pleban111  Dołączył: 20 Lip 2010
TK SOLIGOR C/D7 MACRO TELE-CONVERTER 2X + sigma 70-300 APO
Witam , czy ktoś może z użytkowników forum miał może do czynienie z telekonwerterem SOLIGOR C/D7 MACRO TELE-CONVERTER 2X?
Ciekaw jestem czy ten TK będzie współpracował z popularna sigmą 70-300, tj, czy przeniesie do body K-x info o przesłonie, czy bedzie działał AF itp...
Jakie opinie ma ten TK wśród użytkowników forum?
Jeśli z tym TK szału nie ma to co byście polecali?
Szukam jakiegoś dobrego TK do focenia przyrody, choć i czasem jakieś MACRO również nie zwadzi... cena max 300.

Pozdrawiam.

schwefel  Dołączył: 17 Gru 2007
Jak ma działać AF jak ten konwerter nie przenosi AF?
No chyba, że mówimy o czymś innym niż to http://www.photoinfos.com...leconverter.htm

teta  Dołączył: 28 Kwi 2006
schwefel, Nie znam niemieckiego, ale sądząc po obrazkach, to ten telekonwerter ma chyba wszystkie styki potrzebne do obsługi AF.

schwefel  Dołączył: 17 Gru 2007
A od kiedy to AF przenosi się stykami?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
teta napisał/a:
sądząc po obrazkach, to ten telekonwerter ma chyba wszystkie styki potrzebne do obsługi AF

Nie ma ani styków do SDM ani przeniesienia napędu śrubokręta.

Grzechotnik  Dołączył: 27 Paź 2008
Informacje o przesłonie przeniesie, Sigmę podpiąć się da. AF działać nie będzie bo niby czemu ma działać - koledzy Ci już to wytłumaczyli.

Ogólnie to jeden z najlepszych konwerterów z jakim się spotkałem. Występuje w dwóch wersjach:
- bezstykowej - konstrukcji Kirona, najczęściej spotykane egzemplarze brandowane są przez Panagora, Vivitara lub Soligora,
- i wersje ze stykami produkowane przez Kenko, także brandowane przez Vivitara i Soligora.
Mam wprawdzie obie wersje ale ich nie rozkładałem, ale raczej wątpliwe by były tej samej konstrukcji optycznej, ale głowy nie dam.

Konwerter spełnia dwie funkcje - zwykłego konwertera dwukrotnie zwiększającego ogniskową i tą funkcję spełnia z obiektywem o każdej ogniskowej, oraz konwertera makro z płynną skalą odwzorowania 1:20 do 1:1. W tym drugim wypadku jest optymalizowany do pracy z obiektywami o ogniskowej 50mm, choć podpięcie obiektywu o dłuższej ogniskowej jest możliwe ale skala odwzorowania będzie już inna, a z obiektywami o krótszej ogniskowej będzie nawet większa ale drastycznie zmienia nam się minimalna odległość na jaką możemy ustawić ostrość.

W obu wypadkach daje doskonałe efekty, ale szczególnie bym go polecał w zastosowaniach makro, w połączeniu z 50 Pentaxa daje fantastyczne rezultaty.

Godne polecenia są oczywiście obie wersje.

Skocz do: