstawkę masz ten proc? Jeśli socket A, to faktycznie niewesoło, bo nowe można dostać tylko płyty Asrock ;)

Obstawiam, że w kompie masz grafikę na AGP i pamięci DDR. Jeśli nie chcesz przesadnie inwestować, to poszukaj płyty pod socket 754 i takiegoż procka. Całość powinna zamknąć się w 300-350 zł.

dan napisał/a:

a uzywki na allegro?

Misztu napisał/a:
A pod jaką podstawkę masz ten proc? Jeśli socket A, to faktycznie niewesoło

Socekt A :-|

Misztu napisał/a:
bo nowe można dostać tylko płyty Asrock ;)

Taka wlasnie mam (mialem?) :-? Dokladnie K7VT4A pro. Kupilem ja w podobnej sytuacji jak teraz - padla poprzednia plyta, a ja mialem pilna robote i malo kasy na przyzwoity sprzet. Oczywiscie w momencie zakupu mowilem sobie, ze jak bedzie gotowka, to ja szybko wymienie, i zasilacz tez... :evil:

Misztu napisał/a:
Obstawiam, że w kompie masz grafikę na AGP i pamięci DDR.

Pamiec DIMM, grafika AGP.

alkos napisał/a:
a uzywki na allegro?

Fak, nie mam czasu na Allegro. Najpozniej jutro w poludnie musze miec sprawny komp :-(

zaroowka  Dołączył: 06 Mar 2007
K7VT4A pro - obsługuje DDR I 400/333/266.

A co do pamięci:
DIMM (ang. Dual In-Line Memory Module) – jeden z rodzajów kości pamięci komputerowej wykorzystywany w pamięci RAM.

Najpopularniejsze typy DIMM to:

* 72-pinowe, stosowane w SO DIMM (32 bitowe)
* 144-pinowe, stosowane w SO DIMM (64 bitowe)
* 168-pinowe, stosowane w SDR SDRAM
* 184-pinowe, stosowane w DDR SDRAM
* 240-pinowe, stosowane w DDR-II SDRAM

...tak więc jak widać DIMM oznacza jeno architekturę kości pamięci, a nie jej rodzaj.
Moja rada - sprawdź pamięci memtestem, będziesz wiedział czy są ok. Procek jak podejrzewam jest sprawny - gdyby był uwalony to komp miałby ogólne problemy z włączeniem (zresztą semprona/athlona ciężko uwalić ;) wiem z doświadczenia).

Dyski masz na ATA czy SATA? bo to akurat może być ważną wskazówką przy rozwiązywaniu problemu...

PiotruśP  Dołączył: 09 Sty 2007
dan napisał/a:
K7VT4A pro.
Moim zdaniem tania, ale bdb. płyta główna. Mam taką od około dwóch lat i (odpukać :) ) nie miałem problemów. Jedyne co musiałem zrobić to przerobić :mrgreen: układ zasilania procesora żeby zasilać procka z linii 12V zamiast z oryginalnych 5V - przeróbka była konieczna ponieważ mój zasilacz ma większą obciążalność (no więcej mocy ma :) ) na linii 12 V.

Jeżeli potrzebujesz szybko sprawnego kompa to możesz znowu zaiwestować w tego ASRocka, ale kup do niego zasilacz starszego typu z mocną linią 5V.

TLu  Dołączył: 25 Gru 2006
dan napisał/a:
Kondesatory o ktorych piszecie, sprawdzilem w pierwszej kolejnosci, poniewaz wywalilo mi je na plycie w poprzednim kompie. Okazuje sie, ze na plycie wszystkie na oko sa w porzadku -- ale wywalilo jeden kondensator na karcie graficznej:

Moj scenariusz jest taki:
zasilacz nie wytrzymal duzego obciazenia -> poszedl kondensator na karcie graficznej i uszkodzila sie plyta glowna -> wyskoczyl bluescreen -> komp juz sie nie uruchomil

Raczej taki:
padł kondensator na grafice -> za duże obciążenie zasialcza -> bluescreen -> padł zasilacz

dan napisał/a:
sprawdzilem ram, wyciagajac kolejno kosci i uruchamiajac kompa -> nie pomoglo
wlozylem sprawna karte graficzna ze starego kompa -> nie pomoglo
wlozylem sprawny zasilacz od innego kompa -> nie pomoglo

A nowy zasilacz, stara płyta i nowa karta grafiki?

dan napisał/a:
Wszystko wskazuje na plyte glowna :-/

Najpierw sprawdź powyższe zestawienie, wtedy dopiero możesz testować/wymieniać płytę
kartę graficzną musisz na pewno wymienić.

tomecki  Dołączył: 22 Kwi 2006
dan napisał/a:
A to zle wiesci dla mnie, bo mam jakiego Semprona... i pewnie nie dostane plyty do niego.

dan, nie dramatyzuj, dla mnie jakiś czas temu walnęła (piorun) płyta na socet A pod Athlona 2500, też nigdzie nie było a na alledrogo gość miał i to chyba za 100szt. coś po 120zł ale jak się okazało znajomy znajomego miał taką płytę i kupiłem MSI za 50zł 8-)

zaroowka napisał/a:
K7VT4A pro - obsługuje DDR I 400/333/266

Sprawdzilem - mam DDR-I 400

zaroowka napisał/a:
Dyski masz na ATA czy SATA?

Oba dyski ATA.

PiotruśP napisał/a:
Moim zdaniem tania, ale bdb. płyta główna. Mam taką od około dwóch lat i (odpukać :) ) nie miałem problemów.

Ja swoja mam od 23.06.2005 i az do piatku nie bylo z nia zadnych problemow.

TLu napisał/a:
A nowy zasilacz, stara płyta i nowa karta grafiki?

Te kombinacje bede mogl sprawdzic dopiero jutro rano, w zaprzyjaznionym sklepie-serwisie komputerowym.

tomecki napisał/a:
na alledrogo gość miał i to chyba za 100szt. coś po 120zł

Jakbym znalazl jakiegos sprzedawce z Warszawy, to moze to by bylo rozwiazanie.

outi  Dołączył: 03 Lip 2007
dan napisał/a:
Ja swoja mam od 23.06.2005 i az do piatku nie bylo z nia zadnych problemow.
Niestety płyty główne mają to do siebie że prędzej czy później padają. Tak samo jak muchy.
Pod athlony spokojnie płyty da się kupić za rozsądną kwotę. Większy problem jest z procesorami. Były mniej popularne, przez co teraz są w cenie.

djack  Dołączył: 22 Kwi 2006
outi napisał/a:
Niestety płyty główne mają to do siebie że prędzej czy później padają
A ja mam coś takiego. Jak po wyłączeniu kompa odłącze zasilanie (listwa), to przy ponownym włączeniu muszę od nowa ustawiać zegar i datę. Dlaczego tak się dzieje?

djack napisał/a:
Jak po wyłączeniu kompa odłącze zasilanie (listwa), to przy ponownym włączeniu muszę od nowa ustawiać zegar i datę.

Slaba bateria na plycie?

djack napisał/a:
A ja mam coś takiego. Jak po wyłączeniu kompa odłącze zasilanie (listwa), to przy ponownym włączeniu muszę od nowa ustawiać zegar i datę. Dlaczego tak się dzieje?

Padła ci bateryjka podtrzymująca CMOS. A ustawienia biosu ci sie nie resetuja?

Na plycie powinna byc taka srebrna duza pastylka - to wlasnie to ;-) U mnie byla to standardowa litówka CR2025 (chyba), wiec poszedlem do sklepu i kupilem sobie druga ;-)

djack  Dołączył: 22 Kwi 2006
Dzięki za pomoc. A juz myślałem, że to coś gorszego. Na razie w instrukcji płyty znalazłem gdzie to jest. Muszę zaglądnąć do środka i pofatygować się do sklepu.
alkos napisał/a:
U mnie byla to standardowa litówka CR2025 (chyba)

CR 2032. Kupiłem u zegarmistrza naprzeciwko. Wymieniłem i przynajmniej miałem okazję odkurzyć kompa.

Skocz do: