squonk  Dołączył: 01 Wrz 2008
na jednym kanale 2 lampy (lub 3) jak najbardziej. Na różnych kanałach nie, w Pentaxie nie ma takiego zaawansowanego sterownika błysku umozliwiajacego podział na grupy.

mtb  Dołączył: 05 Mar 2011
Zastanawia mnie zachowanie Metza w trybie M servo. Fotocela działa super, wyzwala bez problemu aż do momentu gdy w korpusie zamontuję obiektyw M42. Wtedy przestaje współpracować, pomimo błysku z lampy wbudowanej. Czy jest to wina tego, że w tym momencie przestaje działać p-ttl na lampie wbudowanej i Metz już tego nie rozpozna, pomimo że działa w trybie Servo (strzelam, nie wiem jakie są mechanizmy działania lampy wbudowanej)? Może ktoś ma wiedzę na ten temat i się podzieli ;-)

axolotl  Dołączył: 01 Lis 2011
Witam.Ostatnio zauwazylem, ze lampka wydaje dziwne dzwieki (sam nie wiem czy przedtem tego nie slyszalem czy tego nie bylo)Po przylozeniu ucha tak jakby caly czas sie tam cos ladowalo, doladowywalo.Lekko piszczy, brzeczy .... jakos tak, zaznaczam ze jest to bardzo cichutkie i pewnei bym tego nie usluszal gdyby nie fakt ze w domu bylo idealnie cicho. :).Czy tez tak macie w swoich lampkach czy moze moja juz pada:/

Pozdrawiam.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Przetwornica napięcia potrafi tak popiskiwać.

axolotl  Dołączył: 01 Lis 2011
Dzieki wielkie za informacje ... poki co jestem spokojny ;)

Pozdrawiam.

matis  Dołączył: 04 Wrz 2009
u mnie tez tak slychac ;-)

seele  Dołączył: 07 Mar 2007
Mam zamiar kupić tą lampe (Metz 50) wysyłkowo ale nie mam gdzie bo dla Pentaxa jest ona droższa od ok 20 zł (brak na sklepie) do 200 i więcej.
Nie wiecie gdzie kupić w normalnej cenie (takiej jak dla innych systemów).?
Wiem, że w ten sposób wymuszany jest zakup Metza 52 ale to ok 200 zł więcej.

kubica  Dołączył: 30 Lis 2011
Swojego czasu w RTV AGD były w normalnej cenie na raty, bez dodatkowych opłat, w tej chwili juz nie ma wcale, w innych sklepach raty tylko z odsetkami, przez co ogólna cena za lampę to min. 100 zł więcej

pawel_fan  Dołączył: 07 Wrz 2009
Dwa szybkie pytania odnośnie tytułowej lampy:
1. Czy obsługuje ona TTL przy współpracy z analogowymi korpusami?
2. Czy z cyfrówkami wykrywa ekwiwalent ogniskowej po cropie zamiast fizycznej ogniskowej? Z podpiętym FA50 lampa pokazuje 70mm, a z Sigmą 10-20, przy kręceniu zoomem między 17mm a 20mm na lampie zmienia się z 24mm na 28mm. Tak ma być?

hangmann  Dołączył: 05 Lut 2011
1 tak
2. zajrzyj do instrukcji albo daj mi chwilkę
możesz przestawić lampę do cropa

[ Dodano: 2013-03-30, 18:53 ]
naciskasz dwa środkowe (select) aż pokaże Ci się na ekranie Zoom S - przełącz na on

hangmann, dzięki za odpowiedź. Lampy jeszcze zbyt wiele nie używałem, dlatego nie ogarnąłem jeszcze wszystkich opcji, a z racji świąt jestem dość daleko od instrukcji :) :-B

hangmann  Dołączył: 05 Lut 2011
i lampa musi być wtedy podłączona do włączonego aparatu ;-)
Spoko ;-)

No i już wszystko jasne. Jeszcze raz wielkie dzięki! :-B

Pyrek  Dołączył: 22 Lis 2010
Firmware V4.0 (released on 18.06.2013)

http://www.metz.de/en/fla...tal/pentax.html

Potrzebuje małej pomocy. Ano laptop nie wykrywa mi lampiona, zainstalował sterowniki automatycznie i nic więcej, nie widzi jej w "mój komputer", w menadżerze zadań też nie iwdać

Pyrek  Dołączył: 22 Lis 2010
Jak odpalasz aplikację FirmwareUpdate_MB50_GB również nie wykrywa :?:

No tak, przecież w "mój komputer" nie będzie widział lampy bo to nie pamięć zewnętrzna , wystarczy kliknąć aktualizacja i wtedy pojdzie jak po maśle, mój błąd, dzięki.

Yahoou  Dołączył: 24 Lis 2010
Witam,
Po niespełna 3 lata użytkowania tej wspaniałej lampy, spotkała mnie rzecz przykra - ułamał się ten dzyndzel podnoszący bolec blokujący lampkę w stopce :(
Oczywiście lampa działa jak należy, ale aby ją zdjąć, muszę użyć małego śrubokręcika, co jest z lekko upierdliwe.

jannad  Dołączył: 21 Kwi 2006
Możecie mnie oświecić? Mam tą lampę od niedawna, generalnie jestem zadowolony, ale zastanawia mnie jedna rzecz. Ustawiam dajmy na to iso 100 (K5) w korpusie, jakiś przedmiot na stole w pokoju, palnik na wprost i w górę, podpina DA 21 i zmieniam przysłony 3,2; 4; 5,6; 8 naświetla w miarę ok. Podpinam DA 16-50 i tutaj robię to samo na jednej ogniskowej np. 21, z tym że do przysłony 4 przepala coś koło 1,5 eV a szczególnie gdy palnik ustawiam w sufit, powyżej gdzieś tak 5,6 to już naświetla w miarę prawidłowo z tendencją znowu do niedoświetlenia. Jak ustawiam palnik na wprost różnic takich nie ma. W lampie i puszcze najnowsze softy. Da 16-50 z wbudowaną lampą w korpusie zachowuje się poprawnie. Nie rozumiem, oba szkła o podobnej jasności.

Bogdan  Dołączył: 07 Lip 2008
Nowy soft
Wgrałem najnowszy soft i nie wiem jak sprawdzić czy rzeczywiście się wgrał.
W komputerze wszystko przebiegało poprawnie.
Ale w jaki sposób mogę zobaczyć w lampie jaki jest wgrany?

Skocz do: