korkotrampek  Dołączył: 26 Lut 2008
ano za Sebastianem zdecydowanie. Mam wrażenie, że kolega mbs nie wie do końca, czym jest portret

mbs  Dołączył: 02 Lis 2008
Sebastian napisał/a:
mbs napisał/a:
Sebastian napisał/a:
[...] Czy naprawdę większość wypowiadających się w sprawie tego jednego i idealnego obiektywy portretowego uważa za portret tylko zdjęcie w typie gęby do paszportu?

Któregoś pięknego dnia....Miała szczęście, że w momencie odbioru "dzieła" w pobliżu kręciło się wielu świadków - przeżyła.

Czyli odpowiedź na moje pytanie brzmi "tak", nie rozmawiamy o pełnokrwistym portrecie tylko o zdjęciach do paszportu, chyba nie mam więcej pytań.
.

Czyżbyś był właścicielem tegoż punktu "fotografii mocno artystycznej" i stąd obrona teorii focenia portretów byle czym?

rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
chyba nieuważnie śledzę forum, bo albo coś przegapiłem albo dawno już nie było tak pasjonującej dyskusji... :-)

Sebastian  Dołączył: 19 Kwi 2006
mbs, ależ marna prowokacja, czuję się wręcz zażenowany odpowiadając po taką zaczepką.

Może by tak rozpisać konkurs na portret zrobiony kitem?

[ Dodano: 2013-04-24, 12:03 ]
No to rozpisałem konkurs: http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=44192

ZAPRASZAM CHĘTNYCH!

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
mbs napisał/a:
Jeżeli ktoś ponad obiektyw portretowy przedkłada kita, czyli Pentaxa SMC DA 18-55mm f/3.5-5.6 AL - szczególnie w pierwotnej wersji i potrafi nim zrobić portret lepszy niż to, co ja mógłbym wydusić z Takumara 85/1.8, to chwała mu - ale jeden warunek - niech przyjedzie do Szczecina i przy świadkach pokaże jak artystycznie to robi ;)

Trzeba było uważać, to byś widział, a Michu nawet połowę drogi do Szczecina pokonał.
O tutaj mogłeś patrzeć jak kita używa.
mbs napisał/a:
Czyżbyś był właścicielem tegoż punktu "fotografii mocno artystycznej" i stąd obrona teorii focenia portretów byle czym?

Kiepska prowokacja, naprawdę kiepska....

BAN paradziqs  Dołączył: 05 Sie 2009
Arti, trzeba bylo odrazu tego linka dac: http://pentax.org.pl/viewtopic.php?p=1009207

paradziqs, a czemu ma być za łatwo. Niech poszuka, poczyta.

Sebastian napisał/a:
mbs, ależ marna prowokacja, czuję się wręcz zażenowany odpowiadając po taką zaczepką.

Może by tak rozpisać konkurs na portret zrobiony kitem?

[ Dodano: 2013-04-24, 12:03 ]
No to rozpisałem konkurs: http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=44192

ZAPRASZAM CHĘTNYCH!

No popatrz!!! - taka marna zaczepka, a jednak konkurs rozpisałeś ;)
A tak nawiasem, czy wymiar max kitowej ogniskowej razy 1,5, czy to nie będzie przypadkiem....
no wiesz...:D

[ Dodano: 2013-04-25, 00:01 ]
Arti napisał/a:
paradziqs, a czemu ma być za łatwo. Niech poszuka, poczyta.

Arti, czym się podniecasz? Przecież pisałem, że kitem można, tylko pytam po co? Bo można?

Zaś co do linku - dobre jest trzecie ujęcie zrobione przez Micha, pierwsze dwa robią na mnie wrażenie zbyt krótko ustawionej ogniskowej, ale może to tylko subiektywne uczulenie.
Ja kita z zasady nie używam. Przypuszczalnie dla tego, że wpadł mi wyjątkowo rozklekotany, wolę starszego 35-70.

mbs napisał/a:
Arti, czym się podniecasz?

Ja? Głównie seksem i erotyką... ale to chyba jednak lekki OT?

Arti napisał/a:
mbs napisał/a:
Arti, czym się podniecasz?

Ja? Głównie seksem i erotyką... ale to chyba jednak lekki OT?

:mrgreen: !!!

Czy OT? - to zależy co i jak jak i czym będziesz focił ;)

Michu udowodnił, że można kitem strzelić portret, w którym brak izolacji nie wali w oczy, gdy tylko tło samo z siebie będzie powodowało wrażenie izolacji i wcale nie musi nim być smętna, gładka szarość. Pomysł z użyciem klinkierowej ściany jako tła, jest wręcz przedni. Mało tego, prawdopodobnie użycie w tych konkretnych warunkach, obiektywu pozwalającego na rozmycie tła tuż za modelką, nie było by najlepszym rozwiązaniem.

korkotrampek  Dołączył: 26 Lut 2008
ale kolego mbs, czemu tak uparcie mówisz tylko o tych izolacjach, rozmyciach? Przeciez portret równie dobrze może być zrobiony na np f8 i pokazywać środowisko modela, i co, ędzie źle????

korkotrampek napisał/a:
ale kolego mbs, czemu tak uparcie mówisz tylko o tych izolacjach, rozmyciach? Przeciez portret równie dobrze może być zrobiony na np f8 i pokazywać środowisko modela, i co, ędzie źle????

Wszystko zależy od okoliczności, sposobu portretowania, oczekiwań osoby portretowanej, umiejętności i zamiarów osoby portretującej.

Na przyjęciu weselnym można dokumentować, co jest na stołach i kto to wcina, lub skupić się na osobach gości, robiąc im portrety - np. z twarzą w sałatce warzywnej ;)

Narzędzie decyduje o fizycznych możliwościach, natomiast wyobraźnia i umiejętności o efekcie.

BAN paradziqs  Dołączył: 05 Sie 2009
mbs napisał/a:
kto to wcina

nigdy sie nie robi takich zdjec

paradziqs napisał/a:
mbs napisał/a:
kto to wcina

nigdy sie nie robi takich zdjec

Nie powinno się robić, ale mówisz jakbyś nigdy nie widział ani jednego zestawu "radosnej tfórczości" podanej z maksymalną głębią ostrości i plastikowymi kolorami podkręconej saturacji, wykonanego przez "znajomego fotografa".

Zasada ta może posiadać jednak wyjątki. Ja osobiście mam na sumieniu wykonany na zamówienie męża, portret pani domu wcinającej kotlecik na "jednego gryza". W pierwszej chwili, gdy to zobaczyła, chciała mnie zabić, ale...
teraz waży 42 kg mniej i z dumą pokazuje portrecik wiszący w kuchni jako przestroga, a jednocześnie dowód odniesionego sukcesu ;)

Skocz do: