eltomek  Dołączył: 20 Maj 2010
[K10D] Błądzący autofocus w K10D
Cześć,
Czy ktoś spotkał się w Pentax K10D z problemem autofocusa w ten sposób, że niektóre zdjęcia (u mnie większość, ale nie wszystkie) wychodzą z wyraźnym FF/BF?
Testowane na kitowym DA 18-55, a teraz używam Sigmy 17-70 2.8-4. Coś nie gra na tych moich zdjęciach, portrety wychdzodzą nieostre, najczęściej ostre jest ubranie, a nie oczy. Pożyczyłem kiedyś K200D, użyta z Sigmą, nie ma się do czego przyczepić, zdjęcia są po prostu ostre. Na moich z K10D zawsze doszukujemy się z żoną punktu ostrości.

Kolejny krok to powtórne pożyczenie body od kumpla (napewno czyta, pozdrawiam ;-) ) i próba z Sigmą, jeśli wyjdzie jak poprzednio to zmienię body na jakieś K30D.

Zrobiłem jeszcze wczoraj trochę testów statycznych ze zmianą przysłony, 2 różne ujęcia na 2 różnych ogniskowych: https://picasaweb.google.com/102121325118286323880/TestFFBF?authkey=Gv1sRgCPe-7PK0zJreYA# focus na centrum kadru. Nie widać wyraźnych problemów, choć na kilku mam wrażenie, że zgubił ostrość (20 i 22), przypuszczam, że autofocus gubi się w dynamicznych ujęciach. Testy na kartce nie wykazały FF/BF. Kiedyś było znacznie gorzej, ale wysłałem zestaw do serwisu Sigmy razem z body, zestroili, jest lepiej, ale nadal coś mi nie pasuje ;-)

Pytanie brzmi czy jest to może wada tego modelu i ktoś się spotkał z czymś podobnym?

Aparat kupiłem używany od kolegi z tego forum, niestety okazało się, że ma porysowaną matówkę (a miała być tylko zabrudzona) i uszkodzoną gąbkę od amortyzacji lustra, więc grzebany, albo dodatkowo upadł lub przeżył inne atrakcje.

Pozdrawiam,
Tomek

dlugas1982  Dołączył: 07 Lis 2008
Cytat
Testowane na kitowym DA 18-55,
Cytat
najczęściej ostre jest ubranie, a nie oczy

pokaż taką fotę z kita, bo to już jakiś chyba mega BF/FF musiałby być ;-)

no i pokaż jakąś normalną fotkę a nie kłodę drewna która zajmuje 90% kadru :]
już bateryjki byłyby lepsze

zlaskovik  Dołączył: 13 Maj 2008
eltomek napisał/a:
przypuszczam, że autofocus gubi się w dynamicznych ujęciach.

AF w k10d niestety nie powala i zdecydowanie nie daje rady przy dynamicznych scenach.

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
FF/BF z kita- myślę, że przyczyna może być bardziej prozaiczna- duży środkowy "punkt" AF- często łapie znacznie więcej niż chcemy... a w tym przypadku więcej nie znaczy lepiej tylko gdzie indziej.

Pancin  Dołączył: 29 Gru 2008
Ja mam podobny problem z kitem w K10. Lepiej jest, aczkolwiek niewiele lepiej, z 55-200. Zgoniłem już na moje nieudolne zabawy z regulacją FF/BF w menu serwisowym. I teraz pytanie, czy da się przywrócić fabryczną kalibrację, czy tylko regulacja w jakimś serwisie?

Skocz do: