Informacje o przesłonie przeniesie, Sigmę podpiąć się da. AF działać nie będzie bo niby czemu ma działać - koledzy Ci już to wytłumaczyli.
Ogólnie to jeden z najlepszych konwerterów z jakim się spotkałem. Występuje w dwóch wersjach:
- bezstykowej - konstrukcji Kirona, najczęściej spotykane egzemplarze brandowane są przez Panagora, Vivitara lub Soligora,
- i wersje ze stykami produkowane przez Kenko, także brandowane przez Vivitara i Soligora.
Mam wprawdzie obie wersje ale ich nie rozkładałem, ale raczej wątpliwe by były tej samej konstrukcji optycznej, ale głowy nie dam.
Konwerter spełnia dwie funkcje - zwykłego konwertera dwukrotnie zwiększającego ogniskową i tą funkcję spełnia z obiektywem o każdej ogniskowej, oraz konwertera makro z płynną skalą odwzorowania 1:20 do 1:1. W tym drugim wypadku jest optymalizowany do pracy z obiektywami o ogniskowej 50mm, choć podpięcie obiektywu o dłuższej ogniskowej jest możliwe ale skala odwzorowania będzie już inna, a z obiektywami o krótszej ogniskowej będzie nawet większa ale drastycznie zmienia nam się minimalna odległość na jaką możemy ustawić ostrość.
W obu wypadkach daje doskonałe efekty, ale szczególnie bym go polecał w zastosowaniach makro, w połączeniu z 50 Pentaxa daje fantastyczne rezultaty.
Godne polecenia są oczywiście obie wersje.