piotro napisał/a:Punktacja punktacją a wybrałem Tamron, trochę ze względu na krótsza ogniskowa a przede wszystkim cenę,
Pierwsze wnioski
- ostrość, mistrzostwo, na f2.8 jest naprawdę dobrze, f4 to już żyletka
- AF tragedia, ostrzysz na długi dystans, to juz nie umie potem znaleźć obiekt macro za chwile, trzeba powalczyć z czymś pośrednim potem dopiero macro, tragedia, testowałem przy sztucznym świetle
Może to trochę nie na temat w tym temacie, więc nawiąże nie żałuje wyboru tamrona zamiast sigmy
Nikon
piotro napisał/a:AF tragedia, ostrzysz na długi dystans, to juz nie umie potem znaleźć obiekt macro za chwile
Kp | K-5 | Z-50p | ProgramA | ME | MZ-M zdechlak do rozbiórki
Zakład przerobu stłuczki szklanej
www.pentaxphotogallery.com/artists/dragoman
piotro napisał/a:Tu będę się "kłócił" :) dłuższa ogniskowa jest lepsza w Macro (większa odległość od obiektu), jak i w portretach, lepsze oddanie proporcji twarzy niż 90mm (ale mogę się mylić) + lepsza izolacja tła,
piotro napisał/a:- AF tragedia, ostrzysz na długi dystans, to juz nie umie potem znaleźć obiekt macro za chwile, trzeba powalczyć z czymś pośrednim potem dopiero macro, tragedia,
pipeman napisał/a:Masz w Tamronie limiter, aby tak przez cały zakres nie kręcił. Co do AF potestuj w świetle dzienny.
k-5+Pentax/Tamron 18>200
Oglądanie zdjęć na monitorze jest jak jazda na rowerze stacjonarnym-ogranicza pole widzenia.
FF, Crop / Klisza, Cyfra / 12mm - 400mm
pipeman napisał/a:Ja często z AF korzystam. Jako że jest bardzo celny. W macro jest problem z utrzymaniem bezruchu, więc i szansa że AF trafi nie to co chcesz jest wielka.
k-5+Pentax/Tamron 18>200
Oglądanie zdjęć na monitorze jest jak jazda na rowerze stacjonarnym-ogranicza pole widzenia.
optymista :Pandybond napisał/a:głębia ostrości wynosi kilkanaście milimetrów
słoiki z pokrywkami..
K-r,t17-50,smc-f50/1.7,P50-200,S10-20,tak135,dcr250,44m-4,w10, marumi cpl 67mm
Cytatoptymista :P
dusza Pentaksa, a sprzęt Canona
P30n, 5D Mk I, objektorów kilka i same pełne klatki RF
Kp | K-5 | Z-50p | ProgramA | ME | MZ-M zdechlak do rozbiórki
Zakład przerobu stłuczki szklanej
www.pentaxphotogallery.com/artists/dragoman
K-x, K20D, K-5, K-5IIs, a7 zdjęcia
8-10-14-15-21-24-28-31-35-40-43-50-55-58-70-77-85-90-100-105-135-200-500
K10D + Tamron 17-50mm F2.8 IF + Sigma 105mm f2.8 EX DG Macro + Pentax 18-55 3,5-5,6 AL + Metz 48 AF-1
www.morawiec.info Fotografia Zbliżeniowa
Mikeš