rafalf  Dołączył: 09 Cze 2007
tom napisał/a:
Polskie menu w pentaxie to nie jest cos niemozliwego do zrealizowania.
Jak swiadczy przyklad mojej osoby, mozna to zrobic w mniej niz tydzien intensywnej pracy.
To ze pl menu w pentaxie nie ma to nic innego jak zaniedbanie - i innaczej tego tlumaczyc nie mozna.

Tom, masz oczywiście racje, jeżeli chodzi o nakład pracy potrzbeny na zrobienie PL menu do firmware'u. Podejrzewam że po prostu wyedytowałeś plik binarny i pozamieniałeś teksty na polskie o takiej samej długości znaków i juz :).
Co do zarzutu do Apollo że nie produkuje polskiego menu - moim zdaniem zarzut niezbyt trafiony. Jest to mimo wszystko ingerencja w firmware - co przy wgrywaniu nieoficjalnego firmware z pewnością skończyloby sie utratą gwarancji. A co do oficjalnego firmware'u po polsku:
Niestety nie jest to na pewno takie proste z punktu widzenie producenta, czyli Pentaxa. Nowe oprogramowanie powinno powstać u nich i przejść cały proces produkcyjny - bo oczywiście istnieje taki proces przy wytwarzaniu każdego oprogramowania. Po tym oczywiście trzeba firmware przetestować dokładnie w fabryce jeszcze zanim zostanie wypuszczone "do ludu" itp.... a co to oznacza ... koszty i to nie do końca takie małe. Po prostu zostanie niektórym poczekać na czas w którym Pentax zadecyduje o wprowadzeniu polskiego języka do ich firmware'u i tyle.
Nie sądze żeby Pentax pozwolił trzeciej firmie na grzebanie w jego oprogramowaniu, no chyba że jakimś cudem Apollo podpisałoby umowy z Pentaxem w co też nie wierzę. Apollo jest jak najbardziej w porządku w świetle polskiego prawa: dołącza papierową czy też elektroniczną instrukcje po polsku.

Uff... to chyba wszystko co mam do powiedzenia w tej sprawie....

PS. Nie jestem zwiazany w zaden sposób z firmą Apollo czy też Pentax ;)
To co napisałem wyżej jest zbiorem moich doświadczeń z pracy przy produkcji firmware'u i software'u, w innej zupełnie branży, ale nie wydaje mi się żeby wyglądało to jakoś inaczej u Pentaxa.

Pozdrowienia,
Rafal

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
rafalf napisał/a:
Po prostu zostanie niektórym poczekać na czas w którym Pentax zadecyduje o wprowadzeniu polskiego języka do ich firmware'u i tyle.
Niby masz rację, ale Pentax z serii W( zdaje się, że W30) ma już polskie menu. Czyli się zmienia powoli.

No to idzie ku dobremu :)
Ja osobiscie nie potrzebuje polskiego menu w lustrach Pentaxa, ale mysle ze wielu by sie przydalo.
Jednak seria W jest skierowana do innego zupelnie kliena niz lustrzanki cyfrowe .... nic, pożyjemy - zobaczymy :)

Pozdrawiam,
Rafał

rafalf napisał/a:
Jednak seria W jest skierowana do innego zupelnie kliena niz lustrzanki cyfrowe
Właśnie, dlatego tam dali polskie menu. Czasami to jest priorytetem zakupu cyfrówki. Czemu się nie dziwię. Większość ludzi potrzebuje aparatu tylko do upamietnienia wyjazdów, uroczystości itp. Nie chcą się bawić w "fotografię".

^mmm^  Dołączył: 04 Paź 2006
A propos polskiego menu - wg mnie najlepiej byłoby gdyby wszystkie elementy tekstowe menu były w osobnym, edytowalnym pliku txt, który mógłby być tłumaczony na różne języki przez takie grupy jak nasze forum pentaxa i lokalizacja następowałaby w momencie aktualizacji firmware. Pewnie obecni na forum programiści wyprostują mnie zaraz ;-) , ale gdzieś widziałem podobne rozwiązanie i jego zastosowanie samo się narzuca.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
U Olympusa można do wersji językowych dostępnych w aparacie doinstalować jedną dodatkową z 15-tu dostępnych na serwerze firmy.

Teroetycznie możliwe, ale niebezpieczne... A niech no jakiś tłumacz zrobi tłumaczenie które zawiera za długi tekst.... poza tym trzebaby przyjąć inną filozofię upgrade'u firmware'u. Już prościej byłoby dać użytkownikom możliwośc zapisywania na karcie SD pliku w ściśle określonym formacie z lokalizacją w ich języku i w menu aparatu udostępnić funkcję która wczytuje taki plik, przetwarza i odpowiednio zmienia opisy :). Taki plik mógłby być przygotowany przez aplikację powiedzmy pod windows czy MacOS i zmniejszyłoby to ryzyko popełnienia błędu przez użytkownika...
Heheh ale nam sie marzy :)

^mmm^  Dołączył: 04 Paź 2006
Cytat
U Olympusa można do wersji językowych dostępnych w aparacie doinstalować jedną dodatkową z 15-tu dostępnych na serwerze firmy.

No i o to by chodziło, w końcu dla naszego forum przetłumaczenie menu to kaszka z mleczkiem (oczywiście po pokonaniu zapory z OTów ;-) )
Po uzgodnieniu i sprawdzeniu plik mógłby być dostępny na serwerze firmowym dla pożądających koniecznie języka ojczystego (z sumą kontrolną zapisaną w firmware)

OK, napisałem maila (a właściwie skorzystałem z formularza kontatkowego na stronie) do Pentaxa z zapytaniem o plany wprowadzenia firmware'u w jezyku Polskim. Zobaczymy czy i co odpiszą...

Rafał

rafalf napisał/a:
Zobaczymy czy i co odpiszą...
He he, sam jestem ciekaw. Do tego trzeba anielskiej cierpliwości.

tom  Dołączył: 07 Maj 2007
Zaczynam powoli miec kwestie polskiego menu w moich czterech literach..

Jan  Dołączył: 09 Cze 2007
K10D nie jest znów taki popularny na polskim rynku. Nie tylko ze względu na cenę ale także pewnego rodzaju tradycję tej marki w Polsce. Profesjonaliści również wolą dwie inne marki. Dlatego pewnie producent wysilił się jedynie na kilkujęzyczne menu. Pentax, to w końcu żaden gigant, jak np. Sony, który klepie wszystko, co ma związek z elektroniką użytkową. Na pocieszenie mam taką refleksję, iż wolę producenta, który robi foto korpusy i szkła, a nie wszystko, co popadnie. Wysiłek firmy idzie w jakość, a nie w ilość. Wracając do menu po naszemu. Co mi da? Wiadomo, że musi operować skrótami powszechnie przyjętymi w fotografii (zwłaszcza cyfrowej). Nasz język nie jest zbyt precyzyjny, a niektóre pojęcia z zakresu fotografii utrwalone w języku angielskim nie znajdują u nas zamienników lub brzmią dokładnie tak samo. To tak jakby zawartość BIOS-u PC tłumaczyć na język polski. Jakoś nikt tego nie robi. Mimo tego, co wyżej napisałem uważam, iż sprzęt sprzedawany na polski rynek powinien mieć (zgodnie z rozporządzeniem unijnym, obowiązującym także u nas) polską instrukcję obsługi i polskie menu.

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Cytat
sprzedawany na polski rynek powinien mieć (zgodnie z rozporządzeniem unijnym, obowiązującym także u nas) polską instrukcję obsługi i polskie menu.

To by znaczyło, że np sprzedawanie softu w wersji anglojęzycznej jest nielegalne. A to przecież bez sensu.

vertiico  Dołączył: 08 Maj 2007
rafalf napisał/a:
Taki plik mógłby być przygotowany przez aplikację powiedzmy pod windows czy MacOS i zmniejszyłoby to ryzyko popełnienia błędu przez użytkownika...

a czemu tylko te systemy?
btw czemu to ograniczac na jakies systemy?

bEEf napisał/a:
To by znaczyło, że np sprzedawanie softu w wersji anglojęzycznej jest nielegalne. A to przecież bez sensu.

o ile dobrze sie orientuje to tak jest ( jezeli chodzi o instrukcje, nie wiem jak to wyglada sprawa ze menu, raczej watpie) , i jak najbardziej ma sens. Jak sprzedajesz cos na danym rynku, to nie jest az takim wielkim problem by dostarczyc polska instrukcje.

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
bEEf napisał/a:
To by znaczyło, że np sprzedawanie softu w wersji anglojęzycznej jest nielegalne. A to przecież bez sensu

vertiico napisał/a:
o ile dobrze sie orientuje to tak jest

Czy na pewno mówimy o tym samym? Ja piszę o sofcie w wersjii anglojęzycznej. Można go sprzedawać jak najbardziej. Przed dokonaniem lokalizacji mamy w ofercie anglo- i niemieckojęzyczne wersje softu, co jest oczywiście legalne (to by była bzdura, jakby nie było). Więc "tak nie jest", czytaj uważnie, na co odpowiadasz, bo się robi chaos informacyjny :-B

Jan  Dołączył: 09 Cze 2007
Według mnie instrukcja obsługi danego urządzenia ma wiele wspólnego z menu, którym użytkownik z konieczności posługuje się chcąc w pełni wykorzystać skomplikowany sprzęt, jakim jest cyfrowy aparat fotograficzny. Jedno i drugie powinno być w języku użytkownika sprzętu. Z drugiej strony potrzeba znajomości menu w języku, np. angielskim nie przynosi nam żadnej szkody. Trochę wysiłku i jakby przy okazji uczymy się co nieco. Ja jestem starym facetem i pamiętam czasy, kiedy systemy operacyjne również nie były polskojęzyczne.

mumonzan  Dołączył: 23 Kwi 2007
Jarek Dabrowski napisał/a:
Wie pan, gdzie Pentax ma rynek polski? Tam, gdzie pan może pana majstra w dupę pocałować.

O rany!! Przyznam się, że jeszcze nie doczytałem wątku do końca, ale ten tekst należy niezwłocznie przenieść do działu FAQ ! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Jarek is king!!!

areus  Dołączył: 26 Lip 2007
amoze mi ktos tak po polsku napisac jak sie upgrade robi, nowego oprogramowania do k100d?

Skocz do: