sergeant napisał/a:Czy tylko puszki Pentaxa mają takie problemy?Zaznaczam że niemiałem do czynienia z żadnym innym systemem.
Jest to jedyne poprawne wyjaśnienie tych problemów.pe72 napisał/a:Problem o którym piszesz wygląda na wypalenie koloru w kanale czerwonym.
Nie tylko Pentaksy mają takie problemy. Te problemy wynikają z powodu zastosowanego układu pomiaru światła który w większości przypadków jest monochromatyczny. Z tego co wiem to na tą chwilę tylko Nikon stosuje matryce RGB do pomiaru światła - a bez tego nie da się poprawnie naświetlić kadru w którym dominuje kolor czerwony. Monochromatyczne układy pomiarowe są dobrze skalibrowane do koloru zielonego gdyż ten kolor jest dominujący.sergeant napisał/a:Czy tylko puszki Pentaxa mają takie problemy?
K-r, 16/2, 35/2, 105/2.5 i z rzadka inne...
sergeant napisał/a:Czy można temu jakoś zaradzić?
panoramio.com - ubite przez Google
picasaweb - ubite przez Google
ZbyszekB napisał/a:Jest to jedyne poprawne wyjaśnienie tych problemów.pe72 napisał/a:Problem o którym piszesz wygląda na wypalenie koloru w kanale czerwonym.Nie tylko Pentaksy mają takie problemy. Te problemy wynikają z powodu zastosowanego układu pomiaru światła który w większości przypadków jest monochromatyczny. Z tego co wiem to na tą chwilę tylko Nikon stosuje matryce RGB do pomiaru światła - a bez tego nie da się poprawnie naświetlić kadru w którym dominuje kolor czerwony. Monochromatyczne układy pomiarowe są dobrze skalibrowane do koloru zielonego gdyż ten kolor jest dominujący.sergeant napisał/a:Czy tylko puszki Pentaxa mają takie problemy?
K-5 i różne graty
http://www.flickr.com/photos/kel00s/
Widmo światła nic nam nie da skoro i tak nie wiemy jaka jest czułość czujnika pomiaru światła w zależności od długości fali.kelus napisał/a:Światłomierz naświetla na jasność 18%, poniżej widmo światła i można sprawdzić gdzie znajduje się kolor czerwony.
Widmo światła
K-5 i różne graty
http://www.flickr.com/photos/kel00s/